Roślinna strona kuchni wietnamskiej. Dzień Wegetarian 2023
Agencja Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
kaja.pomiankiewicz|odkuchni.co| |kaja.pomiankiewicz|odkuchni.co
+48 665 113 144
www.odkuchni.co
W Polsce żyje obecnie ponad 3 miliony wegetarian. Z okazji ich święta (11 stycznia) przyglądamy się uwielbianej przez Europejczyków kuchni azjatyckiej, która coraz częściej zaskakuje nas wieloma roślinnymi wariantami. Jak popularyzacja diety wegetariańskiej wpłynęła na dania kuchni świata? Czy w azjatyckim menu znajdziemy dziś pozycje wegetariańskie? Sprawdźmy!
Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm – czym się różnią?
Dzień Wegetarian, czyli święto wszystkich miłośników diety roślinnej, obchodzony jest 11 stycznia i jest to jedna z licznych okazji w roku poświęconych kuchni bezmięsnej. Mimo że w ostatnich latach coraz więcej mówi się o tej diecie, wciąż wielu nie wie, czym różni się wegetarianizm od weganizmu. Weganizm to najbardziej restrykcyjna forma rezygnacji nie tylko z mięsa, ale także z produktów odzwierzęcych – m.in. nabiału czy miodu. Z kolei zbliżające się święto dedykowane jest wegetarianom, czyli osobom, które rezygnują jedynie z mięsa, utrzymując w diecie produkty odzwierzęce. W ostatnich latach popularność zyskuje również dieta fleksitariańska. Nie polega ona na wykluczaniu, a jedynie ograniczaniu mięsa oraz produktów odzwierzęcych na co dzień.
Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną i zwiększająca się liczba półek sklepowych z żywnością bezmięsną mają również bezpośredni wpływ na gastronomię. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują wyłącznie roślinne dania, a w tradycyjnych kartach restauracyjnych pojawiają się pozycje dedykowane weganom oraz wegetarianom. Jedną z kuchni, w której widzimy znaczące zmiany w podejściu do dań bezmięsnych jest kuchnia azjatycka. Jakie potrawy doczekały się swoich bezmięsnych alternatyw?
Azjatyckie dania dla wegetarian
Buddyzm – to on odegrał kluczową rolę w obecności kuchni roślinnej w kulturze azjatyckiej. Popularyzowana przez buddystów dieta roślinna dotarła nie tylko do Chin, lecz także do Tajlandii i Wietnamu. Wegańskie zamienniki mięsa z warzyw, tofu i grzybów wykorzystuje się w Azji od wielu, wielu lat. Dziś w kuchni wietnamskiej stosuje się tempeh, tofu czy seitan – roślinne zamienniki mięsa, które doskonale wpasowują się w charakterystykę azjatyckiej kuchni.
Mimo że w kuchni azjatyckiej do dziś zdecydowanie królują potrawy mięsne, z dodatkiem wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy owoców morza, wpływ popularności diety roślinnej jest zauważalny także w menu lokali serwujących kuchnie z tej części świata. Klasyczny pad thai, aksamitne curry czy aromatyczny udon – to tylko niektóre z klasyków kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, które dziś o wiele łatwiej znaleźć w restauracjach w wersji wegetariańskiej niż jeszcze kilka lat temu. Restauracje wykorzystują do ich przygotowania znane i cenione przez wegetarian składniki, takie jak tofu. Jednym z miejsc, gdzie poza klasycznymi pozycjami w menu znajdziemy również ofertę dla osób unikających mięsa, jest wietnamsko-tajska restauracja Wi-Taj, zlokalizowana w samym centrum Warszawy.
Zdaję sobie sprawę z tego, jak ważną kwestią jest dziś możliwość zamówienia w restauracji dania w opcji bezmięsnej. Wielu z nas po prostu ogranicza jego spożycie lub całkowicie wyklucza ze swojej diety. W Wi-Taj wiele dań, które serwujemy, można dziś zamówić w wariancie wegetariańskim Taki sposób zaprojektowania karty świetnie się nam sprawdził, ponieważ osoba odwiedzająca Wi-Taj od razu widzi, że swoją ulubioną potrawę może zjeść z: wołowiną, kurczakiem, owocami morza czy cieszącym się coraz większym uznaniem w Polsce tofu – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Wśród roślinnych propozycji w menu restauracji Wi-Taj znajdziemy:
-
pad thai z tofu – tajski smażony makaron ryżowy z dodatkami,
-
wege yellow, red lub green curry – aksamitne dania kuchni tajskiej z dodatkami,
-
pak choi z tofu – smażona tajska delikatna kapusta serwowana z dodatkami,
-
do bet xao z tofu – tofu smażone z dodatkiem czosnku, fasolki, grzybów shitake i cebuli,
-
udon z tofu lub warzywami – smażony makaron pszeniczny z dodatkami,
-
wege mien xao – ceramiczny garnuszek wypełniony tofu, warzywami, jajkiem oraz azjatyckimi grzybami,
-
wege com tay cam – smażony ryż jaśminowy z jajkiem oraz dodatkami.
Poza klasycznymi pozycjami w Wi-Taj znajdziemy również przystawki bazujące na roślinnych składnikach. Wśród nich znajduje się dau non chien – młode tofu smażone na głębokim oleju w chrupiącej panierce, podane z sosem słodko-kwaśnym wraz z kawałkami świeżego ananasa. Nie zabrakło także popularnych nemów (zwanych także przez niektórych sajgonkami) z dodatkiem grzybów mun, shitake oraz shimeji, makaronem sojowym, kiełkami fasoli mung, marchewką i cebulą. Managerka restauracji podkreśla też, że Wi-Taj umożliwia również indywidualne roślinne modyfikacje poszczególnych dań.
Branża gastronomiczna w Polsce coraz śmielej otwiera się na roślinne propozycje, po które sięgają nie tylko weganie czy wegetarianie, ale także fleksitarianie. Z pewnością taka perspektywa na przyszłość cieszy miłośników diety bezmięsnej, a część z nich nadchodzący Dzień Wegetarian będzie świętować w przyjaznej ich diecie restauracji, takiej jak warszawskie Wi-Taj.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą
Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.
Polityka
Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.
Media
Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.