Komunikaty PR

Przygotowania do majówki – przekąski na grillowe spotkania

2022-03-22  |  10:07
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl

Słodka przekąska na grillowym stole

Spotkania podczas długiego weekendu majowego nieodłącznie kojarzą się z grillem, na którym króluje mięso, ale też ryby, warzywa, sery, a nawet owoce w wersji wytrawnej – np. ananas w sosie BBQ. Oprócz tego, co na ruszcie, ważne są także słodkie przysmaki, które zadowolą nie tylko najmłodszych. Małe przekąski, na przykład chrupiące sezamki Amki TO GO doskonale sprawdzą się solo podczas spotkań w plenerze, ponieważ nie rozpuszczają się i nie brudzą rąk, jak choćby czekolada. Będą też znakomite jako nietypowy dodatek do klasycznej sałatki grillowej: sałata, świeże warzywa, lekki winegret, a na wierzch – pokruszone sezamki. Z pewnością taki dodatek pozytywnie zaskoczy gości.

- Polacy uwielbiają majowe spotkania w gronie najbliższych. To okres spokoju, odpoczynku, którym
 z pewnością sprzyja doskonała pogoda oraz stół zastawiony wieloma pysznymi propozycjami kulinarnymi. Obok mięs, sałatek i innych dań tradycyjnie kojarzących się z grillem, warto pamiętać
o przekąskach. Jako Unitop oferujemy szeroki asortyment produktów sezamowych, dlatego przy majówkowym stole każdy z gości będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Nasze sezamki Amki TO GO w kilku wariantach smakowych doceniają zarówno młodsi, jak i starsi konsumenci, stale inspirujemy ich też do kulinarnych eksperymentów z sezamkami, na przykład na naszych profilach w mediach społecznościowych znajdą kilka ciekawych przepisów opracowanych wspólnie z blogerami kulinarnymi –
komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Sezamkowa panierka wyjątkowym dodatkiem do grillowych potraw  

Jedną z takich inspiracji jest przepis na fetę w sezamkowej panierce na gorących pomidorach – propozycja przygotowana przez Asię Banad, autorkę bloga „Posypane”. Ta niezwykle prosta i jednocześnie niezwykle pyszna propozycja, na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ale mięsożercy też mogą ją pokochać. Warto o niej pamiętać planując majówkowe menu.

Przepis (2 porcje) 

  • 1 kostka sera feta, odsączona, osuszona za pomocą ręcznika papierowego.
  • 50 g panko (japońskiej bułki tartej) lub bułki tartej  
  • 50 g sezamków zmielonych na gruby pył w blenderze  
  • 1 jajko 
  • Szczypta mąki   
  • Olej do smażenia  
  • 500 g pomidorków cherry w kiści  
  • Oliwa do polania  
  • Sól, pieprz

Na tacce grillowej układamy pomidorki, polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez ok. 5-10 minut. Pamiętajmy, aby na bieżąco kontrolować grillowanie, tak, żeby nie przypalić pomidorków. W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajko. Sezamki mieszamy z bułką tartą. Fetę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce z sezamkami. Grillujemy na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.

Chałwa na deser i jako upominek

Słoneczna gorąca pogoda wcale nie oznacza, że konsumenci rzadziej sięgają po chałwę. Batony chałwowe, na przykład z orzeźwiającą skórką pomarańczy czy robiącym kulinarną karierę słonym karmelem będą doskonałym zakończeniem posiłku lub słodką przerwą podczas grillowania kolejnych dań. Dodatkowo torciki chałwowe sprawdzą się jako upominek dla gospodarzy albo wspólny deser. Posiadają one wygodne nacięcia, dzięki którym łatwo można się nimi podzielić z rodziną lub przyjaciółmi.

Produkty Unitop można zamówić wygodnie na https://www.unitop.com.pl. Na tej stronie internetowej, a także na profilach Amki Snacks w mediach społecznościowych czeka jeszcze więcej kulinarnych inspiracji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.