PRZEPIS: Tofu w sosie z Pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulką OLE!
PRZEPIS: Tofu w sosie z Pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulką OLE!
Składniki:
• 2 kostki tofu naturalnego
• 10 łyżek sosu sojowego
• sok z ½ limonki
• 3 łyżki syropu klonowego
• 2 łyżki startego świeżego imbiru
• 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
• 3 ząbki czosnku
• ziarenka sezamu
• szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
• słoik Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulką OLE!
• ryż
• olej
Gotujemy ryż. Tofu kroimy na równe kawałki (ok.1cm grubości). W miseczce łączymy sos sojowy z czosnkiem, imbirem, syropem i sokiem z limonki. Dwoma łyżkami powstałego sosu polewamy plasterki tofu. Pozostały sos odstawiamy na bok – będzie nam za moment potrzebny. Na patelni/woku rozgrzewamy olej (może być np. arachidowy do wzmocnienia orientalnego smaku lub taki, który używamy na co dzień). Smażymy tofu z dwóch stron do zbrązowienia. Dodajemy do niego Pieczarki marynowane OLE! z dodatkami ze słoiczka. Do naszego pozostałego sosu sojowego z dodatkami dodajemy 4 łyżki wody. W miseczce mieszamy 2 łyżki wody z 2 łyżeczkami skrobi, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i od razu skrobia szybko osiada na dno, a wtedy sos nierówno gęstnieje) wlewamy do tofu z pieczarkami. Chwile podsmażamy do uzyskania gęstego sosu i podajemy z ryżem. Danie posypujemy świeżymi ziołami – szczypiorkiem lub pietruszką.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.