Komunikaty PR

Przywrócić przedwojenne smaki

2022-08-09  |  01:00
Biuro prasowe

Smaki i aromaty Warszawy sprzed lat

Tradycje kulinarne, regionalny kunszt i historia ukryta w zapomnianych smakach – to piękna część Warszawy, niestety niewielu dziś znana. Nieliczni jednak nie ustają w walce o krzewienie dawnych receptur, które okazują się często wyborne, a do tego niezwykle inspirujące. Sprawdźmy, jak smakowała Warszawa przed laty.

Starzy warszawiacy pewnie pamiętają nie tylko aromatyczne herbaty, którymi pachniały domy i restauracje, ale także zapach świeżej kawy unoszący się na warszawskich ulicach. To tu powstała bowiem pierwsza w Polsce palarnia, Pluton, która w międzywojniu rozszerzyła swoją działalność od Poznania aż po Lwów. W dawnych warszawskich zaułkach unosiła się również kusząca woń słodyczy. Część tych receptur pozostała z nami do dziś. Tutaj prym wiodły słodkie cukierki domowej roboty, nazywane pańską skórką, które i obecnie potrafią wywołać uśmiech nie tylko wśród najmłodszych smakoszy słodkości. W kawiarniach czekała na przechodniów smakowita wuzetka, której początków upatruje się w pierwszej połowie XX wieku, a jej nazwa miała wywodzić się od… słynnej powojennej trasy W-Z (wschód-zachód). Do słodkiego asortymentu warto dodać także mazowieckie powidła śliwkowe, wpisane dziś na listę produktów regionalnych oraz miody pitne, którymi zachwycali się dawni mieszkańcy stolicy.

Skład Praski Specyjały & Spirytualia – międzywojnie w nowym wydaniu

Szczególnym uznaniem w kulinarnej podróży do przeszłości cieszy się kompozycja smaków, zapachów i wspomnień okresu międzywojnia. Proste i naturalne receptury wybornych alkoholi, starannie wypiekanych ciasteczek, czekoladowych frykasów czy klasycznych karmelków, podane w wysublimowanym, artdecowskim sznycie opakowań Składu Praskiego, zabierają w sentymentalną podróż do dawnego świata.

W naszych produktach z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia, skupiamy się na tradycyjnych recepturach, domowych składnikach i czystych etykietach. Zależy nam, by wracać do korzeni, które do dziś zachwycają i oczarowują zarówno nas jak i naszych Klientów. Oferujemy powidła z mirabelki, powidła śliwkowe z orzechami włoskimi, syrop wiśniowy ze szczyptą kardamonu, czekolady z bakaliami i dodatkiem kawy Pluton lub whisky Baczewski. Nie brakuje u nas również staropolskich pierników z owocowym nadzieniem, oblanych tradycyjną, deserową czekoladą czy ręcznie robionych karmelków z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i cytryny. W kategorii napojów mamy oczywiście herbaty liściaste z przyprawami, a także miody pitne czy cydr wytwarzany zgodnie z XIX-wieczną radziwiłłowską recepturą. Od lat współpracujemy także z polskim producentem porcelany, Ćmielów, którego naczynia doskonale wzbogacają nasze zestawy – komentuje Anna Garmada, właścicielka marki Nobilia, w której ofercie znajdziemy serię ekskluzywnych zestawów prezentowych premium z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia.

 

Skład Praski to niespotykane nigdzie smaki, które zostały zamknięte w opakowaniach stylizowanych na lata dwudzieste minionego wieku. Producent podkreśla, że wszystkie produkty trafiające do koszy prezentowych są starannie wyselekcjonowane, dzięki czemu stanowią ciekawy prezent nie tylko dla miłośników, ale również amatorów odkrywania tradycji kulinarnych.

