Poznaj pięć powodów, dla których warto jeść produkty zbożowe!
Dziecko, by dobrze się rozwijać, potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety, która wspiera jego organizm, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną, a także zapewnia energię każdego dnia. Ważną rolę w codziennym jadłospisie malucha pełnią produkty i przetwory zbożowe. O tym, jak istotne są zboża w diecie najmłodszych mówią dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
- Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi paliwo do życia oraz składniki odżywcze, wpływające m.in. na wydajność fizyczną, umysłową, a nawet nastrój. Ważną pozycję w odpowiednio zbilansowanej diecie zajmują zboża i produkty zbożowe, które zawierają wszystkie ważne mikro- i makroelementy. W zależności od obróbki technologicznej produkty zbożowe dzielimy na pełnoziarniste oraz te z ziarna oczyszczonego. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych z przemiału całego ziarna, takich jak między innymi kasze, np. gryczana, pieczywo razowe czy razowy makaron – wyjaśnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Energia przez cały dzień!
Produkty zbożowe to przede wszystkim główne źródło węglowodanów złożonych. Dostarczają energii, która jest niezbędna dla młodego, rozwijającego się organizmu, stanowiąc siłę napędową do zabawy, aktywności sportowych, nauki oraz realizacji dziecięcych pasji. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, gdyż uzyskiwana z nich energia jest przyswajana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.
Paliwo dla mózgu
- Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych są również źródłem glukozy, która jest potrzebna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i zadań wymagających koncentracji. Dlatego tak ważne jest spożywanie przez dzieci pierwszego i drugiego śniadania. Na pierwszy posiłek można zaproponować płatki owsiane lub gryczane wraz z owocami i mlekiem lub jogurtem. Na drugie śniadanie najlepsza będzie kanapka z pieczywa razowego lub grahamki – proponuje Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, korzystnie wpływają także na rozwój poznawczy dziecka oraz wzmacniają liczne funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, skupienie, zdolność logicznego myślenia. Za procesy te odpowiadają zawarte w nich witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo czy potas).
Lepsze trawienie i zdrowy brzuch
Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego, zbożom przypisuje się istotną rolę we wspieraniu pracy układu pokarmowego, w tym prawidłowego trawienia. Błonnik działa jak „miotełka”, która pomaga usunąć wszelkie niestrawione resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Dodatkowo dieta bogata w błonnik daje uczucie sytości. Stanowi także pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Ponadto produkty z pełnego przemiału sprzyjają prewencji chorób dietozależnych, m.in. otyłości.
- Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe (np. otręby pszenne, owsiane, razowe pieczywo, grube kasze), a do tego surowe i gotowane warzywa są dobrą podstawą dla prawidłowo rozwijającego się i funkcjonującego układu pokarmowego – podkreślają ekspertki kampanii.
Większa odporność
Produkty zbożowe zawierają składniki mineralne istotne dla odporności - cynk i żelazo. Cynk wywiera korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko zachorowania. Co ważne, stabilizuje błony komórkowe, przez co zapobiega wnikaniu tą drogą patogenów. Z kolei żelazo wchodzi w skład enzymów niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (przy braku żelaza w organizmie dziecka wzrasta ryzyko infekcji i zakażeń). Korzystnie na system immunologiczny działa także witamina E zawarta w zbożach, chroniąca komórki ciała przed uszkodzeniem (jest ona silnym przeciwutleniaczem). Poza tym wzmacnia działanie witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności.
Na dobre samopoczucie
Produkty i przetwory ze zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy, w tym wspomnianej witaminy E, kwercytyny, rutyny, luteiny oraz selenu. Pomagają one w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W walce ze stresem pomocny jest również magnez.
- Nie wszyscy zdają sobie sprawę ze znaczenia produktów zbożowych oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Celem naszego projektu edukacyjnego jest przybliżenie zalet i właściwości poszczególnych zbóż oraz pochodzących z nich produktów. W ramach kampanii będziemy dostarczać kulinarnych inspiracji na smaczne i szybkie dania ze zbożami, zachęcając tym samym do włączania ich do codziennej diety najmłodszych i całej rodziny – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/
https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/
Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji
Filary pielęgnacji skóry atopowej
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.