Praktyczne rozwiązania, które będą pomocne podczas urządzania małej kuchni
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Jak na ograniczonym metrażu urządzić kuchnię, która spełni swoje zadania oraz zapewni odpowiednią ilość miejsca do pracy, przechowywania i ulokowania wszystkich potrzebnych urządzeń AGD? Chociaż brak miejsca jest dużym problemem, większym jest jego złe wykorzystanie. Jak temu zaradzić? Dobrze zaprojektowana zabudowa meblowa z praktycznymi i pomysłowymi rozwiązaniami to najlepszy sposób na udaną aranżację małej kuchni.
Urządzenie małej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Wymaga dobrze przemyślanych decyzji i praktycznych rozwiązań, które pozwolą optymalnie ją zabudować i wyposażyć. Pomysły na aranżację muszą iść w parze z rozsądnym zagospodarowaniem przestrzeni, jaką dysponujemy. Kiedy liczy się każdy centymetr, trzeba efektywnie go spożytkować. Gdzie szukać dodatkowego miejsca, którego tak bardzo brakuje we wnętrzach o niewielkim metrażu ? Najpierw pod sufitem. To całkiem spory zapas powierzchni do przechowywania. Dzięki szafkom do wysokości sufitu nie marnujemy miejsca, ponieważ zabudowując ścianę nie tylko w szerz, ale i na wysokość, wykorzystujemy cały dostępny potencjał. Dodatkowy bonus takiego rozwiązania? Zabudowa do wysokości sufitu nie tylko więcej pomieści, ale prezentuje się atrakcyjnie wizualnie.
Zmywarka i piekarnik w jednym stały… słupku
Niedostatkowi miejsca do przechowywania możemy zaradzić wysokimi szafkami do sufitu, a jak poradzić sobie z brakiem odpowiedniego miejsca na podstawowe sprzęty AGD? Piekarnik, płyta grzewcza, zlewozmywak to wyposażenie obowiązkowe, a przecież nie powinno zabraknąć również zmywarki, która usprawnia i ułatwia codzienną pracę w kuchni. Nie będziemy musieli z niej rezygnować, nawet kiedy wydaje nam się, że absolutnie nie mamy gdzie jej ulokować, aby nie odbyło się to kosztem innego urządzenia.
- Nawet w przypadku niewielkich kuchni jednościennych, gdzie musimy pójść na pewne ustępstwa co do ilości modułów mebli, oczekujemy komfortu. Nie chcemy rezygnować ze zmywarki, która obecnie jest już jednym z podstawowych sprzętów AGD a już na pewno nie zrezygnujemy z piekarnika, który jest nam w kuchni niezbędny. Rozmieszczenie wszystkich urządzeń w jednym ciągu zabudowy w małej kuchni, w której musimy zaprojektować jeszcze szafki i powierzchnię roboczą, mogło być kłopotliwe – przyznaje Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. – Rozwiązaniem tego problemu będzie umieszczenie obu tych urządzeń w jednym wysokim słupku, co obecnie jest już możliwe dzięki specjalnej obudowie meblowej.
Zarówno zmywarkę, jak i piekarnik można ulokować w jednym, wysokim słupku. To prawda, kiedyś taki układ nie był możliwy i te dwa urządzenia były umieszczane w różnych, oddalonych od siebie miejscach zabudowy. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanej obudowie meblowej, zmywarkę można zaplanować nad podłogą w szeregu dolnych szafek, a nad nią umieścić piekarnik, na wygodnej dla użytkowników wysokości wzroku. Wymaganą technicznie przestrzeń pomiędzy nimi, można zagospodarować na niską szufladę, w której będą przechowywane drobne akcesoria kuchenne. Takie ulokowanie nie wpływa na pracę urządzeń, ani komfort ich użytkowania.
Każdy „zakamarek” można spożytkować
W małej kuchni cenne są rozwiązania, które nie zabierają dużo powierzchni. Jeszcze lepiej, jeżeli pozwalają znaleźć dodatkowe miejsce, które można zaadaptować na strefę przechowywania. Pochłaniacz zapachów to niezbędne wyposażenie, z którego nie powinniśmy rezygnować, możemy natomiast zabudować go w szafce, ukrywając za frontem meblowym razem z praktycznymi półkami. Jakie są korzyści takiego wyboru? Estetycznie zamaskujemy urządzenie, zachowując minimalistyczny, nowoczesny wizerunek zabudowy meblowej, a przy okazji zapewnimy sobie miejsce do przechowywania przypraw lub produktów spożywczych, jak kasza, ryż czy makaron, po które sięgamy podczas przygotowywania posiłków. Za zamkniętym frontem łatwiej o utrzymanie w czystości odstawianych na półki pojemniczków z żywnością i przyprawami, które będą zabezpieczone przed osiadaniem pary powstającej w trakcie gotowania.
Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit
Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.