Nobilia zachęca do słodkiego powrotu do korzeni

Pielęgnowanie i krzewienie tradycji pozwala nawiązać relacje z przeszłością, z której wywodzą się również dzisiejsze zwyczaje. Przeniesienie się w realia poprzedniej epoki poprzez skosztowanie najlepszych specjałów minionych lat to inspirująca podróż, w którą zdecydowanie warto się wybrać. Powrót do korzeni i odkrywanie historii może okazać się ważnym bodźcem w kształtowaniu następnych pokoleń czy poszukiwaniu własnej tożsamości. Marka Nobilia, stawiająca sobie za cel przywracanie przedwojennych smaków, zachęca do zmysłowej wędrówki do przeszłości, która niejednokrotnie może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Jak dodaje Anna Garmada:

Nie zapominajmy smaków najlepszych warszawskich słodyczy czy aromatu kawy, którą o poranku pijali także nasi przodkowie! Przedłużanie oryginalnych receptur i oferowanie ich kolejnym pokoleniom to dzieło moich poprzedników, które z przyjemnością kontynuuję każdego dnia, odkrywając w tym coraz większą wartość.

Pielęgnowanie dawnych tradycji to misja Nobilii. Miejmy nadzieję, że z każdym rokiem marka będzie odtwarzać kolejne zapomniane smaki i oferować je w atrakcyjnym, inspirowanym międzywojniem, estetycznym wydaniu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia 11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup Biuro prasowe
2025-08-13 | 11:50

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

DPD Polska utrzymuje dynamikę rozbudowy infrastruktury logistycznej OOH – sieć DPD Pickup liczy 33 tys. automatów i punktów, z czego już 11 tys. stanowią
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Sylwia Butor: Badania profilaktyczne powinny być częścią naszej codzienności. Jak zrobienie paznokci czy koloryzacja włosów

Influencerka uważa, że nawet o tak trudnym temacie jak choroby nowotworowe można mówić w social mediach w taki sposób, żeby nie straszyć, ale skutecznie przekonywać chociażby do profilaktyki. Raport „Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie o zaangażowaniu marek w kwestie prozdrowotne” pokazuje, że kobiety w tej kwestii coraz częściej sięgają po informacje z internetu, mediów społecznościowych oraz kampanii edukacyjnych, webinarów czy warsztatów. Dlatego też Sylwia Butor w swoich rolkach zamierza w sposób przystępny i niebudzący niepotrzebnego lęku jak najczęściej zachęcać swoje obserwatorki do badań profilaktycznych.

Prawo

Koszty certyfikacji wyrobów medycznych sięgają milionów euro. Pacjenci mogą stracić dostęp do wyrobów ratujących życie

Od 2027 roku wszystkie firmy produkujące wyroby medyczne w Unii Europejskiej będą musiały posiadać certyfikat zgodności z rozporządzeniem MDR (Medical Devices Regulation). Nowe przepisy wprowadzają dużo ostrzejsze wymagania w zakresie dokumentacji, badań klinicznych oraz procedur certyfikacyjnych. Branża ostrzega, że część małych i średnich producentów nie zdąży się dostosować. Problemem jest także wysoki koszt i długi czas uzyskiwania certyfikatów. W konsekwencji z rynku mogą zniknąć urządzenia ratujące życie.

Ochrona środowiska

Lasy Państwowe wywiozły w zeszłym roku z lasów 820 tirów śmieci. Kosztowało to 34 mln zł

Lasy traktowane są nierzadko jak dzikie wysypiska śmieci, gdzie można bezkarnie wyrzucać różne odpady, nie tylko resztki jedzenia czy plastikowe torby, butelki czy puszki, ale też elektrośmieci i toksyczne substancje. Z wyliczeń Lasów Państwowych wynika, że w ubiegłym roku wywóz śmieci kosztował spółkę 34 mln zł. Każda wycieczka do lasu wymaga przestrzegania podstawowych zasad, a nieśmiecenie jest jedną z nich. Leśnicy przestrzegają także przed wjeżdżaniem do lasów samochodami, płoszeniem dzikich zwierząt czy rozpalaniem ogniska czy grilla.