Komunikaty PR

Ponad miliard powodów, by czuć się dobrze!

2021-06-01  |  13:30
Biuro prasowe

W ostatnich latach wśród naukowców pojawiło się duże zainteresowanie związkiem pomiędzy mikrobiomem jelitowym, czyli mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym, a pracą układu nerwowego. Początkowo może się to wydawać dziwne, w końcu czy to możliwe, że bakterie w jelicie sterują naszym mózgiem? Odpowiedź brzmi: tak! Flora bakteryjna jelit potrafi wpływać na nasze zachowania, upodobania, podejmowane decyzje oraz nastroje[1]. Dlatego tak ważna jest prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta oraz suplementacja, które dostarczą naszym jelitom tego, co najlepsze dla całego ciała, w tym mózgu.

 

Nasze jelita zajmują się trawieniem i wydalaniem. To podstawowa wiedza, którą każdy z nas wyniósł ze szkoły podstawowej. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w rzeczywistości rola jaką pełnią jelita jest dużo bardziej złożona i kluczowa dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Nasz układ pokarmowy zamieszkują biliony żywych bakterii[2], które pomagają organizmowi wykonywać różne funkcje życiowe. Uczestniczą między innymi w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia[3] oraz regulowaniu układu odpornościowego[4]. Wywierają także pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia i samopoczucie, w tym procesy poznawcze[5]. Aby to zrozumieć warto przybliżyć sobie termin osi jelitowo-mózgowej.

Jelita - nasz drugi mózg

W naszym mózgu znajdują się miliardy komórek nerwowych. Drugie co do wielkości skupisko neuronów w naszym organizmie znajdziemy w jelitach, które składa się z ponad 100 milionów komórek nerwowych. Właśnie dlatego jelita nazywane są naszym drugim mózgiem. Co to oznacza dla nas? Okazuje się, że komórki nerwowe z jelit są w stałym kontakcie z tymi znajdującymi się w naszym mózgu.

Bakterie zamieszkujące nasze jelita komunikują się z mózgiem,  wytwarzając neuroprzekaźniki, takie jak serotonina czy dopamina. Oznacza to, że nasz układ pokarmowy ma wpływ na nasze samopoczucie, odczuwanie radości, zachowanie i może działać antydepresyjnie[6]. Nieprawidłowy stan flory jelitowej może powodować bezsenność, rozdrażnienie czy stany lękowe[7]. Ponadto może obniżać odporność naszego organizmu i tym samym narażać nas na różne choroby.

Co zatem jeść, aby dbać o mikrobiom jelitowy, a tym samym o swoje samopoczucie i zdrowie?

Dieta dla mikrobiomu

Przede wszystkim na nasze jelita dobrze wpłynie zróżnicowana i zbilansowana dieta. Starajmy się jeść dużo warzyw i owoców, wybierać chude mięsa, ryby i zdrowe białka. Nie zapominajmy również o pożywieniu, które nie tylko poprawia nam nastrój, ale ma także dobroczynny wpływ na kondycję naszych jelit – jest to na przykład gorzka czekolada.

Warto włączyć do naszej diety fermentowaną żywność taką jak kiszonki, kefiry i jogurty. Produkty te zaliczane są do tak zwanych „super foods” czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Stymulują wzrost pożytecznej mikrobioty jelitowej i dostarczają naturalnych probiotyków. Czym jednak są probiotyki? Jedni kojarzą je z jogurtami, drudzy z kapsułkami, które należy łykać przy antybiotykoterapii, a jeszcze inni z terminem „dobroczynne bakterie”. Światowa Organizacja Zdrowia definiuje probiotyki jako mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej dawce działają korzystnie na organizm gospodarza.

W naszej diecie nie powinno zabraknąć również produktów bogatych w błonnik oraz węglowodanów takich jak inuliny i skrobia oporna. Są to tzw. prebiotyki, czyli substancje stymulujące zwiększenie ilości pożytecznych bakterii w jelitach , ale pozytywnych skutków ich działania jest o wiele więcej. Poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają prawidłowe wypróżnianie, obniżają poziom cholesterolu i poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Mogą występować naturalnie w żywności jako błonnik, a inne pozyskuje się na drodze procesów chemicznych, a następnie dodaje do produktów żywnościowych lub suplementów.

