Proste i lekkie dania na letnie wieczory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Błogi relaks na tarasie pełnym roślin w towarzystwie pięknego zachodu słońca i orzeźwiających napojów… Czego brakuje, w tej nieco idyllicznej wizji? Oczywiście pysznego jedzenia! W ciepłe wieczory najlepiej sprawdzi się coś lekkiego i nieskomplikowanego, ale z nutką wykwintności.
Lato to czas, kiedy w naszej diecie zaczynają królować warzywa i owoce. Mamy wtedy ochotę na lekkie dania i przekąski, których przygotowanie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Do przyrządzenia ulubionych sosów w letniej odsłonie możemy wykorzystać produkty w wersji light, takie jak Majonez Kielecki lekki. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych produkt ten wyróżnia się obniżoną o ponad trzydzieści procent zawartością tłuszczu oraz cukru. Doskonale sprawdzi się on jako składnik wielu smacznych potraw.
Miska rozmaitości
Buddha bowl to danie, które kilka lat temu zawładnęło światem mediów społecznościowych i wcale nie traci na popularności. I nic dziwnego! Miski pełne kolorowych składników, z całym wachlarzem wartości odżywczych, to nie tylko smaczne danie, ale też „bomba witaminowa”. Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania (ilość składników zależy od naszych upodobań):
- roszponka
- batat
- komosa ryżowa
- awokado
- pomidor
- czerwona cebula
- ciecierzyca z puszki
- świeża kolendra
- jogurt naturalny
- czosnek
- Majonez Kielecki lekki
- sól, pieprz, wędzona papryka i chili w proszku
- oliwa z oliwek
Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 2:1 (dwie porcje wody na jedną porcję komosy). Batata kroimy w kostkę, przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili, następnie pieczemy do miękkości. Ciecierzycę podsmażamy na patelni z odrobiną przypraw. W misce układamy umytą wcześniej roszponkę, plastry awokado oraz sałatkę z pokrojonego w kostkę pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Następnie na wierzch dodajemy pieczone bataty, ciecierzycę oraz ugotowaną komosę ryżową. Całość polewamy sosem z jogurtu naturalnego i Majonezu Kieleckiego lekkiego w proporcjach 1:1, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz soli i pieprzu. Posypujemy wszystko świeżymi listkami kolendry. Nasz pyszny i odżywczy posiłek jest gotowy!
Krewetki i szparagi? Duet idealny!
Danie z krewetkami to przepis na kulinarny sukces. Aby dodać element zaskoczenia, możemy połączyć te wspaniałe owoce morza ze… szparagami. Do tego świeża bagietka i mamy pyszną kolację, do której będziemy wracać nie raz! Czego potrzebujemy?
- około 10 krewetek królewskich
- niewielkiej bagietki
- kilka zielonych szparagów
- Majonez Kielecki lekki
- garść roszponki
- 3 łyżki masła
- oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- natkę pietruszki
- sól, pieprz
Zaczynamy od oczyszczenia krewetek (także z ogonków). Następnie przekładamy je do miski, skrapiamy odrobiną oliwy i mieszamy z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Gotujemy szparagi w wodzie z solą i cukrem przez około 8-10 minut. Na maśle podsmażamy przekrojoną bagietkę aż nabierze złocistego koloru. Na drugiej patelni roztapiamy masło i smażymy krewetki po około 1,5 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Bagietkę smarujemy Majonezem Kieleckim lekkim i układamy na niej kolejno: roszponkę, krewetki i szparagi. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego - 6,60 zł brutto/ 310 g
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
![Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania](/files/_uploaded/glownekonf_981356281,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
![Activia rozwija ofertę jogurtów pitnych bez dodatku cukru](/files/_uploaded/glownekonf_145320736,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Activia rozwija ofertę jogurtów pitnych bez dodatku cukru
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Handel
![](/files/1922771799/odpady-wakacje-foto-12,w_274,r_png,_small.png)
W lasach, na plażach i górskich szlakach zalegają tony plastikowych odpadów. To katastrofa dla środowiska
Wraz z początkiem sezonu letniego rośnie sterta śmieci zalegających na polskich plażach, górskich szlakach i w lasach. To tzw. weekendowe śmieci, czyli opakowania po jedzeniu i napojach, jednorazowe naczynia, grille, mokre chusteczki, zużyte pieluchy, ale też niedopałki papierosów i kapsle. To nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. Tym bardziej że gros odpadów stanowią plastikowe śmieci. W problem nieoddawanych do recyklingu odpadów i zalewu jednorazowych plastików wymierzone są przede wszystkim regulacje prawne przyjmowane na poziomie UE, ale też akcje edukacyjne. Na przestrzeni ostatnich trzech dekad nastąpił w świadomości Polaków duży postęp, ale tony zbieranych śmieci w trakcie akcji sprzątania świadczą o tym, że wciąż jest wiele do zrobienia.
Handel
Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
![](/files/1922771799/ijhars-catering-foto2-1,w_133,r_png,_small.png)
Szacuje się, że cateringi dietetyczne codziennie karmią prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletą jest wygoda, oszczędność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiłków, ale konsumenci powinni uważniej przyglądać się temu, co oferują i dostarczają im firmy cateringowe. Zdarza się im bowiem pomijać szczegółowe informacje o oferowanych przez nie posiłkach lub wręcz wprowadzać w błąd odnośnie do ich właściwości, składu czy masy. IJHARS zakwestionowała ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.
Żywienie
Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
![](/files/1922771799/2000516306-el-gendy-wakacje,w_133,r_png,_small.png)
Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.