Przez żołądek do serca – przepis na udane Walentynki
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, na znak naszej miłości obdarowujemy swoich najbliższych upominkami. A jak wiadomo, najlepsze są te przygotowane samodzielnie i prosto z serca. Zarezerwuj więc stolik w swoim mieszkaniu i przygotuj kolację, która skradnie serce Twojej drugiej połówki.
Walentynki to wyjątkowy dzień, a ich tradycja sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Już wtedy wysyłano sympatiom listy, w których dzielono się z nimi swoimi uczuciami. I choć święto to w Polsce zyskało na popularności dopiero w latach 90. XX wieku, nietrudno zauważyć, że jesteśmy bardzo romantycznym narodem. Przygotujmy więc w tym dniu odpowiednią, walentynkową oprawę oraz uwodzące smakiem i aromatem potrawy, bo jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca. Oto przepisy na dania, które nie tylko wprowadzą Was w romantyczny nastrój, ale sprawią, że ten wieczór będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
1. Muffinki z boczku i makaronu
Składniki:
- 6 plasterków boczku (np. z beczki od JBB)
- 100g makaronu kokardki
- cebula dymka
- 200g startego żółtego sera
- 2 jaja
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180°C. Do ugotowanego makaronu dodajemy jajka, dodajemy starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę dymkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Boczek układamy w naczyniu do muffinek naokoło – po brzegach, a do środka dodajemy makaronowy farsz. Pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Risotto z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 250 g świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ser parmezan
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.
3. Ślimaczki z tortilli z szynką i serem
Składniki:
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 150 g tartej mozzarelli
- 2 placki tortilli
- 4 łyżki majonezu
- papryczka chilli
- 2 łyżki ketchupu
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Majonez mieszamy z ketchupem. Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu. Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę. Tortille zwijamy w ciasny rulon, a następnine zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie). Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.
10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
3 pomysły na wiosenne kanapki
Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.
Firma
Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.