Powrót dzieci i młodzieży do formy po przymusowej kwarantannie
Powrót dzieci i młodzieży do formy po przymusowej kwarantannie: porady żywieniowców i sportowców
Już blisko od 3 miesięcy dzieci nie chodzą do szkoły. Dłuższe przebywanie w domu w wielu przypadkach kończy się na dodatkowych kilogramach. Jednocześnie Światowa Organizacja Zdrowia publikuje raport nt. zdrowia i samopoczucia dzieci i młodzieży, którego wnioski nie są optymistyczne – również dla Polski. Tymczasem luzowanie obostrzeń i piękna pogoda sprzyjają powrotowi do formy. W jaki sposób zadbać o dietę dziecka i jego aktywność fizyczną w tym okresie? – radzą żywieniowcy i sportowcy.
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała właśnie raport dotyczący nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży w Europie i Kanadzie[1]. Wyniki dla Polski są niezbyt budujące: połowa dziewcząt i chłopców nie spożywa codziennie żadnego warzywa ani owocu! Jednocześnie polscy nastolatkowie są najbardziej krytyczni w porównaniu do rówieśników z innych państw pod kątem postrzegania swojego ciała: aż 52% dziewcząt i 31% chłopców w wieku 15 lat uważa, że są zbyt grubi! Jak temu zaradzić?
Odkryjmy razem warzywa!
- Wraz z naszymi dziećmi jedzmy różnorodnie, uważajmy na wielkość porcji, wybierajmy wodę, cieszmy się wspólnymi posiłkami i bądźmy aktywni! – radzi Blanka Mellova, ekspert ds. żywienia inicjatywy „Nestlé for Healthier Kids”, której celem jest popularyzacja zbilansowanej diety u dzieci i młodzieży - Tych pięć nawyków - zwłaszcza w obecnej sytuacji - ma dla dzieci i młodzieży szczególne znaczenie, pozwala w dłuższej perspektywie obniżyć ryzyko chorób dietozależnych.
Różnorodność to podstawa zbilansowanej diety. Eksperci zalecają 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, by codziennie w jadłospisie znalazły się warzywa (najlepiej jako część każdego posiłku) oraz owoce (przynajmniej 2 porcje).
- Obecna pora roku sprzyja różnorodności warzyw na naszych talerzach – dodaje Blanka Mellova – Istnieje też sporo metod zachęcenia dzieci i młodzieży do ich spożywania: począwszy od ich wspólnego uprawiania we własnym ogródku lub na balkonie, poprzez wspólne przyrządzanie kolorowych czy śmiesznych dań warzywnych, eksperymentowanie z modnymi przepisami kuchni innych części świata, po odkrywanie własnych receptur np. na pyszne warzywne przekąski.
Pomysłów może być bardzo wiele: stworzenie w domu własnego „warzywnego baru przekąskowego” – a w nim np. paluszki marchewkowe, selerowe, ogórki w słupkach. Świetnym (i pysznym) pomysłem są koktajle i sałatki z owoców sezonowych, np. truskawek. Najmłodsi uwielbiają wspólne tworzenie zwierzątek z warzyw, a także układanie warzywnych obrazków (brokuły i kalafior doskonale udają drzewa).
Częstszemu jedzeniu warzyw przez dzieci i młodzież sprzyjają wspólne posiłki z rodzicami! U dzieci, które częściej jadają obiady wspólnie z rodziną, stwierdzono wyższe spożycie warzyw i owoców, błonnika i mikroelementów. Jednocześnie badania pokazują, że wzorce i nawyki żywieniowe kształtujemy u dzieci właściwie od urodzenia, więc im szybciej pomożemy dzieciom w dokonywaniu prawidłowych wyborów, tym lepiej.
Bądźmy razem aktywni!
Codzienna aktywność fizyczna dzieci i młodzieży powinna trwać przynajmniej 60 minut. Korzyści są oczywiste: regularny wysiłek fizyczny to nie tylko radość, ale podstawa zdrowia i profilaktyki wielu schorzeń.
- W sytuacji przymusowej kwarantanny, w jakiej znalazły się dzieci i młodzież, pozbawienie bodźców ruchowych i odpowiedniej dla młodego organizmu stymulacji ćwiczeniami fizycznymi może wywoływać spadek ogólnej sprawności. Może to również wpłynąć na pogorszenie zdrowia psychicznego - mówi Sebastian Chmara, wybitny lekkoatleta, wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki – Dlatego trenerzy i eksperci naszego ogólnopolskiego programu popularyzacji sportu wśród najmłodszych „Lekkoatletyka dla każdego” już od wprowadzenia obostrzeń utrzymują zdalny kontakt z dziećmi. Dla przykładu, udało im się wdrożyć codzienne ćwiczenia w warunkach domowych, prowadzone on-line. We wspólne zajęcia ruchowe angażujemy również rodziców i rodzeństwo. W każdej chwili można do nas dołączyć!
Zaproszenie na czat o diecie i formie najmłodszych
Już w czwartek 28 maja o godz. 14.00 odbędzie się otwarty czat o budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Poprowadzą go specjaliści: Blanka Mellova, ekspert ds. żywienia inicjatywy „Nestlé for Healthier Kids” popularyzującej zbilansowaną dietę u dzieci i młodzieży, oraz utytułowany lekkoatleta, Paweł Wojciechowski. Aby dołączyć do spotkania, należy kliknąć w link .
Edyta Iroko
Corporate Affairs Manager
Email: edyta.iroko@pl.nestle.com
Telefon: +48 22 325 26 74
Mobile: +48 600 204 870
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 25 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.
[1] Źródło: WHO – Regional Office for Europe 2020: „Spotlight on adolescent health and well-being”, link

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.