Komunikaty PR

Przez żołądek do serca – przepis na udane Walentynki

2021-02-12  |  20:23
Biuro prasowe
Kontakt

Magdalena Mikołajczak
more communications agency

Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Do pobrania IP ( 0.57 MB )

14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, na znak naszej miłości obdarowujemy swoich najbliższych upominkami. A jak wiadomo, najlepsze są te przygotowane samodzielnie i prosto z serca. Zarezerwuj więc stolik w swoim mieszkaniu i przygotuj kolację, która skradnie serce Twojej drugiej połówki.

Walentynki to wyjątkowy dzień, a ich tradycja sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Już wtedy wysyłano sympatiom listy, w których dzielono się z nimi swoimi uczuciami. I choć święto to w Polsce zyskało na popularności dopiero w latach 90. XX wieku, nietrudno zauważyć, że jesteśmy bardzo romantycznym narodem. Przygotujmy więc w tym dniu odpowiednią, walentynkową oprawę oraz uwodzące smakiem i aromatem potrawy, bo jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca. Oto przepisy na dania, które nie tylko wprowadzą Was w romantyczny nastrój, ale sprawią, że ten wieczór będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

 

1. Muffinki z boczku i makaronu


Składniki:

  • 6 plasterków boczku (np. z beczki od JBB)
  • 100g makaronu kokardki
  • cebula dymka
  • 200g startego żółtego sera
  • 2 jaja
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180°C. Do ugotowanego makaronu dodajemy jajka, dodajemy starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę dymkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Boczek układamy w naczyniu do muffinek naokoło – po brzegach, a do środka dodajemy makaronowy farsz. Pieczemy 20 minut w 180°C.
 

2. Risotto z szynką i szpinakiem

 

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
  • 250 g świeżego szpinaku                                               
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ser parmezan 
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.

 

3. Ślimaczki z tortilli z szynką i serem

 

Składniki:

  • 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 2 placki tortilli
  • 4 łyżki majonezu
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki ketchupu
  • suszone oregano


Sposób przygotowania:

Majonez mieszamy z ketchupem. Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu. Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę. Tortille zwijamy w ciasny rulon, a następnine zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie). Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: more communications agency
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.