Rabarbar, bób, maliny – z warzywniaka Lokalnego Rolnika
Wreszcie w naszych kuchniach robi się kolorowo, aromatycznie i naprawdę smacznie. A to wszystko za sprawą sezonowych plonów z ogródków i sadów: kalarepy, kalafiora, młodych ziemniaków, ale także czereśni czy poziomek. LokalnyRolnik.pl zaprasza do swojego warzywniaka, dzieląc się inspiracjami kulinarnymi.
O poranku smoothie z jagód i truskawek, do pracy lunch box z sałatą masłową, tuńczykiem i fasolą, na deser tarta z malinami i bezą, a wieczorem kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej? Takie menu można by komponować przez cały rok, ale właśnie teraz smakuje najlepiej za sprawą dostępności sezonowych warzyw i owoców. Lokalny Rolnik zachęca, by w pełni korzystać z czerwcowych dóbr – to dobry moment, by zrezygnować z diety pudełkowej bądź stołowania się w restauracji na poczet samodzielnego gotowania w domu. Sprawdź przepisy na lekkie dania bazujące na sezonowych składnikach.
Bób w roli głównej
Choć ma wielu fanów w wersji solo, pasuje do różnorodnych potraw – zarówno na obiad, jak i tych na kolację. Propozycja na lekki lunch to bób w towarzystwie szparagów, młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki podsmażysz z bobem i szparagami. Zarumienione wyłóż na talerz i przykryj jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem. Wielbicielom pasty polecamy dodanie bobu do swojego ulubionego makaronu – bardzo dobrze smakuje z mięsem, łososiem, ale również w opcji wege, np. z oliwą i tymiankiem bądź w sosie pomidorowym z czosnkiem.
Wielki powrót kalarepy
Ze względu na swoją niskokaloryczność kalarepa często polecana jest przez dietetyków osobom odchudzającym się – jest to także popularny składnik diet oczyszczających z toksyn. Jeżeli do tej pory kojarzyła Ci się wyłącznie jako przekąska do hummusu, warto to zmienić. Co powiesz na wiosenną zupę z kalarepy? Potrzebne będą Ci ziemniaki, kalarepa (koniecznie z liśćmi), wywar z włoszczyzny i koper – na Śląsku na zupę tę mówi się oberiba. Chcesz mieć dostęp do świeżych warzyw, zbieranych z pola własnoręcznie przez rolników, w cenach konkurujących z tymi oferowanymi przez pobliski bazarek? Zaufaj rzemieślnikom z www.lokalnyrolnik.pl. Znajdziesz tam sezonowe dobra uprawiane bez udziału oprysków i zbędnej chemii. Zamówienia realizowane są na terenie całego kraju.
Z malinowego chruśniaka
Wiosenno-letni czas to najlepsza okazja do tego, by przygotować konfitury, które w chłodne miesiące osłodzą nam wieczory i poranki. Maliny, truskawki, wiśnie – jest z czego wybierać. Maliny polecają się jako dodatki do wszelkich deserów: od domowych lodów, przez pistacjowe tiramisu, na serniku na zimno skończywszy. Warto przemycać maliny do menu jak najczęściej, ponieważ są cennym źródłem antyoksydantów (witaminy C i E), magnezu, potasu i wapnia.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.