Komunikaty PR

Przewodnik po jesiennych przetworach

2020-09-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Za co kochamy przetwory? Ich przygotowanie przeważnie nie jest pracochłonne, a pysznym smakiem możemy cieszyć się jeszcze po kilku miesiącach, a nawet latach – wystarczy tylko odkręcić słoik! Dzięki temu w środku zimy możemy poczuć aromat słonecznego lipca, a wczesną wiosną zasmakować październikowej dyni.

Przygotowanie przetworów to doskonała okazja, żeby poeksperymentować w kuchni. W occie możemy zamarynować niemal każdy owoc i warzywo – pojedynczo lub tworząc ciekawe mieszanki. Także w przypadku przypraw możliwości jest całe mnóstwo! Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia. Niezależnie od tego, co postanowimy zamknąć w słoiku, warto postawić na dobrej jakości ocet, na przykład wytwarzamy według tradycyjnej receptury Ocet Kielecki spirytusowy 10%. Od blisko 90 lat powstaje on niezmiennie w ten sam sposób, w procesie fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. O jego jakości świadczą liczne wyróżnienia, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta. O taki produkt na pewno warto wzbogacić nasze przetwory!

Przysmak jesieni zamknięty w słoiku

Marynowana dynia to idealny dodatek do pieczonych mięs i wielu innych potraw. Jeżeli przygotujemy ją w towarzystwie laski cynamonu, gwiazdek anyżu i korzenia imbiru, nabierze wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jak się do tego zabrać? Banalnie prosto - zaczynamy od obrania i pokrojenia w dużą kostkę dyni o wadze ok. 1,5 kg (po wydrążeniu powinniśmy otrzymać ok. 700-750 g miąższu). Przekładamy ją do słoików, a następnie dokładamy po gwiazdce anyżu, lasce cynamonu i niewielkim kawałku imbiru. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i jedną szklankę Octu Kieleckiego spirytusowego. Dosypujemy szklankę cukru, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 minut.

Słoneczne przetwory

Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem gotowanego kalafiora, ale chcecie dać temu warzywu jeszcze jedną szansę, mamy coś idealnego dla Was! Dzięki kilku prostym krokom, możemy przyrządzić doskonałego kalafiora w occie, kurkumie i curry. Tym razem zaczniemy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i szklankę Octu Kieleckiego, dosypujemy 3 łyżki soli i 1/3 szklanki cukru, a następnie doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalafiora na niewielkie kawałki, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na pół godziny, aby puścił nadmiar wody, po czym dokładnie go płuczemy. W słoikach umieszczamy po pół łyżeczki curry i kurkumy w proszku oraz po jednym liściu laurowym, dodajemy kalafiora i wlewamy zalewę. Na koniec całość pasteryzujemy, gotując zakręcone słoiki przez ok. 15 minut. Gotowe!

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% - 2,30 zł brutto/ 500 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.