Rodzynki w serniku: fakty i mity

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Sernik z rodzynkami jest jak marcepanowe czekoladki – albo się go kocha, albo nienawidzi. Dlaczego to właśnie ten składnik tak podzielił Polaków? Ilu jest zwolenników tej wersji ciasta, a przede wszystkim – czy ten dodatek jest zdrowy?
Który popularniejszy?
Rodzynki w serniku budzą sporo emocji. Ten spór w ubiegłym roku stał się nawet przedmiotem badania przeprowadzonego przez agencję SW Research! Jak pokazują jego wyniki, 36% respondentów preferuje wersję z rodzynkami. Dla 35% jest to zupełnie obojętne – tak samo chętnie wybierają ciasto z dodatkiem, jak i bez. Z kolei tylko 29% badanych deklaruje, że woli wersję pozbawioną rodzynek. To zaskakujące dane, które wydają się raz na zawsze rozstrzygać, który sernik jest wybierany przez większość Polaków.
A jeśli sprawdzimy, jakie preferencje mają poszczególne płcie? Tu już sprawy mają się inaczej: o ile u kobiet drobną przewagą (34% do 31%) wygrywa wariant bez dodatków, o tyle już mężczyźni zdecydowanie wolą sernik z rodzynkami (43% do 23%). Warto także przyjrzeć się zależności tych upodobań do wieku. Badanie dowiodło, że osoby przed 24 rokiem życia zdecydowanie wolą sernik bez rodzynek (63%), z kolei wśród grupy 50+ dominuje wersja z dodatkiem – wybiera ją aż 42% respondentów.
Rodzynki… dla zdrowia?
Ten kontrowersyjny dodatek może budzić jeszcze niechęć z jednego powodu – i nie chodzi bynajmniej o walory smakowe. Jak wskazała organizacja EWG, czyli Environmental Working Group, rodzynki mogą nie sprzyjać zdrowiu. Aż 99% badanych próbek było skażonych pestycydami, a każda zawierała średnio ok. 13 różnych pestycydów. Mogą być one szkodliwe dla mózgu, systemu nerwowego i układu hormonalnego. Co prawda w tak znikomych ilościach nie stwarzają zagrożenia, jednak co zrobić, by pogodzić swoje preferencje z troską o swoje zdrowie? Jak radzą eksperci – najlepiej wybierać rodzynki organiczne. Mają znacznie niższe stężenie pestycydów.
Skąd wzięły się rodzynki w serniku?
Choć istnieje wiele teorii co do tego, który sernik jest tym naprawdę tradycyjnym, to pewne jest, że ile osób, tyle przepisów. Ludzie od lat eksperymentowali z różnorodnymi dodatkami – owocami, kruchymi spodami czy nawet… ziemniakami. Niewykluczone, że ciasto z rodzynkami było jednym z tych eksperymentów, który wyjątkowo szybko zdobył popularność. A może to zasługa lekko kwaskowatego smaku, który równoważy słodycz masy serowej? Możemy się tylko domyślać.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić
Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.
Farmacja
E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.
Inwestycje
Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.