Komunikaty PR

Potrawy bez gotowania idealne na lato

2024-07-29  |  01:00
Biuro prasowe

Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie temperatury potrafią sprawiać, że tracimy ochotę na gorący posiłek i godziny spędzone w kuchni. Dlatego marka VEGETA inspiruje do tego, by gotować prosto, smacznie i lekko oraz cieszyć się smakiem letnich potraw w swojej kuchni!

Zrównoważone posiłki – mniej znaczy więcej

Latem szukamy lekkich i pożywnych posiłków, które dodadzą nam dodatkowej dawki energii. Tymczasem jedną z zalet dań bez gotowania jest to, że zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Takie potrawy świetnie wpływają na nasze samopoczucie, a za sprawą prostego przygotowania pozwalają zaoszczędzić czas. Wybór posiłków bez obróbki termicznej to również sposób na zadbanie o tzw. zrównoważoną kuchnię. To podejście, którego celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na planetę. Rezygnując z gotowania, pieczenia, czy też smażenia, można zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz, a tym samym zmniejszyć ślad ekologiczny. Nasze codzienne wybory żywieniowe nie tylko wpływają na nas samych, ale również na środowisko naturalne. 

Obecna pora roku idealnie zatem sprzyja wprowadzaniu zrównoważonych nawyków żywieniowych. Dostęp do lokalnych warzyw i owoców sezonowych sprawia, że bez problemu można przygotować smaczne i szybkie dania, a tym samym przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2 związanej z transportem. Niektóre potrawy, które nie wymagają gotowania, można również dłużej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, zwłaszcza gdy dodane są do nich naturalne konserwanty, takie jak sok z cytryny lub ocet. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką zdrowe posiłki i przekąski, które długo zachowują świeżość.

Wyrazisty smak dań z VEGETA

W portfolio marki można znaleźć wiele produktów, które sprawdzą się do przygotowania dań bez gotowania. Należą do nich m.in. VEGETA Natur do sałatki greckiej oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów, które dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw, suszonych pomidorów, przypraw i ziół pomogą w przyrządzeniu aromatycznej sałatki na każdą okazję. Z kolei VEGETA Natur do mozzarelli i pomidorów wzbogaci danie, dzięki swoim naturalnym składnikom i nada mu głębokiego, wyrazistego smaku.

Przepisy na upalne dni

Tuńczyk na rukoli

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Czarny pieprz
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • Szczypta tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • VEGETA Natur do sałatek i dipów
  • Sałata
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g czerwonych pomidorków 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 40 g rukoli

Sposób przygotowania:

Odcedź tuńczyka i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj starty imbir, zmiażdżony czosnek, tymianek, szczyptę chilli. Pokrój paprykę oraz pomidorki i dodaj do tuńczyka razem z sałatą i rukolą. Na koniec posyp całość przyprawą VEGETA Natur do sałatek i dipów, według własnych upodobań i dodaj oliwę oraz ocet do smaku.

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • VEGETA Natur do Mozzarelli 
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój w plasterki. Następnie wyjmij mozzarellę z zalewy i pokrój na cienkie plastry Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz VEGETA Natur do Mozzarelli a na końcu polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą przed samym podaniem.

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
  • VEGETA Natur do sałatki greckiej 
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń szypułki. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż, na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkuj i przekrój oliwki na połówki. Wszystkie składniki umieść w jednej większej misce i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu połóż plasterki sera feta. Łyżkę przyprawy VEGETA Natur do sałatki greckiej wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami wody i 1 łyżeczką octu. Następnie odstaw sos na około 10 minut. Na koniec tak przyrządzonym sosem polej sałatę.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Rozstrzygnięcie Ogólnopolskiego Konkursu Stek Idealny Biuro prasowe
2024-07-27 | 11:00

Rozstrzygnięcie Ogólnopolskiego Konkursu "Stek Idealny"

Internetowy butik mięsny BBQ.PL we współpracy z firmą Napoleon Grille Polska z dumą ogłasza zakończenie konkursu "Stek Idealny". Konkurs, mający na celu promowanie kultury
Żywienie Co pić podczas upałów?
2024-07-26 | 15:00

Co pić podczas upałów?

Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
2024-07-26 | 08:00

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Nauka

Młodym singlom coraz bardziej podoba się życie w pojedynkę. Znacząca zmiana w ciągu dekady

Dzisiejsi nastoletni single są bardziej zadowoleni z bycia stanu wolnego niż ich rówieśnicy 10 lat temu – wynika z badań niemieckiego Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji. Ich autorzy podkreślają, że może to być następstwem obserwowanych w ostatnich latach trendów, kiedy spada liczba małżeństw i są one zawierane przez coraz starszych ludzi. Bycie singlem stało się  bardziej normalne i akceptowalne w społeczeństwie. Większej satysfakcji ze stanu wolnego badacze nie stwierdzili jednak wśród starszych grup badanych.

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.