Komunikaty PR

Przetwory na zimowe wieczory

2021-09-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się do pracy! Samodzielnie przygotowane specjały sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Które z nich warto więc przygotować?

Chłodniejsze i krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za ciepłem promieni słonecznych, spacerami brzegiem morza czy też urokami górskich krajobrazów. Warto zachować te miłe, letnie wspomnienia jak najdłużej. Pomoże nam w tym zapach warzyw i owoców, przygotowanych w postaci ulubionych przetworów. Na co zatem należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na świeżość i jakość produktów oraz… właściwą sterylizację słoików. Ważne jest to, aby odpowiednio wcześniej dokładnie je wyparzyć wrzącą wodą lub wyprażyć w piekarniku. W przypadku wyboru warzyw i owoców warto postawić na te sezonowe – łatwo dostępne a przede wszystkim świeże. Do zalewy doskonale sprawdzi się zaś Ocet Kielecki spirytusowy 10%. To jeden z najstarszych tego typu produktów w Polsce – tradycja jego wytwarzania sięga bowiem 1932 roku. Poniżej znajduje się przepis na najbardziej popularne przetwory – grzybki w occie. Podczas chłodniejszych dni na pewno umilą nam czas i dodadzą daniom wyjątkowego smaku.

Grzybki w occie

Polska jesień kojarzy się z odcieniami czerwieni, żółci, pomarańczy – jednym słowem krajobrazem mieniącym się wieloma kolorami. Ale także z sezonem na aromatyczne, leśne grzyby. Dlatego przetwory z nich warto przygotować od razu po zebraniu. Co będzie potrzebne?

  • leśne, świeże grzyby,
  • marchewka,
  • cebula.

Do zalewy:

  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • ziele angielskie/liście laurowe,
  • opcjonalnie zioła, np. gorczycę, pieprz czarny,
  • na każde półtora litra wody – 0,5 l Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.

Przygotowanie grzybów w occie rozpoczynamy od ich dokładnego umycia i obrania. Marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy wcześniej przygotowane grzyby i sparzamy je przez ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy je, a do wody dodajemy zioła, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Sięgamy po Ocet Kielecki, wlewamy do garnka i ponownie czekamy na zagotowanie się zalewy. Do wcześniej umytych, oczyszczonych i wysterylizowanych słoików wkładamy grzyby i zalewamy przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie przetwory są gotowe. Cały przepis z instrukcją krok po kroku znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem” pod tym linkiem. Dodatkowo wielbiciele przetworów znajdą tam mnóstwo inspiracji – m.in. na marynowaną cebulę, ogóreczki z chilli, gruszki czy śliwki w occie.

Sugerowana cena Octu Kieleckiego: ok. 2,39 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie Biuro prasowe
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w
Żywienie Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy
2024-04-29 | 17:00

Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy

Marka FRUGO Energy poszerza portfolio energetyków o nowe produkty z linii „Be Frr…with No ID!”. Zapewniają one dawkę naturalnej energii dzięki składnikom z yerba

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.