Komunikaty PR

Przygotowania do majówki – przekąski na grillowe spotkania

2022-03-22  |  10:07
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl

Słodka przekąska na grillowym stole

Spotkania podczas długiego weekendu majowego nieodłącznie kojarzą się z grillem, na którym króluje mięso, ale też ryby, warzywa, sery, a nawet owoce w wersji wytrawnej – np. ananas w sosie BBQ. Oprócz tego, co na ruszcie, ważne są także słodkie przysmaki, które zadowolą nie tylko najmłodszych. Małe przekąski, na przykład chrupiące sezamki Amki TO GO doskonale sprawdzą się solo podczas spotkań w plenerze, ponieważ nie rozpuszczają się i nie brudzą rąk, jak choćby czekolada. Będą też znakomite jako nietypowy dodatek do klasycznej sałatki grillowej: sałata, świeże warzywa, lekki winegret, a na wierzch – pokruszone sezamki. Z pewnością taki dodatek pozytywnie zaskoczy gości.

- Polacy uwielbiają majowe spotkania w gronie najbliższych. To okres spokoju, odpoczynku, którym
 z pewnością sprzyja doskonała pogoda oraz stół zastawiony wieloma pysznymi propozycjami kulinarnymi. Obok mięs, sałatek i innych dań tradycyjnie kojarzących się z grillem, warto pamiętać
o przekąskach. Jako Unitop oferujemy szeroki asortyment produktów sezamowych, dlatego przy majówkowym stole każdy z gości będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Nasze sezamki Amki TO GO w kilku wariantach smakowych doceniają zarówno młodsi, jak i starsi konsumenci, stale inspirujemy ich też do kulinarnych eksperymentów z sezamkami, na przykład na naszych profilach w mediach społecznościowych znajdą kilka ciekawych przepisów opracowanych wspólnie z blogerami kulinarnymi –
komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Sezamkowa panierka wyjątkowym dodatkiem do grillowych potraw  

Jedną z takich inspiracji jest przepis na fetę w sezamkowej panierce na gorących pomidorach – propozycja przygotowana przez Asię Banad, autorkę bloga „Posypane”. Ta niezwykle prosta i jednocześnie niezwykle pyszna propozycja, na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ale mięsożercy też mogą ją pokochać. Warto o niej pamiętać planując majówkowe menu.

Przepis (2 porcje) 

  • 1 kostka sera feta, odsączona, osuszona za pomocą ręcznika papierowego.
  • 50 g panko (japońskiej bułki tartej) lub bułki tartej  
  • 50 g sezamków zmielonych na gruby pył w blenderze  
  • 1 jajko 
  • Szczypta mąki   
  • Olej do smażenia  
  • 500 g pomidorków cherry w kiści  
  • Oliwa do polania  
  • Sól, pieprz

Na tacce grillowej układamy pomidorki, polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez ok. 5-10 minut. Pamiętajmy, aby na bieżąco kontrolować grillowanie, tak, żeby nie przypalić pomidorków. W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajko. Sezamki mieszamy z bułką tartą. Fetę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce z sezamkami. Grillujemy na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.

Chałwa na deser i jako upominek

Słoneczna gorąca pogoda wcale nie oznacza, że konsumenci rzadziej sięgają po chałwę. Batony chałwowe, na przykład z orzeźwiającą skórką pomarańczy czy robiącym kulinarną karierę słonym karmelem będą doskonałym zakończeniem posiłku lub słodką przerwą podczas grillowania kolejnych dań. Dodatkowo torciki chałwowe sprawdzą się jako upominek dla gospodarzy albo wspólny deser. Posiadają one wygodne nacięcia, dzięki którym łatwo można się nimi podzielić z rodziną lub przyjaciółmi.

Produkty Unitop można zamówić wygodnie na https://www.unitop.com.pl. Na tej stronie internetowej, a także na profilach Amki Snacks w mediach społecznościowych czeka jeszcze więcej kulinarnych inspiracji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Moda

Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać

Aktorka jest zwolenniczką recyklingu, dawania garderobie drugiego życia i korzystania z opakowań biodegradowalnych. Jak zauważa, kupując sobie często nowe ubrania i dodatki, czy to dla przyjemności, czy też podążając za trendami, zapominamy, że proces produkcji odzieży pochłania duże ilości wody i prądu, a transport jej do sklepów generuje ślad węglowy. Monika Miller przekonuje, że nie chce się przyczyniać do obciążania środowiska, dlatego kupuje z głową. Ma więc w szafie niewiele rzeczy, ale są one dobrej jakości i służą przez długi czas.

Edukacja

Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne

Polacy najbardziej boją się chorób nowotworowych, ale nie doceniają roli profilaktyki, która ma największe znaczenie dla skutecznego leczenia raka – wynika z badania „Polki i Polacy a choroby i zdrowie”. Dane Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,, wskazują, że problem niskiego uczestnictwa w badaniach przesiewowych związany jest raczej z przekonaniami oraz poziomem wiedzy na ich temat, a nie wydolnością systemu czy brakiem dostępu do badań. Zmianie tej sytuacji ma służyć kampania „Nie gadaj, tylko się zbadaj” uruchomiona przez PZU. Eksperci chcą zachęcać nie tylko do regularnych badań, ale też zmiany stylu życia na zdrowszy.