Powraca 14. edycja programu edukacyjnego WINIARY „Gotuj się na zmiany”
Właśnie wystartowała kolejna odsłona programu edukacyjnego dla przedszkoli i szkół podstawowych – WINIARY „Gotuj się na zmiany”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest zero waste. Na uczestników czeka jeszcze więcej konkursów, niespodzianek i atrakcyjnych nagród przygotowanych we współpracy z wyjątkowymi ambasadorami.
Misja: zapobieganie marnowaniu żywności
Już od 14 lat w ramach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” marka uczy dzieci i młodzież racjonalnego podejścia do odżywiania, kształtuje prawidłowe nawyki i edukuje jak zapobiegać marnowaniu jedzenia. W tym roku, przygotowano jeszcze więcej treści poświęconych tematyce zero waste.
- Materiały przygotowane w ramach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” podzieliliśmy w cztery bloki tematyczne. Ich celem jest wprowadzenie uczestników programu w świat dobrych nawyków żywieniowych oraz edukacja ekologiczna w duchu zero waste. Poprzez zabawę, bajki oraz zadania dzieci dowiedzą się jak tworzyć smaczne, zbilansowane posiłki, w jaki sposób planować jadłospis czy listę zakupów oraz jakie znaczenie ma ograniczanie marnotrawienia żywności. Podkreślamy również rolę działań podejmowanych lokalnie, przez każdego człowieka, które są nieocenione w mierzeniu się z problemem marnowania żywności w ujęciu globalnym – mówi Magdalena Jabłońska, Ekspert ds. treści i mediów społecznościowych WINIARY.
Nowa odsłona ambasadorów programu
Z nową edycją programu powracają również, dobrze już znane, mentorki: Hela Kłobucka, zwyciężczyni siódmej edycji „MasterChef Junior”, utalentowana kucharka młodego pokolenia z przełomu gen alfa i gen Z, oraz Jagna Niedzielska, edukatorka kulinarna i polska królowa zero waste. W tym roku zadebiutuje również nowy ambasador: Dariusz Martynowicz, entuzjasta edukacji przyszłości, zaangażowany w nowatorskie inicjatywy popychające oświatę w kierunku zmian na lepsze. Jego zadaniem będzie wspieranie nauczycieli w przystosowywaniu treści edukacyjnych tak, aby były bardziej przyjazne i atrakcyjne dla uczniów. Mentorzy wzbogacą tę edycję swoim niepowtarzalnym stylem, bogactwem wiedzy i doświadczeniem, tworząc specjalne treści w duchu edutainment, czyli nauki przez zabawę. Na platformie pojawią się materiały wideo o charakterze edukacyjnym oraz rozrywkowym dostosowane do różnych grup wiekowych – przedszkolaków, uczniów klas 1-3 oraz 4-8. Akcja kierowana jest nie tylko do dzieci – nie zabraknie również materiałów edukacyjnych dla rodziców oraz pomocy naukowych i specjalnych scenariuszy dla nauczycieli, przygotowanych zgodnie z głównymi kierunkami realizacji polityki oświatowej państwa.
Konkursy z nagrodami
Marka WINIARY nie tylko edukuje, ale także nagradza za zaangażowanie i wysiłek, dlatego każdy materiał kończy się inspirującym zadaniem konkursowym. Dzieci bardziej angażują się w zajęcia, a placówki edukacyjne mogą rywalizować o atrakcyjne nagrody. Dodatkowo, na dedykowanej stronie Strona główna | Gotuj się na zmiany (gotujsienazmiany.pl) dostępne są przepisy, podcasty oraz artykuły starannie przygotowane przez ekspertów. Te wartościowe materiały stanowią wsparcie dla nauczycieli i rodziców w prowadzeniu edukacji żywieniowej w szkołach i domu.
Program WINIARY „Gotuj się na zmiany” wystartował 1. września br. i potrwa do 30 czerwca 2025 r. Rejestracja jest możliwa przez cały ten okres. Wszystkich nauczycieli zachęcamy do zgłaszania swoich placówek dydaktycznych – wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Szczegóły i regulamin akcji dostępne są na stronie: https://gotujsienazmiany.pl/.
Więcej informacji można znaleźć w kanałach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany”.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.