Przewodnik MICHELIN 2025: 32 nowe restauracje prezentują mistrzostwo tureckiej g
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się w hotelu Four Seasons Bosphorus w Stambule, zaprezentowany został wybór restauracji na rok 2025 w nowym Przewodniku MICHELIN dla Stambułu, Izmiru i Muğli. W najnowszej edycji przewodnika dodano 32 nowe restauracje, w efekcie łączna liczba rekomendowanych lokali w Türkiye (Turcji) wzrosła do 132, w tym 77 w Stambule, 24 w Izmirze i 31 w Muğli.
Nowe gwiazdy na kulinarnym niebie
Dwie nowe restauracje – Casa Lavanda mieszcząca się w okolicach Stambułu i Narımor nieopodal Izmiru – zostały nagrodzone jedną gwiazdką MICHELIN za wyjątkową ofertę kulinarną. Obie restauracje w swym menu podkreślają znaczenie lokalnych produktów, kreatywnych technik kulinarnych i autentyczności serwowanych potraw. Casa Lavanda otrzymała także Zieloną Gwiazdkę MICHELIN za rozwiązania przyjazne środowisku, w tym korzystanie z własnych przyrestauracyjnych ogrodów i banku nasion.
Zrównoważony rozwój w centrum uwagi
Zielonymi Gwiazdkami MICHELIN zostało uhonorowanych łącznie sześć nowych restauracji, które doceniono za ich zaangażowanie na rzecz ekologicznej gastronomii. Wśród wyróżnionych znalazły się restauracje The BARN i Telezzüz w Stambule, Mezra Yalıkavak i Agora Pansiyon w Muğli oraz Asma Yaprağı w Izmirze. Wszystkie te miejsca prezentują zrównoważone praktyki nadając szczególne znaczenie lokalnym zasobom i tradycjom.
Doskonałość dostępna dla każdego: 9 nowych nagród Bib Gourmand
Dziewięć restauracji spełniających kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand. Od ikonicznego Tatbaku w Stambule, po rustykalny urok Agora Pansiyon w Bodrum – wszystkie nagrodzone lokale oferują autentyczne i nowoczesne tureckie smaki, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Specjalne nagrody za kulinarne osiągnięcia
• Nagroda Sommeliera: Yunus Özturk (Restauracja OD Urla) za jego wiedzę o tureckich winach.
• Nagroda za Obsługę: Zespół Restauracji Nicole za wyjątkowe doświadczenia kulinarne.
• Nagroda Młodego Szefa Kuchni: Serhat Doğramacı (Restauracja Mezra Yalıkavak) za innowacyjną kuchnię i zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
Rozkwit kulinarnej różnorodności
Dołączenie kolejnych 22 restauracji w ramach selekcji na rok 2025, ukazuje dynamiczny rozwój tureckiej gastronomii. Od kosmopolitycznego Stambułu po nadmorskie skarby Izmiru i Muğli – przewodnik MICHELIN podkreśla bogactwo i różnorodność lokalnych smaków oraz tradycji.
Wszystkie wyróżnione restauracje można znaleźć na stronie internetowej www.michelin.com oraz w aplikacji Przewodnika MICHELIN.
Przewodnik MICHELIN Stambuł, Izmir i Muğla 2025 w skrócie:
• 1 restauracja z dwiema gwiazdkami MICHELIN
• 13 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN (w tym 2 nowe)
• 27 restauracji Bib Gourmand (w tym 8 nowych i 1 awansowana)
• 91 rekomendowanych restauracji (w tym 22 nowe)
• 10 restauracji z zieloną gwiazdką MICHELIN (w tym 6 nowych)
Święta na stoku: dlaczego Polacy wybierają Austrię i Włochy?
SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl
Najtańszy bilet zarezerwowany na Kiwi.com w 2024 roku kosztował mniej niż 4 EUR
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.