Komunikaty PR

Przygotuj pyszne święta z VEGETĄ!

2024-03-05  |  01:00
Biuro prasowe

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy zbieramy się w gronie rodziny i przyjaciół, aby celebrować wspólne chwile. Na stołach pojawiają się wtedy wyśmienite potrawy, które dodają temu świętu niepowtarzalnego uroku. Niezależnie od naszych gustów kulinarnych, smak odgrywa kluczową rolę w podkreślaniu wyjątkowości tego wydarzenia. Dlatego też, by świąteczne dania były jeszcze bardziej aromatyczne i pyszne, warto sięgnąć po przyprawę VEGETA, która nadaje potrawom niezwykłego smaku i aromatu, zachwycając podniebienia wszystkich uczestników wielkanocnego śniadania.

Wielkanoc w Twoim stylu

Każdy z nas przechowuje w pamięci ulubione potrawy związane z Wielkanocą. Z niecierpliwością czekamy na sałatkę jarzynową, faszerowane jajka, żurek czy barszcz biały i choć w święta możemy znaleźć je na każdym polskim stole, to wszędzie smakują nieco inaczej. Można spotkać wersje przygotowywane zgodnie z długoletnią rodzinną tradycją, jak i potrawy ze szczyptą innowacji, w nowoczesnej odsłonie. Niezależnie od tego, którą ścieżkę wybierzemy, warto mieć w kuchni zaufany produkt, z którym wszystko się uda. VEGETA Uniwersalna, bo o niej mowa, to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która nada Twoim potrawom niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Świetnie sprawdzi się m.in. do doprawiania pieczonych mięs i pasztetów, urozmaici smak faszerowanych jajek, a także wesprze wszystkie kulinarne eksperymenty. Jedna łyżeczka Vegety to sprawdzony przepis na kulinarny sukces wśród wielu pokoleń Polaków. Bo wszystko smakuje lepiej z przyprawami Vegeta!

Smak Wielkanocy

Nieodzownym elementem świątecznego stołu są również wielkanocne zupy. W niektórych domach podaje się żurek, podczas gdy w innych barszcz biały. W obu przypadkach do ich przygotowania idealnie sprawdzi się Piramidka Smaku Vegeta Natur do żurku i barszczu białego. Starannie dobrana mieszanka czterech aromatycznych przypraw, zamknięta w praktycznej i łatwej w użyciu piramidce, wzbogaci smak Twojej zupy. Odpowiednie proporcje każdego ze składników pozwolą na idealne doprawienie zarówno żurku, jak i barszczu białego. Zaletą Piramidki jest to, że szybko i łatwo możesz ją usunąć z talerza, delektując się jej smakiem bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw.

Poniżej przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny, który możesz przygotować w tegoroczne święta dla swoich bliskich!

Żur staropolski na wędzonych żebrach

Czas przygotowania: ok. 4h 

Porcja:  4-6 osób 

Składniki: 

Bulion:

  • 400g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 cebule przypalone na suchej patelni
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 piramidki smaku o smaku barszczu białego/żurku Vegeta
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej Vegeta Uniwersalna
     

Pozostałe składniki:

  • 1 l zakwasu żytniego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 4 szt. białej kiełbasy
  • 150 g śmietany 
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku 
  • 5 jajek
  • Szczypior

 

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania bulionu. Umieść wędzone żebro wieprzowe w dużym garnku razem z opalonymi cebulami, marchewkami, porem, pietruszkami oraz piramidkami smaku do barszczu białego/żurku Vegeta Natur i przyprawą warzywną Vegeta Uniwersalna. Zalej wszystko 3 litrami wody i gotuj na średnim ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie odcedź bulion, pozostawiając tylko płyn.

 

W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę, aż staną się złociste. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie wlej zakwas żytni do garnka i dodaj wcześniej przygotowany bulion oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu, aż zupa zgęstnieje i nabierze bogatego smaku. Na koniec dodaj tarty chrzan i dopraw zupę suszonym majerankiem, pieprzem i solą według własnego uznania.

 

Podawanie:
 Żurek najlepiej smakuje z kawałkiem białej kiełbasy i ugotowanym jajkiem. Możesz również podać go z dodatkiem świeżego chleba czy chrzanu dla wzmocnienia smaku.

VEGETA – smak, który inspiruje.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.