Komunikaty PR

Produkty Sokołów ze znakiem Przekreślonego Kłosa

2020-04-30  |  13:00
Biuro prasowe

Bez glutenu w codziennej diecie

Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Niegdyś była ona mylnie uznawana za rzadką chorobę wieku dziecięcego. Celiakia ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową i oznacza konieczność nieustannego utrzymywania ścisłej diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest również wymagany przy alergii na gluten. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów, a uczulenie na to białko dotyczy (według różnych szacunków) od 10 do 25% osób z alergiami pokarmowymi.

Z myślą o osobach chorych na celiakię oraz z alergią na gluten, firma Sokołów pozyskuje dla szerokiej grupy produktów znak Przekreślonego Kłosa. – Zależy nam na tym, by w naszym asortymencie odpowiednie wyroby dla siebie mogły znaleźć również osoby o szczególnych wymaganiach dietetycznych – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Naszą uwagę kierujemy także ku klientom, którzy w codziennym jadłospisie muszą uwzględniać konieczność eliminacji glutenu. Chcemy, by mieli oni dostęp do smacznych, wysokiej jakości wędlin i innych produktów z oferty Sokołowa.

Przekreślony Kłos – standardy dla jakości i bezpieczeństwa

Pozyskanie znaku Przekreślonego Kłosa wymaga spełnienia wielu rygorystycznych procedur. Konieczne jest dostosowanie produkcji do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Proces produkcyjny (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) musi być tak zorganizowany, by uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem. Gotowe produkty bezglutenowe są badane pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium. Zakład produkcyjny musi przejść pozytywnie audyt prowadzony przez uprawnionych przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Po formalnym zakończeniu całego procesu, certyfikat Przekreślonego Kłosa znajdzie się na opakowaniach 100 produktów Sokołów. Już teraz są dostępne pierwsze certyfikowane wyroby, a asortyment ten będzie sukcesywnie poszerzany. Proces wprowadzania produktów odbywa się stopniowo, w miarę wyczerpywania się ich wcześniejszych partii. Certyfikatem Przekreślonego Kłosa zostały wyróżnione m.in.: Szyneczki, Parówki i Kabanoski Sokoliki, Kabanosy francuskie i luksusowe, Parówki i Serdelki z szynki, Salami Chips, Parówki Stówki, Boczek surowy wędzony w plastrach, Szynka Basiuni, Szynka konserwowa, Polędwica sopocka, Kindziuk, Szynka Sarmacka, Karczek Sarmacki, Beef Jerky, chipsy Chrup’us. W tej grupie znajdą się również produkty z linii warzywnej Z Gruntu Dobre – hummusy i pasty.

 - W Sokołowie dbamy o to, by jak najlepiej spełniać potrzeby naszych klientów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Na bieżąco poszerzamy nasz asortyment, a korzystając z nowych możliwości technologicznych, możemy modyfikować składy produktów. W minionym roku usunęliśmy sztuczne konserwanty z produktów dla dzieci Sokoliki; mamy tez inspirowaną naturą linię wędlin Naturrino. Teraz, dzięki pozyskaniu certyfikatu Przekreślonego Kłosa, dajemy osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej gwarancję, że te produkty Sokołów są dla nich w 100% bezpieczne.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba pacjentów chorujących na chorobę Alzheimera będzie wzrastać. Eksperci szacują, że do 2030 roku na całym świecie będzie ich 50–65 mln, a do 2050 roku – nawet dwa razy więcej. Prognozy są alarmujące, dlatego specjaliści zwracają uwagę na konieczność profilaktyki, w tym leczenia otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Liczne badania potwierdzają, że znacznie zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy

Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.