Przez żołądek do serca – przepis na udane Walentynki
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, na znak naszej miłości obdarowujemy swoich najbliższych upominkami. A jak wiadomo, najlepsze są te przygotowane samodzielnie i prosto z serca. Zarezerwuj więc stolik w swoim mieszkaniu i przygotuj kolację, która skradnie serce Twojej drugiej połówki.
Walentynki to wyjątkowy dzień, a ich tradycja sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Już wtedy wysyłano sympatiom listy, w których dzielono się z nimi swoimi uczuciami. I choć święto to w Polsce zyskało na popularności dopiero w latach 90. XX wieku, nietrudno zauważyć, że jesteśmy bardzo romantycznym narodem. Przygotujmy więc w tym dniu odpowiednią, walentynkową oprawę oraz uwodzące smakiem i aromatem potrawy, bo jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca. Oto przepisy na dania, które nie tylko wprowadzą Was w romantyczny nastrój, ale sprawią, że ten wieczór będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
1. Muffinki z boczku i makaronu
Składniki:
- 6 plasterków boczku (np. z beczki od JBB)
- 100g makaronu kokardki
- cebula dymka
- 200g startego żółtego sera
- 2 jaja
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180°C. Do ugotowanego makaronu dodajemy jajka, dodajemy starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę dymkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Boczek układamy w naczyniu do muffinek naokoło – po brzegach, a do środka dodajemy makaronowy farsz. Pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Risotto z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 250 g świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ser parmezan
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.
3. Ślimaczki z tortilli z szynką i serem
Składniki:
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 150 g tartej mozzarelli
- 2 placki tortilli
- 4 łyżki majonezu
- papryczka chilli
- 2 łyżki ketchupu
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Majonez mieszamy z ketchupem. Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu. Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę. Tortille zwijamy w ciasny rulon, a następnine zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie). Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.