Proste i lekkie dania na letnie wieczory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Błogi relaks na tarasie pełnym roślin w towarzystwie pięknego zachodu słońca i orzeźwiających napojów… Czego brakuje, w tej nieco idyllicznej wizji? Oczywiście pysznego jedzenia! W ciepłe wieczory najlepiej sprawdzi się coś lekkiego i nieskomplikowanego, ale z nutką wykwintności.
Lato to czas, kiedy w naszej diecie zaczynają królować warzywa i owoce. Mamy wtedy ochotę na lekkie dania i przekąski, których przygotowanie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Do przyrządzenia ulubionych sosów w letniej odsłonie możemy wykorzystać produkty w wersji light, takie jak Majonez Kielecki lekki. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych produkt ten wyróżnia się obniżoną o ponad trzydzieści procent zawartością tłuszczu oraz cukru. Doskonale sprawdzi się on jako składnik wielu smacznych potraw.
Miska rozmaitości
Buddha bowl to danie, które kilka lat temu zawładnęło światem mediów społecznościowych i wcale nie traci na popularności. I nic dziwnego! Miski pełne kolorowych składników, z całym wachlarzem wartości odżywczych, to nie tylko smaczne danie, ale też „bomba witaminowa”. Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania (ilość składników zależy od naszych upodobań):
- roszponka
- batat
- komosa ryżowa
- awokado
- pomidor
- czerwona cebula
- ciecierzyca z puszki
- świeża kolendra
- jogurt naturalny
- czosnek
- Majonez Kielecki lekki
- sól, pieprz, wędzona papryka i chili w proszku
- oliwa z oliwek
Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 2:1 (dwie porcje wody na jedną porcję komosy). Batata kroimy w kostkę, przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili, następnie pieczemy do miękkości. Ciecierzycę podsmażamy na patelni z odrobiną przypraw. W misce układamy umytą wcześniej roszponkę, plastry awokado oraz sałatkę z pokrojonego w kostkę pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Następnie na wierzch dodajemy pieczone bataty, ciecierzycę oraz ugotowaną komosę ryżową. Całość polewamy sosem z jogurtu naturalnego i Majonezu Kieleckiego lekkiego w proporcjach 1:1, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz soli i pieprzu. Posypujemy wszystko świeżymi listkami kolendry. Nasz pyszny i odżywczy posiłek jest gotowy!
Krewetki i szparagi? Duet idealny!
Danie z krewetkami to przepis na kulinarny sukces. Aby dodać element zaskoczenia, możemy połączyć te wspaniałe owoce morza ze… szparagami. Do tego świeża bagietka i mamy pyszną kolację, do której będziemy wracać nie raz! Czego potrzebujemy?
- około 10 krewetek królewskich
- niewielkiej bagietki
- kilka zielonych szparagów
- Majonez Kielecki lekki
- garść roszponki
- 3 łyżki masła
- oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- natkę pietruszki
- sól, pieprz
Zaczynamy od oczyszczenia krewetek (także z ogonków). Następnie przekładamy je do miski, skrapiamy odrobiną oliwy i mieszamy z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Gotujemy szparagi w wodzie z solą i cukrem przez około 8-10 minut. Na maśle podsmażamy przekrojoną bagietkę aż nabierze złocistego koloru. Na drugiej patelni roztapiamy masło i smażymy krewetki po około 1,5 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Bagietkę smarujemy Majonezem Kieleckim lekkim i układamy na niej kolejno: roszponkę, krewetki i szparagi. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego - 6,60 zł brutto/ 310 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.