Komunikaty PR

Poznaj pięć powodów, dla których warto jeść produkty zbożowe!

2024-04-12  |  10:42
Biuro prasowe

Dziecko, by dobrze się rozwijać, potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety, która wspiera jego organizm, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną, a także zapewnia energię każdego dnia. Ważną rolę w codziennym jadłospisie malucha pełnią produkty i przetwory zbożowe. O tym, jak istotne są zboża w diecie najmłodszych mówią dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

- Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi paliwo do życia oraz składniki odżywcze, wpływające m.in. na wydajność fizyczną, umysłową, a nawet nastrój. Ważną pozycję w odpowiednio zbilansowanej diecie zajmują zboża i produkty zbożowe, które zawierają wszystkie ważne mikro- i makroelementy. W zależności od obróbki technologicznej produkty zbożowe dzielimy na pełnoziarniste oraz te z ziarna oczyszczonego. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych z przemiału całego ziarna, takich jak między innymi kasze, np. gryczana, pieczywo razowe czy razowy makaron wyjaśnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Energia przez cały dzień!

Produkty zbożowe to przede wszystkim główne źródło węglowodanów złożonych. Dostarczają energii, która jest niezbędna dla młodego, rozwijającego się organizmu, stanowiąc siłę napędową do zabawy, aktywności sportowych, nauki oraz realizacji dziecięcych pasji. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, gdyż uzyskiwana z nich energia jest przyswajana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.

 

Paliwo dla mózgu

- Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych są również źródłem glukozy, która jest potrzebna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i zadań wymagających koncentracji. Dlatego tak ważne jest spożywanie przez dzieci pierwszego i drugiego śniadania. Na pierwszy posiłek można zaproponować płatki owsiane lub gryczane wraz z owocami i mlekiem lub jogurtem. Na drugie śniadanie najlepsza będzie kanapka z pieczywa razowego lub grahamki proponuje Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 

Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, korzystnie wpływają także na rozwój poznawczy dziecka oraz wzmacniają liczne funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, skupienie, zdolność logicznego myślenia. Za  procesy te odpowiadają zawarte w nich witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo czy potas).

 

Lepsze trawienie i zdrowy brzuch

Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego, zbożom przypisuje się istotną rolę we wspieraniu pracy układu pokarmowego, w tym prawidłowego trawienia. Błonnik działa jak „miotełka”, która pomaga usunąć wszelkie niestrawione resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Dodatkowo dieta bogata w błonnik daje uczucie sytości. Stanowi także pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Ponadto produkty z pełnego przemiału sprzyjają prewencji chorób dietozależnych, m.in. otyłości.

- Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe (np. otręby pszenne, owsiane, razowe pieczywo, grube kasze), a do tego surowe i gotowane warzywa są dobrą podstawą dla prawidłowo rozwijającego się i funkcjonującego układu pokarmowego – podkreślają ekspertki kampanii.

 

Większa odporność

Produkty zbożowe zawierają składniki mineralne istotne dla odporności - cynk i żelazo. Cynk wywiera korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko zachorowania. Co ważne, stabilizuje błony komórkowe, przez co zapobiega wnikaniu tą drogą patogenów. Z kolei żelazo wchodzi w skład enzymów niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (przy braku żelaza w organizmie dziecka wzrasta ryzyko infekcji i zakażeń). Korzystnie na system immunologiczny działa także witamina E zawarta w zbożach, chroniąca komórki ciała przed uszkodzeniem (jest ona silnym przeciwutleniaczem). Poza tym wzmacnia działanie witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności.

 

Na dobre samopoczucie

Produkty i przetwory ze zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy, w tym wspomnianej witaminy E, kwercytyny, rutyny, luteiny oraz selenu. Pomagają one w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W walce ze stresem pomocny jest również magnez.

 

- Nie wszyscy zdają sobie sprawę ze znaczenia produktów zbożowych oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Celem naszego projektu edukacyjnego jest przybliżenie zalet i właściwości poszczególnych zbóż oraz pochodzących z nich produktów. W ramach kampanii będziemy dostarczać kulinarnych inspiracji na smaczne i szybkie dania ze zbożami, zachęcając tym samym do włączania ich do codziennej diety najmłodszych i całej rodziny – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

 

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/

https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE Biuro prasowe
2025-06-02 | 01:00

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Dzięki decyzjom samodzielnie podejmowanym przez pacjentów rocznie w Europie udaje się uniknąć nawet 120 milionów konsultacji lekarskich. – Samoleczenie
Zdrowie Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
2025-05-21 | 17:00

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?

Problem owrzodzeń przewlekłych dotyka nawet miliona Polaków – według danych z Porozumienia na rzecz Profesjonalnej Terapii Ran liczba ta wynosi od 760 tys. do 1,1 mln. Choć
Zdrowie Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo
2025-05-15 | 17:00

Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo

Pod hasłem „choroby rzadkie” kryje się długa lista różnych i w większości uwarunkowanych genetycznie schorzeń. – Patrząc na te choroby zbiorczo, okazuje

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Handel

Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy

Zdaniem przedstawicieli Polskiej Federacji Producentów Żywności Polska nie jest jeszcze przygotowana na wprowadzenie systemu kaucyjnego 1 października br. Za główny powód opóźnień podają brak licencji, które mogą powodować potężne straty finansowe. Eksperci wskazują, że system może ruszyć z kilkumiesięcznym opóźnieniem, co spowoduje chaos zarówno wśród konsumentów, jak i w handlu.

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć

Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.