Komunikaty PR

Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą

2023-04-06  |  16:00
Biuro prasowe

Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.

Sernik wiedeński

Składniki na sernik:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g Masła z Piątnicy
  • 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
    + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
     

Składniki do dekoracji:

  • ulubione owoce (według uznania)

Wykonanie

1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.

2. Oddziel żółtka od białek.

3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.

4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.

6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.

7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.


Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.

 

Sernik krakowski


Składniki na ciasto kruche:

  • 225 g zimnego Masła z Piątnicy
  • 120 g drobnego cukru
  • 350 g mąki
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 225 g cukru
  • 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
  • 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 pomarańcza
  • 75 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki na lukier:

  • 1 cytryna
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

Ciasto kruche:

  1. Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  3. Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
  5. Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
  6. Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.

Masa serowa:

  1. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
  2. Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
  3. W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
  4. Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
  5. Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
  6. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.

Lukier:

  1. Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
  2. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Smacznego!

 

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.