Komunikaty PR

Popcorn tea - poznaj herbatę z prażonym ryżem

2022-11-25  |  13:00
Biuro prasowe

„Pij wino rankiem, a herbatę na obiad”

Herbata obecna jest w życiu Wietnamczyków od przeszło 3000 lat. Krzewy herbaciane na terenie dzisiejszego państwa rosły dziko aż do XIX wieku. Napar przyrządzano wówczas zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Dziś herbata, obok wietnamskiej kawy, jest bardzo popularnym napojem, chociaż sposób jej przyrządzania różni się w zależności od danego regionu. Na północy kraju preferuje się picie ciepłego naparu, stosując specjalne nakładki na imbryki, by powstrzymać spadek temperatury. Z kolei południowa część kraju rozkochała się w herbacie z lodem, czyli trà đá. W Wietnamie najpopularniejszymi gatunkami herbaty są: czarna, zielona oraz oolongi, zwana także herbatą smoczą ze względu na swój niebieski kolor. 

Jedno z wietnamskich przysłów mówi: Pij wino rankiem, a herbatę na obiad. Wietnamczycy herbatą rozpoczynają każdy posiłek. Składa się ją jako ofiarę na ołtarzach przodków, częstuje gości podczas ważnych uroczystości i spotkań. Stara tradycja wietnamska mówi, że napar powinien być przygotowany z wody deszczowej albo z kropel rosy zebranych z kwiatów lotosu przed wschodem słońca. Obecnie spożywanie herbaty w Wietnamie czerpie z chińskich i japońskich tradycji, nabierając przy tym wymiaru rytualnego. Wietnamską sztukę parzenia herbaty doskonale oddaje popularność herbaty lotosowej, czyli aromatycznego naparu podawanego prosto z wnętrza kwiatu. Napar ten miesza się z pyłkiem kwiatowym lotosu, a później podgrzewa się na parze kilkukrotnie, by osiągnąć najlepszy aromat.

Popcorn tea, czyli genmaicha 

W Wietnamie spożywa się także azjatycką herbatę z dodatkiem prażonego ryżu, która przywędrowała także do… Polski! Genmaicha to pochodzący z Chin napar z zielonej herbaty o złoto-zielonym odcieniu, charakteryzujący się oryginalnym, orzechowym posmakiem. Przez wielu nazywana jest także popcorn tea, przez dodatek prażonego ryżu, który pod wpływem wysokiej temperatury nierzadko pęka, dając efekt podobny do popcornu. Uważa się, że początkowo prażony ryż dodawany był do herbaty jako wypełniacz, który pozwalał przygotowywać zieloną herbatę mniejszym kosztem. Z czasem genmaicha zaczęła interesować także bardziej zamożne osoby przez wzgląd na swój oryginalny smak i wygląd.

Genmaicha zawiera nuty orzechowe lub karmelowe. Odpowiednik smak herbaty uzyskuje się poprzez parzenie dwie minuty w temperaturze 90°C. Woda powinna być świeża i przefiltrowana. Popcorn tea można parzyć nawet do trzech razy, za każdym razem odkrywając nowe nuty smakowe.

W Polsce można skosztować jej w wielu restauracjach serwujących kuchnię azjatycką, w tym w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Nasi goście doceniają autentyczne smaki Wietnamu, których raczej nie spotyka się w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym z nich jest właśnie herbata z prażonym ryżem. Dzięki wiedzy i doświadczeniu naszych szefów kuchni mamy pewność, że goście mogą skosztować naparu przygotowanego na bazie oryginalnych azjatyckich składników i według tamtejszej sztuki parzenia – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Herbata z prażonym ryżem ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także walory prozdrowotne. Genmaicha zawiera m.in. witaminy B i F, korzystnie wpływa na krążenie i wspomaga organizm w obliczu stresu oraz zmęczenia. 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi

Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.

Ochrona środowiska

Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.

Gwiazdy

Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.