Komunikaty PR

Roślinna strona kuchni wietnamskiej. Dzień Wegetarian 2023

2023-01-11  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Kaja Pomiankiewicz
Agencja Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
kaja.pomiankiewicz|odkuchni.co| |kaja.pomiankiewicz|odkuchni.co
+48 665 113 144
www.odkuchni.co

W Polsce żyje obecnie ponad 3 miliony wegetarian. Z okazji ich święta (11 stycznia) przyglądamy się uwielbianej przez Europejczyków kuchni azjatyckiej, która coraz częściej zaskakuje nas wieloma roślinnymi wariantami. Jak popularyzacja diety wegetariańskiej wpłynęła na dania kuchni świata? Czy w azjatyckim menu znajdziemy dziś pozycje wegetariańskie? Sprawdźmy!  

Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm – czym się różnią?

Dzień Wegetarian, czyli święto wszystkich miłośników diety roślinnej, obchodzony jest 11 stycznia i jest to jedna z licznych okazji w roku poświęconych kuchni bezmięsnej. Mimo że w ostatnich latach coraz więcej mówi się o tej diecie, wciąż wielu nie wie, czym różni się wegetarianizm od weganizmu. Weganizm to najbardziej restrykcyjna forma rezygnacji nie tylko z mięsa, ale także z produktów odzwierzęcych – m.in. nabiału czy miodu. Z kolei zbliżające się święto dedykowane jest wegetarianom, czyli osobom, które rezygnują jedynie z mięsa, utrzymując w diecie produkty odzwierzęce. W ostatnich latach popularność zyskuje również dieta fleksitariańska. Nie polega ona na wykluczaniu, a jedynie ograniczaniu mięsa oraz produktów odzwierzęcych na co dzień. 

Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną i zwiększająca się liczba półek sklepowych z żywnością bezmięsną mają również bezpośredni wpływ na gastronomię. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują wyłącznie roślinne dania, a w tradycyjnych kartach restauracyjnych pojawiają się pozycje dedykowane weganom oraz wegetarianom. Jedną z kuchni, w której widzimy znaczące zmiany w podejściu do dań bezmięsnych jest kuchnia azjatycka. Jakie potrawy doczekały się swoich bezmięsnych alternatyw? 

Azjatyckie dania dla wegetarian

Buddyzm – to on odegrał kluczową rolę w obecności kuchni roślinnej w kulturze azjatyckiej. Popularyzowana przez buddystów dieta roślinna dotarła nie tylko do Chin, lecz także do Tajlandii i Wietnamu. Wegańskie zamienniki mięsa z warzyw, tofu i grzybów wykorzystuje się w Azji od wielu, wielu lat. Dziś w kuchni wietnamskiej stosuje się tempeh, tofu czy seitan – roślinne zamienniki mięsa, które doskonale wpasowują się w charakterystykę azjatyckiej kuchni.

Mimo że w kuchni azjatyckiej do dziś zdecydowanie królują potrawy mięsne, z dodatkiem wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy owoców morza, wpływ popularności diety roślinnej jest zauważalny także w menu lokali serwujących kuchnie z tej części świata. Klasyczny pad thai, aksamitne curry czy aromatyczny udon – to tylko niektóre z klasyków kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, które dziś o wiele łatwiej znaleźć w restauracjach w wersji wegetariańskiej niż jeszcze kilka lat temu. Restauracje wykorzystują do ich przygotowania znane i cenione przez wegetarian składniki, takie jak tofu. Jednym z miejsc, gdzie poza klasycznymi pozycjami w menu znajdziemy również ofertę dla osób unikających mięsa, jest wietnamsko-tajska restauracja Wi-Taj, zlokalizowana w samym centrum Warszawy. 

Zdaję sobie sprawę z tego, jak ważną kwestią jest dziś możliwość zamówienia w restauracji dania w opcji bezmięsnej. Wielu z nas po prostu ogranicza jego spożycie lub całkowicie wyklucza ze swojej diety. W Wi-Taj wiele dań, które serwujemy, można dziś zamówić w wariancie wegetariańskim Taki sposób zaprojektowania karty świetnie się nam sprawdził, ponieważ osoba odwiedzająca Wi-Taj od razu widzi, że swoją ulubioną potrawę może zjeść z: wołowiną, kurczakiem, owocami morza czy cieszącym się coraz większym uznaniem w Polsce tofu – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj. 

Wśród roślinnych propozycji w menu restauracji Wi-Taj znajdziemy:

  • pad thai z tofu – tajski smażony makaron ryżowy z dodatkami,

  • wege yellow, red lub green curry – aksamitne dania kuchni tajskiej z dodatkami,

  • pak choi z tofu – smażona tajska delikatna kapusta serwowana z dodatkami,

  • do bet xao z tofu – tofu smażone z dodatkiem czosnku, fasolki, grzybów shitake i cebuli,

  • udon z tofu lub warzywami – smażony makaron pszeniczny z dodatkami,

  • wege mien xao – ceramiczny garnuszek wypełniony tofu, warzywami, jajkiem oraz azjatyckimi grzybami,

  • wege com tay cam – smażony ryż jaśminowy z jajkiem oraz dodatkami. 

Poza klasycznymi pozycjami w Wi-Taj znajdziemy również przystawki bazujące na roślinnych składnikach. Wśród nich znajduje się dau non chien – młode tofu smażone na głębokim oleju w chrupiącej panierce, podane z sosem słodko-kwaśnym wraz z kawałkami świeżego ananasa. Nie zabrakło także popularnych nemów (zwanych także przez niektórych sajgonkami) z dodatkiem grzybów mun, shitake oraz shimeji, makaronem sojowym, kiełkami fasoli mung, marchewką i cebulą. Managerka restauracji podkreśla też, że Wi-Taj umożliwia również indywidualne roślinne modyfikacje poszczególnych dań. 

Branża gastronomiczna w Polsce coraz śmielej otwiera się na roślinne propozycje, po które sięgają nie tylko weganie czy wegetarianie, ale także fleksitarianie. Z pewnością taka perspektywa na przyszłość cieszy miłośników diety bezmięsnej, a część z nich nadchodzący Dzień Wegetarian będzie świętować w przyjaznej ich diecie restauracji, takiej jak warszawskie Wi-Taj. 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.