Popcorn tea - poznaj herbatę z prażonym ryżem
„Pij wino rankiem, a herbatę na obiad”
Herbata obecna jest w życiu Wietnamczyków od przeszło 3000 lat. Krzewy herbaciane na terenie dzisiejszego państwa rosły dziko aż do XIX wieku. Napar przyrządzano wówczas zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Dziś herbata, obok wietnamskiej kawy, jest bardzo popularnym napojem, chociaż sposób jej przyrządzania różni się w zależności od danego regionu. Na północy kraju preferuje się picie ciepłego naparu, stosując specjalne nakładki na imbryki, by powstrzymać spadek temperatury. Z kolei południowa część kraju rozkochała się w herbacie z lodem, czyli trà đá. W Wietnamie najpopularniejszymi gatunkami herbaty są: czarna, zielona oraz oolongi, zwana także herbatą smoczą ze względu na swój niebieski kolor.
Jedno z wietnamskich przysłów mówi: Pij wino rankiem, a herbatę na obiad. Wietnamczycy herbatą rozpoczynają każdy posiłek. Składa się ją jako ofiarę na ołtarzach przodków, częstuje gości podczas ważnych uroczystości i spotkań. Stara tradycja wietnamska mówi, że napar powinien być przygotowany z wody deszczowej albo z kropel rosy zebranych z kwiatów lotosu przed wschodem słońca. Obecnie spożywanie herbaty w Wietnamie czerpie z chińskich i japońskich tradycji, nabierając przy tym wymiaru rytualnego. Wietnamską sztukę parzenia herbaty doskonale oddaje popularność herbaty lotosowej, czyli aromatycznego naparu podawanego prosto z wnętrza kwiatu. Napar ten miesza się z pyłkiem kwiatowym lotosu, a później podgrzewa się na parze kilkukrotnie, by osiągnąć najlepszy aromat.
Popcorn tea, czyli genmaicha
W Wietnamie spożywa się także azjatycką herbatę z dodatkiem prażonego ryżu, która przywędrowała także do… Polski! Genmaicha to pochodzący z Chin napar z zielonej herbaty o złoto-zielonym odcieniu, charakteryzujący się oryginalnym, orzechowym posmakiem. Przez wielu nazywana jest także popcorn tea, przez dodatek prażonego ryżu, który pod wpływem wysokiej temperatury nierzadko pęka, dając efekt podobny do popcornu. Uważa się, że początkowo prażony ryż dodawany był do herbaty jako wypełniacz, który pozwalał przygotowywać zieloną herbatę mniejszym kosztem. Z czasem genmaicha zaczęła interesować także bardziej zamożne osoby przez wzgląd na swój oryginalny smak i wygląd.
Genmaicha zawiera nuty orzechowe lub karmelowe. Odpowiednik smak herbaty uzyskuje się poprzez parzenie dwie minuty w temperaturze 90°C. Woda powinna być świeża i przefiltrowana. Popcorn tea można parzyć nawet do trzech razy, za każdym razem odkrywając nowe nuty smakowe.
W Polsce można skosztować jej w wielu restauracjach serwujących kuchnię azjatycką, w tym w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.
Nasi goście doceniają autentyczne smaki Wietnamu, których raczej nie spotyka się w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym z nich jest właśnie herbata z prażonym ryżem. Dzięki wiedzy i doświadczeniu naszych szefów kuchni mamy pewność, że goście mogą skosztować naparu przygotowanego na bazie oryginalnych azjatyckich składników i według tamtejszej sztuki parzenia – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Herbata z prażonym ryżem ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także walory prozdrowotne. Genmaicha zawiera m.in. witaminy B i F, korzystnie wpływa na krążenie i wspomaga organizm w obliczu stresu oraz zmęczenia.
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.