Komunikaty PR

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

2024-11-07  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.04 MB )

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak jama ustna czy jelita. W każdym z tych obszarów pełnią one specyficzne funkcje, od metabolizmu po ochronę przed patogenami.

Na skład mikrobiomu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, płeć, wilgotność powietrza, dieta, a także sposób porodu. Choć na niektóre z tych elementów, jak kod genetyczny, nie mamy wpływu. Codzienna dieta i przyjmowanie leków mogą znacząco oddziaływać na zdrowie naszej mikroflory. Każdy z nas ma swój unikalny zestaw drobnoustrojów, który zmienia się w trakcie życia. Sposób, w jaki przychodzimy na świat, wpływa na początkowy skład mikrobioty – dzieci urodzone naturalnie mają inny zestaw bakterii niż te, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie.

Dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie jelit, które są kluczowe dla ogólnego zdrowia organizmu. – Zdrowe jelita przyczyniają się do dobrego samopoczucia, a niektóre produkty mogą łagodzić lub zaostrzać różne dolegliwości. Warto spożywać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki oraz fermentowane przetwory mleczne, które wspomagają rozwój korzystnej flory jelitowej. Regularne spożywanie warzyw, owoców, kiszonek i pełnoziarnistych produktów zbożowych poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko stanów zapalnych. Nowoczesne preparaty, takie jak linia PostVital, oparte na postbiotycznej biomasie drożdży Yarrowia lipolytica, dostarczają składników wspierających układ immunologiczny i mikrobiom jelit. Zawierają one cenne dodatki, takie jak maślan sodu czy ekstrakty roślinne, które wspierają różne funkcje organizmu – mówi Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Zdrowa mikroflora jelitowa pełni szereg funkcji wartościowych dla organizmu. Dzięki obecności korzystnych bakterii w jelitach, wspierana jest synteza niektórych witamin i poprawia się przyswajalność składników odżywczych, takich jak wapń, magnez czy witamina K. Odpowiednia równowaga mikrobioty jelitowej jest również ważna dla układu immunologicznego, który działa skuteczniej, gdy mikroflora jest różnorodna oraz odpowiednio zbilansowana.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy Biuro prasowe
2025-03-26 | 19:00

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Strach, bóle i skurcze mięśni nie dawały Monice spać. Zaczęła długą wędrówkę po lekarzach w poszukiwaniu diagnozy. – Nie zliczę, ile było tych wizyt,
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.