Komunikaty PR

Przekąski w plenerze – co zabrać na rodzinny piknik czy wypad z przyjaciółmi?

2022-05-26  |  14:00

Planowanie to podstawa, bo pozwala uniknąć niechcianych niespodzianek. Dlatego zanim zdecydujesz, jakie przekąski spakujesz do plecaka lub kosza piknikowego, pamiętaj o kilku zasadach.

Miejsce i czas

Im wyższa temperatura na zewnątrz, tym jedzenie szybciej się psuje. Wybierając przekąski miej na uwadze to, kiedy i w jakich warunkach będziecie jeść. Jeśli planujesz popołudniowego grilla, zamarynuj surowe mięso dzień wcześniej, a następnie zabezpiecz je w szczelnych pojemnikach i spakuj do przenośnej lodówki turystycznej. Warzywne szaszłyki czy podwędzane kiełbaski lepiej poradzą sobie z upałem, jednak im szybciej trafią na grilla, tym lepiej. Dobrym rozwiązaniem są wkłady chłodzące, które wystarczy zmrozić w domowej lodówce i następnie włożyć wraz z jedzeniem do torby termicznej. Dzięki nim produkty spożywcze dłużej zachowają niską temperaturę i świeżość.

Wygoda i smak

Przekąski, które zabierasz w plener, powinny być łatwe w transporcie i wygodne w konsumpcji. Dlatego wybieraj takie produkty, które dłużej zachowują świeżość, łatwo je spakować i zabrać do plecaka czy kosza piknikowego. Najbardziej oczywistym rozwiązaniem są kanapki, które wcale nie muszą być nudne! Do wyboru jest przecież mnóstwo rodzajów pieczywa (np. chleb pełnoziarnisty, bułki, bajgle, ciabatty czy tortille) i wiele różnorodnych dodatków.

Klasyką są kanapki z pasztetem, np. Profi – firmowym, z papryką, pieczarkami czy pomidorami, albo bardziej oryginalnym w smaku – z zielonym pieprzem, gęsią czy suszonymi pomidorami i bazylią. Świetnie sprawdzą się też pieczone mięsa – schab lub filet z kurczaka, hummus i sery. Wartości odżywczych dodadzą pokrojone warzywa, a smak zaostrzy dobry sos lub pikle. Uwaga! Tego rodzaju dodatki warto zapakować w osobne, szczelne pojemniczki i dodać tuż przed konsumpcją – to pozwoli uniknąć rozmoczonego pieczywa.

Pod chmurką zdadzą egzamin również sałatki na zimno z makaronu czy ryżu, naleśniki, racuchy, słodkie i słone muffiny, a nawet krokiety. Nie tylko dla najmłodszych, warto mieć pod ręką zdrowe i niebrudzące przekąski, takie jak suszone owoce, orzechy, pokrojone w słupki warzywa, kukurydziane lub ryżowe chrupki. Energii dodadzą gorzka czekolada, ciasteczka owsiane i batony zbożowe.

W trosce o środowisko

Po każdym pikniku czy grillu pozostają śmieci. Papierowe naczynia i drewniane sztućce to wybór przyjazny dla środowiska. Pamiętaj, by zużyte zabrać ze sobą lub wyrzucić w oznaczonych miejscach do odpowiednich pojemników. Plastikowe pudełka czy talerzyki też mają swoje zalety, pod warunkiem, że korzystasz z nich wielokrotnie.

***

Ten smak dużo mówi!

Pajda domowego chleba czy świeża bułka z pasztetem w plenerze smakują najlepiej! Zwłaszcza, gdy jest to pasztet Profi - numer 1 w Polsce, od niedawna dostępny również metalowej puszce 160 g. W tym wygodnym opakowaniu, Profi do wyboru proponuje 4 najpopularniejsze smaki: klasyczny firmowy, uwielbiany przez dzieci – z pomidorami, wariant z pieczarkami oraz z papryką. Dobrze doprawione, o gładkiej smarownej konsystencji, idealnie sprawdzają się w kanapkach w domu, w szkole czy na biwaku. Metalowe opakowanie świetnie zabezpiecza zawartość, co jest szczególnie ważne, gdyż pasztety Profi nie zawierają konserwantów.

Amatorom oryginalnych smaków polecamy pasztety Profi: z zielonym pieprzem, z gęsią, z suszonymi pomidorami i bazylią oraz wieprzowy z grzybami leśnymi, w opakowaniach 131 g.

Pasztety Profi są dostępne w sklepach w całej Polsce, w cenie ok. 3,49 zł/160 g puszka ok. 2,89 /131 g/130 g.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.