Bogate w błonnik produkty to na przykład płatki wielozbożowe, chleby pełnoziarniste, owoce, warzywa, kasze, niełuskany ryż i nasiona, szczególnie siemię lniane i modne od jakiegoś czasu ziarna chia. Inulinę znajdziemy w cykorii, topinamburze, karczochu, cebuli, czosnku, porze, bananach i szparagach. Skrobia oporna jest natomiast w zielonych bananach, nasionach (np. fasoli, grochu i soczewicy) oraz w gotowanych a następnie schłodzonych ziemniakach, ryżu i makaronie. Jeśli do tej pory unikaliśmy tych produktów, warto wprowadzić je do swojej diety, jednak na początek w małych ilościach, gdyż ich nadmiernie spożywanie może prowadzić do wzdęć i biegunek.

Odpowiednie suplementy

Oprócz dbania o codzienny jadłospis warto sięgnąć po odpowiednią suplementację, która dostarczy nam tego, co najlepsze dla naszego „drugiego” i „pierwszego” mózgu. Nowy suplement Microbiotic Max Herbalife Nutrition, zawierający miliardy bakterii probiotycznych i inteligentny prebiotyk, jest doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety, wspierającym osiąganie celów w zakresie odżywiania. 

Microbiotic Max zawiera dwa miliardy żywych bakterii probiotycznych ze szczepów Bifidobacterium lactis i Lactobacillus helveticus oraz wyjątkowy błonnik prebiotyczny Bimuno®.

Probiotyki takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium pomagają utrzymać równowagę i różnorodność dobroczynnych bakterii bytujących w jelitach[8], natomiast prebiotyki odżywiają te dobre bakterie i zmniejszają liczebność szkodliwych[9].

- Spożywanie probiotyków i prebiotyków staje się priorytetem dla wielu konsumentów w całej Europie. Żywe bakterie i Bimuno® zawarte w Microbiotic Max to fantastyczne i uzupełniające się połączenie, poparte wiedzą naukową i oferujące szeroką gamę korzyści - mówi Andrea Bertocco, dyrektor ds. naukowych Herbalife Nutrition.

Microbiotic Max ma formę proszku, dostępnego w saszetkach, dzięki czemu można zabrać go ze sobą wszędzie. Ma delikatny waniliowy smak i może zostać przyrządzony ze 100 ml wody lub innego ulubionego napoju. Jest bezglutenowy i nie zawiera dodatku cukrów, substancji słodzących, barwników ani konserwantów.

 

 


[1] Jak jelitowa flora bakteryjna wpływa na zachowanie, decyzje, upodobania i nastrój?,  dostęp: 28.05.2021; R. Rudzki, A. Szulc,  „Wpływ jelitowej flory bakteryjnej na ośrodkowy układ nerwowy i jej potencjalne znaczenie w leczeniu zaburzeń psychicznych”, w: „Farmakoterapia w psychiatrii i neurologii”, s. 69-77, 2013.

[2] Sender R et al. PLoS Biol. 2016 Aug; 14(8): e1002533

[3] Boland M.. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83.

[4] Yang W et al. Nat Commun. 2020 Sep 8;11(1):4457; Meijer K et al. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Nov;13(6):715-21; Zou, J et al. Cell Host Microbe 23, 41–53.e4.

[5] Tooley KL. Nutrients. 2020 Sep 30;12(10):3009.

[6] R. Rudzki, A. Szulc,  „Wpływ jelitowej flory bakteryjnej na ośrodkowy układ nerwowy i jej potencjalne znaczenie w leczeniu zaburzeń psychicznych”, w: „Farmakoterapia w psychiatrii i neurologii”, s. 69-77, 2013.

[7] Ibidem; Could it be your gut keeping you awake at night?, dostęp: 28.05.2021; Anxiety might be alleviated by regulating gut bacteria, dostęp: 31.05.2021.

[8] Markowiak P, Śliżewska K.. Nutrients. 2017;9(9); Li C, et al.. J Dairy Sci. 2020 Jul;103(7):5816-5829

[9] Davani-Davari D,. Foods. 2019 Mar 9;8(3):92.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym? Biuro prasowe
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację
Zdrowie Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
2024-09-24 | 15:30

Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce

Rak piersi, szczególnie wśród młodych Polek w wieku 20-44 lata, jest najczęstszą przyczyną zgonów onkologicznych. Różowe Patrole OnkoCafe, działając u podstaw,
Zdrowie Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
2024-09-24 | 13:00

Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku

Wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego oraz wyzwań, które na co dzień podejmują opiekunowie osób

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem

Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.

Psychologia

Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej

Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.