Produkty Sokołów ze znakiem Przekreślonego Kłosa
Bez glutenu w codziennej diecie
Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Niegdyś była ona mylnie uznawana za rzadką chorobę wieku dziecięcego. Celiakia ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową i oznacza konieczność nieustannego utrzymywania ścisłej diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest również wymagany przy alergii na gluten. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów, a uczulenie na to białko dotyczy (według różnych szacunków) od 10 do 25% osób z alergiami pokarmowymi.
Z myślą o osobach chorych na celiakię oraz z alergią na gluten, firma Sokołów pozyskuje dla szerokiej grupy produktów znak Przekreślonego Kłosa. – Zależy nam na tym, by w naszym asortymencie odpowiednie wyroby dla siebie mogły znaleźć również osoby o szczególnych wymaganiach dietetycznych – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Naszą uwagę kierujemy także ku klientom, którzy w codziennym jadłospisie muszą uwzględniać konieczność eliminacji glutenu. Chcemy, by mieli oni dostęp do smacznych, wysokiej jakości wędlin i innych produktów z oferty Sokołowa.
Przekreślony Kłos – standardy dla jakości i bezpieczeństwa
Pozyskanie znaku Przekreślonego Kłosa wymaga spełnienia wielu rygorystycznych procedur. Konieczne jest dostosowanie produkcji do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Proces produkcyjny (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) musi być tak zorganizowany, by uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem. Gotowe produkty bezglutenowe są badane pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium. Zakład produkcyjny musi przejść pozytywnie audyt prowadzony przez uprawnionych przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Po formalnym zakończeniu całego procesu, certyfikat Przekreślonego Kłosa znajdzie się na opakowaniach 100 produktów Sokołów. Już teraz są dostępne pierwsze certyfikowane wyroby, a asortyment ten będzie sukcesywnie poszerzany. Proces wprowadzania produktów odbywa się stopniowo, w miarę wyczerpywania się ich wcześniejszych partii. Certyfikatem Przekreślonego Kłosa zostały wyróżnione m.in.: Szyneczki, Parówki i Kabanoski Sokoliki, Kabanosy francuskie i luksusowe, Parówki i Serdelki z szynki, Salami Chips, Parówki Stówki, Boczek surowy wędzony w plastrach, Szynka Basiuni, Szynka konserwowa, Polędwica sopocka, Kindziuk, Szynka Sarmacka, Karczek Sarmacki, Beef Jerky, chipsy Chrup’us. W tej grupie znajdą się również produkty z linii warzywnej Z Gruntu Dobre – hummusy i pasty.
- W Sokołowie dbamy o to, by jak najlepiej spełniać potrzeby naszych klientów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Na bieżąco poszerzamy nasz asortyment, a korzystając z nowych możliwości technologicznych, możemy modyfikować składy produktów. W minionym roku usunęliśmy sztuczne konserwanty z produktów dla dzieci Sokoliki; mamy tez inspirowaną naturą linię wędlin Naturrino. Teraz, dzięki pozyskaniu certyfikatu Przekreślonego Kłosa, dajemy osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej gwarancję, że te produkty Sokołów są dla nich w 100% bezpieczne.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle
Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.
Konsument
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.
Gwiazdy
Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.