Przejmujące wnętrza w szarości
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Szarości, które stały się niezwykle modne we wnętrzach kilka lat temu, szybko udowodniły, że nie są okresowym trendem. Zarówno w ciemnych, jak i jasnych odcieniach potrafią stworzyć szlachetne i nieprzemijająco piękne tło dla różnego typu aranżacji. W rezultacie, z powodzeniem zaczęły funkcjonować obok bieli jako symbol klasyki i elegancji.
Intensywna chłodna szarość 1927 z palety Tikkurila Deco Grey będzie wyrazistą, a jednocześnie niewybijającą się bazą dla zmysłowej sypialni, uwodzącej sposobem zestawienia pozornie niewyróżniających się mebli i akcesoriów. Proste tapicerowane łóżko w kolorze ecru zyska finezję dzięki połączeniu jasnej pościeli i narzut z akcentami w czerni. Z kolei dodatki w pastelowym różu i suszone hortensje wprowadzą subtelną nutę kolorystyczną i nadadzą aranżacji delikatność. Zawieszona nad łóżkiem czarno-biała grafika oraz pokaźnych rozmiarów okrągłe lustro nad toaletką dopełnią przemyślanego charakteru aranżacji.
Szarość 1915 farby Tikkurila Optiva Matt 5 doskonale sprawdzi się jako tło dla niebanalnych, optymistycznych aranżacji wykorzystujących zabawę kolorem. Nowoczesny stół z drewnianym blatem i ustawione obok czarne krzesła stracą swój surowy styl dzięki rozświetlającej mocy tapicerowanego krzesła w radosnym żółtym odcieniu. Jako dekoracje wystarczą zawieszona nad stołem czarna loftowa lampa czy czarno-biała przyrodnicza grafika, zaś barwna zastawa uzupełni radosne kolorystyczne przełamanie.
Utrzymany w nowoczesnej konwencji salon będzie cieszył przytulnością dzięki wykorzystaniu tekstyliów w odcieniach delikatnych beżów i brązów, które będą harmonijnie współgrać z jasną szarością 1944. Długie welurowe zasłony, przytulne poduszki i miękki dywan świetnie skomponują się z meblami z naturalnego drewna. Trafionym wyborem farby ściennej będzie Tikkurila Optiva Nature 5, która dzięki swej ekologicznej recepturze bazującej na substancjach roślinnych, wpisze się w bliski naturze charakter aranżacji.
Więcej pomysłów na aranżacje wnętrz szarości można znaleźć na stronie https://tikkurila.pl/pomysly/wnetrza-w-odcieniach-szarosci
5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo
Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke
Metal pod kompleksową ochroną
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.