Komunikaty PR

Ponad 65 ton żywności zebranej w trakcie zbiórek w sklepach Lidl Polska

2023-04-05  |  16:00
Biuro prasowe

Lidl Polska wraz z parterami – Caritas Polska oraz Federacją Polskich Banków Żywności – po raz kolejny przeprowadzili wielkanocne zbiórki żywności w sklepach sieci. Dzięki zaangażowaniu klientów i pracowników przekazano potrzebującym ponad 65 ton żywności!

Świąteczne zbiórki żywności przeprowadzane każdego roku w sklepach Lidl Polska mają na celu przekazanie wsparcia osobom najbardziej potrzebującym. Sieć od wielu lat współpracuje z  Caritas Polska oraz Federacją Polskich Banków Żywności w zakresie edukacji żywieniowej oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Dzięki wspólnym zbiórkom produkty spożywcze trafiają we właściwe ręce i mogą odmienić czyjeś Święta.

Co składa się na „Obraz szczęśliwych Świąt”?  W tym roku zbiórki odbywały się w sklepach Lidl Polska w dwa marcowe weekendy. Tradycyjnie zbierane były najbardziej przydatne produkty, czyli takie, które nie wymagają szczególnych warunków przechowywania oraz mają długi termin przydatności do spożycia, w tym zwłaszcza: mąka, makaron, cukier, bakalie, miód, kasza, konserwy, słodycze, olej, kawa, ryż.

„Z Lidl Polska współpracujemy od początku jego istnienia, czyli od 2002 r. Cieszymy się, że znaleźliśmy partnera, z którym wspólnie możemy stawiać czoła jednemu z największych wyzwań dzisiejszego świata – z jednej strony niedożywieniu, a z drugiej – marnotrawieniu żywności. Wspólnie przeprowadzamy dwa razy do roku zbiórki żywności, która trafia do najbardziej potrzebujących – chorych, samotnych, osób w kryzysie bezdomności czy wielodzietnych rodzin. Na temat potrzeby ograniczenia marnotrawienia żywności edukujemy podczas corocznych obchodów Światowego Dnia Żywności oraz poprzez realizowany w szkołach program „EkoMisja. Nie marnuję!”, z którym co roku docieramy do tysięcy uczniów w Polsce”mówi Beata Ciepła Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

„Współpracujemy z Lidl Polska przy różnorodnych programach polegających m.in. na przekazywaniu żywności i artykułów rzeczowych osobom w potrzebie, a także na wsparciu w modernizacji jadłodajni oraz organizacji zbiórek żywności. Wspólnie prowadzimy również edukację dotyczącą niemarnowania żywności. Na szybką pomoc Lidl Polska mogliśmy liczyć także podczas pandemii COVID-19. Środki przekazane przez sieć pomogły nam znacząco zwiększyć skalę pomocy dla lekarzy i pielęgniarek w ramach akcji „Wdzięczni Medykom” oraz udzielić niezbędnej pomocy seniorom objętym programem #PomocDlaSeniora”komentuje ks. Marcin Iżycki Dyrektor Caritas Polska.

Lidl Polska dziękuje wszystkim klientom oraz pracownikom zaangażowanym w pomoc. Dzięki działaniom podejmowanym wspólnie z Caritas Polska oraz Federacją Polskich Banków Żywności możliwe było przekazanie ponad 65 ton produktów spożywczych, które odmieniają obraz świąt w wielu polskich domach.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji Biuro prasowe
2024-08-07 | 07:30

Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji

Dni Ziemi Jordanowskiej będą w tym roku obchodzone w sposób szczególny! Ludowy Klub Sportowy Jordan Jordanów podejmie się próby ustanowienia Rekordu Polski
Styl życia Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN
2024-08-06 | 07:30

Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN

Firma ZEN.com, w ramach ZEN Summer Party, obrała za cel ustanowienie Rekordu Polski w kategorii „Największa mozaika z kamieni”. Dzieło ma powstać z użyciem kamieni białych i
Styl życia Targ Śniadaniowy w Fuzji
2024-08-05 | 15:15

Targ Śniadaniowy w Fuzji

W niedzielę, 11 sierpnia, Fuzja Łódź, portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszają na największe śniadanie w mieście. Wydarzenie odbędzie się w wyjątkowym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.