Komunikaty PR

Przepis na udane Walentynki - nie może zabraknąć słodkości

2021-02-12  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania deser ( 0.34 MB )

Co roku szukamy oryginalnych pomysłów na spędzenie walentynkowego wieczoru i romantyczne prezenty. Bardzo popularne z tej okazji wyjście do restauracji na uroczystą kolację nie będzie w tym roku możliwe, ale przecież pyszne dania dla dwojga można przygotować w domu. Druga połówka na pewno będzie mile zaskoczona, jeśli wykonacie je sami. Takie gesty docenia się najbardziej. Jak skutecznie zjednać sobie serce ukochanej osoby? Na pewno własnoręcznie przyrządzonymi słodkościami. Podpowiadamy również, jak stworzyć tego dnia niezapomniany klimat.

Niech unosi się francuski czar

Pandemia sprawiła, że nie porwiesz miłości swojego życia na spontaniczny wypad do najbardziej romantycznego miasta na świecie, czyli do Paryża. Zawsze jednak możesz urządzić Paryż we własnym domu. Jak? Wystarczy, że przygotujesz przepyszne, tradycyjne naleśniki w syropie pomarańczowym crêpes Suzette, które wywodzą się z kuchni francuskiej. To idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, zwłaszcza że są bardzo efektowne w wykonaniu ze względu na pojawiający się - za sprawą alkoholu - płomień na patelni. Można serwować je solo lub z dodatkiem bitej śmietany czy też lodów. Oj, taki wieczór będzie smaczny i niezapomniany!

Francuskie naleśniki crêpes Suzette

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 ml wody
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g masła extra Mazurski Smak
  • 50 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie: Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki. Pomarańczę parzymy, a obieraczką ścinamy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową dodajemy do soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy łącząc je dokładnie z cukrem. Powoli wlewamy sok (ciągle mieszając), aby nie powstały grudki. Gdy syrop będzie już gładki, wykładamy na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie moczymy go w sosie, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Czynność powtarzamy z resztą naleśników. Mocno rozgrzewamy zawartość patelni, wlewamy likier pomarańczowy i natychmiast podpalamy, pamiętając o zachowaniu ostrożności. Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przekładamy na talerze. Serwujemy od razu, prosto z gorącej patelni.

Niech poczuje do Ciebie miętę

Dopiero staracie się o serce swojej sympatii? Znane powiedzenie głosi: „przez żołądek do serca”. Najlepiej wybierać sprawdzone sposoby, dlatego podpowiadamy jak sprawić, abyście poczuli do siebie miętę. Tym razem szybka podróż do kolejnej ulubionej destynacji zakochanych… do Włoch, a dokładniej w ich północne rejony. Stamtąd wywodzi się panna cotta, czyli prosty do przygotowania deser na zimno. W tym wydaniu jego miętowy smak i intensywny zielony kolor będą nie lada zaskoczeniem. Pamiętajcie, że ten frykas można połączyć z dowolnym owocem, na przykład truskawki mogą sprawić, że zrobi się bardzo romantycznie…

Miętowa panna cotta

Składniki:

• 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%

• 250 ml mleka Łaciate 3,2%

• 4 łyżki cukru

• 2 łyżeczki żelatyny

• ¼ łyżeczki kropli miętowych

• 1/6 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego

• orzechy nerkowca do dekoracji

• listki mięty do dekoracji

Przygotowanie: Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek. Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do gotowej masy dolewamy krople miętowe i zielony barwnik. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do foremek, zostawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy listki mięty i orzechy do dekoracji. Najlepiej użyć foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.

Więcej przepisów na romantyczne dania, które rozpalą zmysły, znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.