Komunikaty PR

Prosto, pysznie i na luzie. Czas na grill party!

2024-06-02  |  23:40
Biuro prasowe

Majówka już za nami, ale sezon grillowy właśnie się rozkręca. Coraz dłuższe dni i wiosenna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. A co może być lepszego niż towarzystwo bliskich i pyszne jedzenie? Nie ma co zwlekać, czas rozpalać grilla!

Grillowanie to już nieformalny polski sport narodowy – wiosną i latem uwielbiamy spotykać się ze znajomymi i rodziną przy stole zastawionym smakołykami z grilla. Grillujemy na działkach, w przydomowych ogrodach, nad zbiornikami wodnymi i w przeznaczonych do tego miejscach w parkach, których regularnie przybywa w polskich miastach i miasteczkach.

- Nic dziwnego – wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu to jedna z najprzyjemniejszych wiosennych i letnich aktywności. Dodatkowo zorganizowanie grill party jest bardzo proste - wystarczy obdzwonić znajomych i zaprosić ich na konkretny termin (dress code: na luzie), zrobić zakupy i/lub poprosić uczestników, by przynieśli coś pysznego i już właściwie można rozpalać grill – mówi ekspertka związana z siecią sklepów KiK.

Skrzydełko czy …sałatka?

A co położyć na rozgrzanym ruszcie?

Pyszne, choć ciężkostrawne karkówki, golonki i kiełbaski z grilla to oczywiście klasyk, ale coraz częściej i chętniej sięgamy też po zdrowsze alternatywy lub dodatki. Skrzydełka w sosie BBQ czy ryby też są bardzo sycące, a mniej tłuste – zauważa ekspertka i dodaje: - Nie brakuje również osób, które ograniczają mięso lub nie jedzą go w ogóle i wcale nie znaczy to, że na grillu muszą być głodne, możliwości jest mnóstwo, a chęci do eksperymentowania wykazuje coraz więcej osób. Na przykład sojowe i inne wegańskie kiełbaski są już dostępne właściwie we wszystkich marketach. Wiele osób wymienia się też przepisami na faszerowane – np.. mielonym mięsem lub warzywami – pieczarki. Grillujemy również krewetki, a nawet „steki” z arbuza! Na ruszt, amerykańskim wzorem, możemy też wrzucić kolby kukurydzy, które wspaniale smakują posmarowane odrobiną masła.

Świetne są też sałatki, które można przygotować wcześniej.

Idealna, bo bardzo pożywna, jest podawana na zimno sałatka ziemniaczana. Wcześniej możemy przygotować lub kupić też gotową focaccię zamiast tradycyjnego pieczywa. Ale na grillu sprawdzi się też lekka i bardzo prosta sałatka składająca się z liści zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych i mozarelli. Wystarczy polać ją octem balsamicznym i lekki dodatek do grillowanych potraw gotowy!

Nadziane..

Dla wielu nieodłączną częścią grillowania są też szaszłyki.

Na patyczki można nadziać niemal wszystko, choć pyszny klasyk to papryka, pieczarki, cukinia i bakłażan, a także kawałki kurczaka lub plasterki kiełbasy. W wersji wege białko możemy zastąpić serem halloumi, który grillowany smakuje wyśmienicie – podpowiada specjalistka i dodaje: - A jeśli marzy nam się podanie czegoś nieco bardziej wykwintnego, hitem są niesamowicie proste w przygotowaniu, a bardzo efektowne zielone szparagi, które wystarczy owinąć plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej i wrzucić na grilla na kilkanaście minut. Możemy podać je polane odrobiną octu balsamicznego lub przygotować tradycyjny sos aioli (posiekany czosnek mieszamy z – uwaga! – surowymi żółtkami, do których w miarę mieszania stopniowo dodajemy oliwę, a na koniec szczyptę soli). Są idealną przekąską solo lub dodatkiem do ryby albo steku z grilla lub po prostu grillowanych ziemniaczków polanych masłem.

Stoliczku, nakryj się

Co powinno się znaleźć na stole poza grillowanymi przysmakami?

Grill party to nieformalna impreza, więc obejdzie się bez obrusa czy „rodowej” zastawy stołowej. Oczywiście jeśli mamy możliwość użycia naczyń z ceramiki, będą lepszym rozwiązaniem niż jednorazówki. Z najprostszego białego talerza je się w końcu o wiele przyjemniej niż z plastiku czy papieru.

Jeśli chodzi o dekoracje, wszystko zależy od nas. Ekspertka KiK mówi wprost: - Może ich nie być wcale, możemy też na stole postawić bukiet polnych kwiatów i kilka świec. Oświetlenie takie jak lampy solarne czy latarnie wyczarują przytulną atmosferę na grillu. Możemy również postawić na kolorowe serwetki, świeże zioła jako ozdobę, albo nawet kolorowe podkładki pod talerze. Ważne jest, aby dekoracje pasowały do ogólnego stylu naszego spotkania grillowego i sprawiały, że goście będą czuli się komfortowo i dobrze przyjęci.

Owocowo

 Nie możemy też zapomnieć o napojach!

Na grillu doskonale sprawdzą się domowe lemoniady i smakowe wody – są orzeźwiające, łatwo się je przyrządza, a mają o wiele mniej cukru niż gotowe soki i napoje. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych owoców – cytrusów, truskawek, owoców leśnych, granatów, arbuzów, kiwi… By je dosłodzić, możemy użyć domowego soku lub syropu, na przykład z bzu, a orzeźwienia dodadzą listki mięty, lawendy czy bazylii – podpowiada ekspertka.

Znajomi zaproszeni, zapasy jedzenia mamy, naczynia, grill i akcesoria do niego są… chyba mamy wszystko! – Prawie – uśmiecha się ekspertka. - Jeśli będziemy pamiętać, by na grill party zabrać ze sobą również krem z filtrem SPF i sprej na komary, na pewno zostaniemy okrzyknięci prawdziwymi mistrzami grillowania!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo Biuro prasowe
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również
Żywienie Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
2024-07-22 | 01:00

Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”

Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania oraz pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i kuchnie regionalne, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Konsument

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.