Posezonowa konserwacja drewna
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Przełom lata i jesieni to czas intensywnych prac w ogrodzie, który przed zimą wymaga odpowiedniego zaopiekowania. Lista zadań do wykonania w tym okresie powinna obejmować także konserwację drewna, aby skutecznie przygotować je przed nadchodzącymi trudnymi warunkami pogodowymi. Marka Drewnochron podpowiada, jak odpowiednio zabezpieczyć drewno, by zachować jego funkcjonalność oraz walory estetyczne.
O mobilną architekturę ogrodową, jak np. meble łatwiej jest zimą zadbać, bo można je przechować pod zadaszeniem. Nie sposób jednak w ten sam sposób postąpić po sezonie z altaną czy ogrodzeniem, więc są one przez cały jesienno-zimowy okres wystawione na działanie niskich temperatur czy wilgoci. Aby zapewnić im skuteczną ochronę w tych wymagających warunkach, warto zaimpregnować je stosownym preparatem, jak np. Drewnochron Impregnat Eco&Protection. Dzięki technologii Extreme Aqua Stop, opierającej się na zastosowaniu specjalnych wosków, tworzy on hydrofobową powłokę, przez co woda nie wnika do środka, lecz spływa z powierzchni drewna. W rezultacie elementy ogrodowej architektury zyskują odporność na działanie szkodliwych czynników atmosferycznych, dodatkowo są też zabezpieczone przed działaniem grzybów pleśniowych. Wszechstronne właściwości impregnatu sprawiają, że za jednym razem można nim pomalować zarówno altany, jak i płoty czy meble, by po sezonie znów były efektowną ozdobą ogrodu.
Narażone na działanie zmiennej pogody są też deski tarasowe, które pozostawione pod chmurką w jesienno-zimowym okresie także muszą się mierzyć bezpośrednio z kapryśną w tym czasie aurą. W walce z wilgocią i innymi czynnikami atmosferycznymi, które mają negatywny wpływ na drewno, na powierzchniach płaskich świetnie sprawdzi się olejowanie. Olej marki Drewnochron dogłębnie penetruje surowiec i wzmacnia jego strukturę, zapobiegając rozsychaniu. W efekcie deski zyskują zabezpieczenie przed niszczącym działaniem zmiennych warunków pogodowych, a także przed promieniowaniem UV, plamami i zabrudzeniami.
Czas na odpływ, czyli trendy w urządzaniu strefy prysznicowej
Innowacje PEKA na tegorocznej ekspozycji podczas WARSAW HOME
Szalone promocje Dreame
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Martyna Wojciechowska: Cudownie mieć 50 lat, wiedzieć, czego się chce i czego się na pewno nie chce. To dla mnie bardzo dobry czas
Dziennikarka przekonuje, że jest teraz w najlepszym momencie swojego życia i ma wiele powodów do świętowania. To zarówno jej 50. urodziny, jak i imponujące osiągnięcia zawodowe. Niezmiernie cieszy ją chociażby to, że w porównaniu do ubiegłego roku jubileuszowy, 15. sezon programu „Kobieta na krańcu świata” zyskał widzów. Martyna Wojciechowska z dumą mówi także o Fundacji UNAWEZA, której działania koncentrują się na wsparciu młodych ludzi w zakresie zdrowia psychicznego.
Media
Robert Stockinger: Wziąłem na siebie odpowiedzialność podnoszenia jakości Telewizji Polskiej i przywracania jej blasku
Nowe studio „Pytania na śniadanie” daje dużo możliwości i pozwala realizować program na najwyższym poziomie. A to teraz kwestia priorytetowa, nie tylko dla ekipy tego porannego formatu, ale również innych projektów Telewizji Polskiej. Robert Stockinger ma świadomość, że przed twórcami związanymi z publicznym nadawcą duże wyzwanie, bo trzeba przyciągnąć widza zarówno atrakcyjnym obrazem, jak i wysoką wartością merytoryczną. Nie kryje jednak satysfakcji z tego, że może mieć realny wpływ na nowy kształt TVP.
Przemysł spożywczy
Coraz więcej Polaków deklaruje, że nie marnuje żywności. Wciąż jednak do kosza trafia 5 mln t jedzenia rocznie
45 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie – wynika z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024”. Choć odsetek osób deklarujących, że nie marnuje żywności, znacząco wzrósł, wciąż na śmietnik co roku trafia 5 mln t jedzenia. Eksperci wskazują, że potrzeba więcej inicjatyw, które mogłyby tę żywność uratować. Jedną z nich jest „Punkt pod Parasolem” prowadzony przez Bank Żywności SOS w Warszawie, który przekazuje i dostarcza żywność potrzebującym. W ubóstwie żyje 2,5 mln Polaków, a mniej więcej 1,5 mln korzysta z pomocy przekazywanej przez banki żywności.