Potrawy must have na wielkanocnym stole

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wielkanoc to czas budzącej się wiosny i… spotkań z rodziną. Nie da się ukryć, że wspólne gotowanie nabiera wtedy szczególnego znaczenia. Jest to więc doskonała okazja do przygotowania wielu uwielbianych od lat potraw lub do eksperymentowania z wykorzystaniem zupełnie nowych przepisów.
Chrzan Luksusowy WSP „Społem” to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole – prawdziwy must have! Sprawdzi się on nie tylko jako dodatek do domowych wędlin, ale także jako składnik bardziej złożonych potraw. Dzięki wysokiej zawartości świeżego korzenia chrzanu – wynosi ona aż 70% – wyróżnia się on wyjątkowo intensywnym, wyrazistym smakiem, który doda charakteru wielu daniom. Dodatkowo jest niezbędnym składnikiem Wielkanocnego stołu.
Żurek czy chrzanowa?
Tradycyjny polski żurek to prawdziwa gwiazda Świąt Wielkanocnych. Jeśli jednak macie ochotę na równie smaczną, mniej pracochłonną alternatywę dla tej klasycznej zupy, spróbujcie przygotować chrzanową! Doskonale będzie ona smakować z dodatkiem białej kiełbasy i jajka – zupełnie jak w przypadku żurku, ale charakterystyczny smak zakwasu zastąpi ostry aromat chrzanu złagodzony dzięki odrobinie kwaśnej śmietany. Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebne będą:
- 1,25 litra bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 3-4 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (lub do smaku)
- Majeranek do smaku
- Surowa biała kiełbasa (ilość według uznania)
- 100 ml śmietany 18%
- Ugotowane na twardo jajko
- Masło lub olej
- 200 g wędzonych żeberek
- Sól, pieprz
Zaczynamy od zeszklenia cebuli w dużym garnku, pod koniec smażenia dodajemy do niej ząbek czosnku. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, a następnie dorzucamy do niego wędzone żeberka i czekamy do zagotowania całości. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz białą kiełbasę, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Na koniec dodajemy Chrzan Luksusowy i po zagotowaniu zdejmujemy zupę z ognia, po czym stopniowo dolewamy śmietanę rozcieńczoną kilkoma łyżkami wywaru. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie gotowe wprost na wielkanocny stół!
A może sałatka?
Sałatki pojawiają się niemal w każdym domu jako świąteczne danie - od tych lżejszych, po bardziej treściwe! Najczęściej możemy spotkać te na bazie majonezu z dodatkiem jajek. Ciekawym sposobem na „podkręcenie” smaku sałatki jest dodanie do niej odrobiny chrzanu. Jego wyraźna ostrość wzbogaci każde danie o odrobinę świeżości. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sałatki z ziemniaków i jajek z chrzanową nutą oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Oto niezbędne składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 2 ogórki kiszone
- Kilka łyżek zielonego groszku
- Cebula
- Łyżeczka Chrzanu Luksusowego
- Jajko ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, ogórki kiszone oraz cebulę dość drobno siekamy. Dodajemy groszek, Chrzan Luksusowy, majonez oraz przyprawy, a następnie wszystko ze sobą mieszamy. Smacznego!
Chrzan Luksusowy idealnie uzupełni wiele wielkanocnych potraw, a jego klasyczny, tradycyjny smak, niezastąpiony na świątecznym stole, przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Warto dać się ponieść fantazji i wykorzystać czas Świąt Wielkanocnych do kulinarnych odkryć w gronie najbliższych!
Sugerowana cena: Chrzan Luksusowy – 3,19 zł brutto /180 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.