Komunikaty PR

Przysmak zarówno na słodko, jak i na słono

2022-08-30  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Przekąska, od której trudno się oderwać, doskonała na imprezy i spotkanie ze znajomymi – to właśnie Snack - Przysmak Świętokrzyski. Dzięki temu, że przeznaczony jest on do samodzielnego przygotowania w domu, możemy doprawić go takimi dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę. Słone, słodkie, kwaśne czy ostre - ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Przysmak Świętokrzyski to obok Majonezu Kieleckiego jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”. Tradycja jego produkcji sięga 1988 roku i pomimo upływu lat wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno w Polsce jak i za jej granicami. I nic w tym dziwnego – to bardzo uniwersalna a przy tym niezwykle apetyczna przekąska. Pytanie tylko, co jest potrzebne do przyrządzenia tego smakołyku i jak się za to zabrać?

Przysmak Świętokrzyski – jak przygotować? 

Przygotowanie słynnego Przysmaku jest bardzo proste a przy tym szalenie efektowne - podczas smażenia zwiększa on swoją objętość nawet pięciokrotnie! Trwa to przy tym zaledwie chwilę, nie spędzimy więc w kuchni długich godzin. Zaczynamy od rozgrzania oleju w sporej wielkości garnku do ok. 180 stopni. Jeżeli nie posiadamy specjalnego termometru, temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając do niego jedną sztukę Przysmaku. Gdy po paru sekundach będzie ładnie wyrośnięty i uzyska wymagany kolor to oznacza, że olej posiada odpowiednią temperaturę i można działać dalej. Po zmniejszeniu płomienia wsypujemy półprodukt małymi garstkami. Smażenie trwa dosłownie 5 - 10 sekund. Kiedy Snack zacznie wypływać na powierzchnię, należy go jeszcze na krótką chwilę przycisnąć łyżką cedzakową i trzymać tak, aż nabierze ładnego, słomkowego koloru. Następnie za pomocą tej samej łyżki wyjmujemy nasze smakołyki na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do naczynia i doprawiamy wedle uznania.

Przysmak Świętokrzyski – na słono

Snack – Przysmak Świętokrzyski smakuje wybornie nawet podany wyłącznie z odrobiną soli. Jednak osoby lubiące bardziej intensywne doznania kulinarne mogą doprawić go mieszanką bardziej wyszukanych przypraw. Wędzona papryka, chili, garam masala czy curry sprawią, że nasze ulubione chrupki nabiorą nowego, orientalnego charakteru. Przysmak doskonale komponuje się rozmaitymi dipami, takimi jak guacamole, sos serowy czy dip jogurtowy z dodatkiem czosnku lub chrzanu. Ciekawym pomysłem jest także posypanie gotowego Snacku startym serem cheddar oraz marynowanymi papryczkami jalapeno i zapieczenie go przez kilka minut w piekarniku.

Przysmak Świętokrzyski – na słodko

Czy to szaleństwo? Może odrobinę, ale jakie pyszne. Przysmak Świętokrzyski wcale nie musi być wytrawną przekąską. Aby uzyskać wersję deserową wystarczy posypać go drobnym cukrem połączonym z łyżeczką cynamonu, a nasi goście z pewnością będą zajadać się Snackiem… ze smakiem! Wersja bardziej czasochłonna, ale równie pyszna, to roztopienie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, zanurzenie w niej Przysmaku i pozostawienie do zastygnięcia. Zachwyt gwarantowany!

Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: ok. 3,50 zł brutto / 400g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Dorota Gardias: Do sklepu czy na działkę najczęściej jeżdżę rowerem. W drodze do pracy ciężko byłoby mi utrzymać fryzurę, a przed kamerą muszę dobrze wyglądać

Pogodynka zachęca do refleksji nad swoimi nawykami i wprowadzania takich zmian, które mogą mieć długofalowe korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia. Jej zdaniem nawet drobne gesty, takie jak: oszczędzanie wody, unikanie plastiku czy korzystanie z roweru zamiast jazdy samochodem, mają wpływ na poprawę jakości naszej planety. Dorota Gardias przekonuje, że kiedy tylko może, to nie wsiada za kierownicę auta, ale wybiera jednoślad, bo w ten sposób przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2 i dba o czystsze powietrze w swojej okolicy.

Konsument

Konflikty i żywioły wpływają na wakacyjne plany Polaków. Bezpieczeństwo coraz ważniejsze przy wyborze letniej destynacji

Sytuacja geopolityczna i pogodowa sprawia, że Polacy coraz rozważniej podchodzą do wyboru wakacyjnych kierunków. Choć nieprzewidziane zdarzenia mogą się zdarzyć w każdym miejscu na świecie, to minimalizowaniu ryzyka służą m.in. sprawdzanie ostrzeżeń dla podróżnych na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych, rejestracja w systemie Odyseusz, który zadziała w razie kryzysowej sytuacji, a także wyjazd z ubezpieczeniem turystycznym. Koszty ewentualnego leczenia czy repatriacji znacząco przewyższają bowiem wysokość składki.

Farmacja

Na horyzoncie nowe terapie w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni. Rosną wyzwania w opiece nad dorosłymi pacjentami w Polsce

Polska należy do światowej czołówki w diagnostyce i leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni (SMA). Do tego sukcesu przyczyniły się m.in. badania przesiewowe noworodków, dostęp do terapii oraz przełomowa decyzja o włączaniu do leczenia kobiet z SMA w czasie ciąży. Teraz trwają prace nad nowymi cząsteczkami, które mogą jeszcze bardziej poprawić sytuację pacjentów. Mimo wielu sukcesów eksperci wskazują na konieczność rozwiązania kilku istotnych kwestii, które utrudniają opiekę nad chorymi, zwłaszcza dorosłymi.