Przepis na kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
100 g Panierki panko House of Asia
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
5 jajek
2 łyżki posiekanej dymki
Mąka pszenna do panierowania
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos:
200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara
- 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
- Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
- Gotowe kotlety podawaj z sosem.
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.