Przekąski na piknik. Co warto spakować do koszyka?
Długie dni, ciepłe wieczory i atmosfera wakacji unosząca się w powietrzu to znak, że lato rozpoczęło się na dobre. Jedną z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu jest piknik w towarzystwie bliskich, znajomych czy rodziny. Jeżeli szukasz inspiracji do przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek, przedstawiamy kilka smakowitych propozycji.
Tortilla z roślinnym gyrosem
Tortilla to łatwa, szybka i poręczna przekąska piknikowa. Wariacji na temat tortilli na zimno jest wiele, jednak w naszej wersji wypełniamy ją gyrosem oraz warzywnymi dodatkami.
Składniki:
-
1 opakowanie roślinnego gyrosa Planty,
-
4 placki tortilli,
-
3 duże ogórki kiszone,
-
½ czerwonej cebuli,
-
1 papryka,
-
kilka liści sałaty lodowej,
-
kilka wykałaczek,
-
opcjonalnie ketchup, majonez, sos czosnkowy.
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, po czym odstaw do wystudzenia. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę lub słupki. Sałatę podziel na mniejsze części. Na tortille połóż sałatę, gyrosa oraz warzywa w preferowanej ilości. Możesz dodać także ulubiony sos. Całość zawiń w rulon i zabezpiecz ciasto wykałaczkami. Tortille zawiń w papier śniadaniowy lub folię aluminiową i włóż do przenośnego pojemnika piknikowego.
Sałatka z truskawkami
Na pikniku świetnie sprawdzi się także sałatka z sezonowych warzyw czy owoców. My polecamy ją w orzeźwiającej, wytrawno-słodkiej wersji z dodatkiem truskawek.
Składniki:
-
100g truskawek,
-
200 g rukoli,
-
garść orzechów włoskich,
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
kilka liści mięty,
-
sok z ½ cytryny,
-
1 łyżka octu balsamicznego.
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w ćwiartki. Do przenośnej miski dodaj rukolę, truskawki, kilka listków mięty i pokrojone orzechy włoskie. Oliwę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do miski. Całość delikatnie wymieszaj. Na pikniku podaj sałatkę z ulubionym pieczywem lub solo.
Miniburgery roślinne
Klasyczny burger na pikniku może nie być najlepszą opcją, ale urocze miniburgery roślinne to idealna przekąska na dwa kęsy. Jak je przygotować?
Składniki:
-
bułki do mini burgerów,
-
łyżka masła,
-
kilka liści sałaty,
-
roślinne dukaty z soczewicą Planty,
-
1 pomidor,
-
2 duże kiszone ogórki,
-
1 łyżka ketchupu,
-
1 łyżka majonezu,
-
patyczki do burgerów lub długie wykałaczki.
Wykonanie:
Roślinne dukaty usmaż na patelni do uzyskania złocistego koloru. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Pokrój pomidora w krążki, a ogórki w paski. Wymieszaj ketchup z majonezem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej wewnętrzną stronę bułek. Na spodnią część burgera nałóż sos oraz kilka kawałków sałaty, następnie połóż roślinny dukat, krążek pomidora oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość dopełnij drugą połową bułki i wbij patyczek lub długą wykałaczkę. Gotowe miniburgery przełóż do przenośnego pudełka piknikowego.
Muffinki z borówkami
Na pikniku nie powinno zabraknąć także słodkich propozycji. Wysokie temperatury nie sprzyjają słodkościom z czekolady, dlatego warto przygotować coś lekkiego i odpornego na letnie słońce.
Składniki:
-
250 g świeżych borówek,
-
100 g roztopionego masła,
-
125 ml mleka,
-
2 jajka,
-
250 g mąki pszennej,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
170 g cukru
-
formy do muffinek.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wlej roztopione masło, dodaj mleko i jajka. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Płynne składniki przełóż do składników sypkich i delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj świeże borówki. Masę przelej do formy do muffinek i wstaw do piekarnika na ok. 20–25 minut do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffinki posyp cukrem pudrem. Muffinki możesz spakować do przenośnego pojemnika.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom Twoje letnie pikniki nabiorą jeszcze lepszego smaku. Poza smakowitymi przekąskami pamiętaj także o zaopatrzenie się w butelkę bądź bidon z czystą wodą. W upalne dni należy jej pić więcej niż na co dzień.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.