Rosną ceny? Postaw na ekonomiczne gotowanie!
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Drastycznie rosnące ceny paliw, ogrzewania czy żywności wymuszają na większości Polaków rozsądniejsze dysponowanie domowym budżetem. Szukając oszczędności, zmieniamy lub ograniczamy wiele działań i nawyków, co umożliwi lepsze przystosowanie się do tego trudnego okresu. Stąd przywiązujemy więcej uwagi do ekonomicznego gotowania. O tym, jak aktualnie gotować z głową, opowiada Kamila Prałat, manager z firmy SOLGAZ, polskiego producenta AGD.
Ostatnie miesiące dla wielu Polaków stanowią - m.in. pod względem ekonomicznym - wyjątkowo wymagający czas. Rosnąca inflacja odbija się na zasobności naszych portfeli, zmuszając tym samym do szukania coraz to nowszych źródeł oszczędności. Z tego powodu coraz większa liczba osób zwraca szczególną uwagę nie tylko na aspekt rozsądniejszych decyzji zakupowych, ale i bardziej ekonomicznego gotowania. Co tak naprawdę kryje się pod tym terminem?
- Ekonomiczne gotowanie to takie, które pozwala nam na uzyskanie znaczących oszczędności przy pomocy nie tylko doboru odpowiedniego rodzaju i ilości składników do przygotowywanych posiłków, ale i używanych do gotowania sprzętów AGD. Stąd dobrym przykładem staje się gotowanie na gazie, które mimo drastycznych, jak na nasze czasy, podwyżek cen, pozostaje dużo tańszym i ekonomiczniejszym rozwiązaniem od gotowania z wykorzystaniem urządzeń zasilanych prądem. Warto tu wspomnieć, że paliwo gazowe w wielu polskich domach jest wliczane ryczałtowo w czynsz, dlatego znacząca liczba osób planujących remont kuchni lub wymianę sprzętu AGD wraca do tradycyjnego gazu.– wylicza Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Oszczędność dzięki innowacyjnym sprzętom
Budowanie oszczędności w kuchni to także optymalizacja samego procesu gotowania. Nowoczesne sprzęty AGD oferują najwyższe klasy energetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które doskonale wspierają tanie gotowanie. Pamiętajmy jednak, że kuchenki gazowe z otwartym płomieniem generują dużo mocy, która nie trafia bezpośrednio do ogrzewanego garnka lub patelni, tylko rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Rozwiązaniem, które umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gazu jako najtańszego surowca, stają się więc płyty gaz pod szkłem, w których gazowe palniki ukryte są pod gładką taflą ceramiki Działają one w taki sposób, aby cała moc wytworzona pod ceramiką trafiła wprost do pola grzewczego i została wykorzystana do ogrzania garnków lub patelni – bez zbędnego rozprzestrzeniania się ciepła:
- Według niezależnych badań, płyty gaz-pod-szkłem zużywają do 50% mniej gazu niż tradycyjne kuchenki gazowe. Palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Te opatentowane urządzenia oferują także darmowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystane ciepło. Dzięki temu możemy podgrzać potrawę bez dodatkowego poboru gazu – podpowiada ekspertka firmy SOLGAZ.
Po prostu tanie gotowanie
Zmniejszenie kosztów codziennego gotowania to nie tylko tańsze paliwo czy nowoczesny sprzęt kuchenny, ale również świadome przygotowywanie posiłków. A może być ono oszczędne – i wcale nie chodzi tu o rezygnowanie z wartościowych produktów. Ekonomiczne gotowanie pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. By szybciej oraz taniej przygotować posiłek, warto zwrócić uwagę na nasze przyzwyczajenia.
- Wlewanie letniej lub ciepłej wody do garnka pozwoli zdecydowanie szybciej ją zagotować niż w przypadku bardzo zimnego płynu. Warto też sprawdzić, czy do gotowania makaronu lub ryżu nie wykorzystujemy kilkukrotnie większej ilości wody, niż jest wymagana. W efekcie nie tylko dłużej się ona gotuje, ale też jest później po prostu wylewana do zlewu – mówi Kamila Prałat i dodaje – Warto więc pamiętać, że w skali roku każda drobna zmiana może przynieść zaskakujące efekty. Wypracowanie dobrych nawyków pozwoli nie tylko na zmniejszenie opłat eksploatacyjnych, ale również będzie miało korzystny wpływ na środowisko.
W poszukiwaniu optymalizacji domowych kosztów często rezygnujemy z przyjemności życia codziennego. Jednak ekonomiczne gotowanie można rozpocząć od właściwego wyposażenia domu – na przykład przy pomocy rozwiązań SOLGAZ, polskiego producenta sprzętów AGD - i wykształcenia pewnych nawyków oszczędzających każdego dnia domowy budżet. W perspektywie czasu pomogą nam one zbudować niemałe oszczędności.
Dwa światy uchwytów meblowych
OMNIRES debiutuje na 62. edycji targów Salone del Mobile
Wineo 600 wood XL: podłoga w WIELKOmiejskim stylu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.