Komunikaty PR

Rośnie popularność kuchni na zewnątrz

2022-07-13  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Szczęśliwi posiadacze wolnostojących domów, którzy cenią sobie wizyty przyjaciół, w letnie miesiące często tkwią w kuchni, przygotowując jedzenie, podczas gdy ich goście z przyjemnością wygrzewają się w tym czasie na słońcu. Pomysł stworzenia kuchni na świeżym powietrzu może całkowicie odmienić dynamikę życia towarzyskiego, przenosząc  system przygotowywania, gotowania i serwowania na zewnątrz, ułatwiając tym samym  bycie razem i komfortową rozmowę. Co warto wiedzieć o coraz popularniejszej idei garden kitchens przed jej budową, zapytaliśmy Jarosława Goraja, pomysłodawcę kuchni ogrodowych CANA Concept, prezesa Grupy Optimum, firmy, która o outdoorowych kuchniach wie wszystko.

Dobrze zaprojektowany ogród i taras, poza olbrzymią przyjemnością dla właścicieli, znacznie podnosi wartość domu. Ale nawet jeśli nie planujemy sprzedaży, odpowiednio przemyślana przestrzeń zewnętrzna, zachwyci gości, tworząc przy okazji wyjątkowe tło do wspomnień. Koszt budowy takiej kuchni różni się oczywiście w zależności od wybranych materiałów i urządzeń. Czy kuchnia w ogrodzie jest możliwa tylko w Kalifornii lub Toskanii? Czy w naszych warunkach pogodowych sprawdzi się tylko latem?

Jarosław Goraj: U większości Polaków kulinaria w ogrodzie kojarzą się z grillowaniem, a jeśli grill, to tylko latem. Niewielu z nas podejmuje wyzwanie grillowania jesienią czy  zimą. Kuchnia w ogrodzie zmienia to nastawienie przede wszystkim poprzez dużo większy wachlarz możliwości. Już nie tylko mięso z grilla, ale tak naprawdę wszystko, co dotychczas przygotowywaliśmy w domu, możemy przyrządzić na świeżym powietrzu. Począwszy od porannej jajecznicy i owsianki, przez rybę, naleśniki i placki ziemniaczane na obiad, na wykwintnej kolacji skończywszy. Jak mówią Skandynawowie „Nie ma złej pogody na gotowanie, są tylko źle dobrane ubrania”. Kuchnie ogrodowe CANA Concept są przystosowane do każdych warunków atmosferycznych. To produkty na wszystkie cztery pory roku. Materiały używane do produkcji poddajemy  bardzo wymagającym testom. Poza naturalnym zużywaniem się wymiennych podzespołów takich jak grill, palnik, płyta indukcyjna czy chłodziarka, całość ma miano produktu odpornego na każde warunki atmosferyczne. W moim gronie przyjaciół mamy zwyczaj organizowania ogrodowego spotkania wigilijnego – oczywiście w grudniu tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Smakołyki na grillu, przekąski na płycie teppanyaki, garnek grzańca na palniku, świąteczny nastrój, atmosfera na wolnym powietrzu jest tak wspaniała, że nikt nie odmawia uczestnictwa.

– Czy w CANA Concept dostępne są gotowe, zdefiniowane konfiguracje kuchni zewnętrznych czy oferujecie mode­le tworzone według indywidualnych gustów i wymagań?

Jarosław Goraj: To jedna z najważniejszych cech naszych produktów. Do tej pory nie zdarzyło nam się wyprodukować dwóch identycznych kuchni. Dajemy naszym klientom bardzo duże możliwości indywidualnej konfiguracji, zarówno pod względom doboru osprzętu jak i designu. Możliwość wkomponowania kuchni w architekturę ogrodu czy budynku, przy którym stoi, to nasz kolejny priorytet. Harmonia z otoczeniem – w końcu „CANA to bijące serce ogrodu”.

– Jakie blaty powinny być używane na zewnątrz?

Jarosław Goraj: Przede wszystkim muszą być to blaty cechujące się odpornością na warunki zewnętrzne, nienasiąkliwe, bakteriostatyczne oraz łatwe w utrzymaniu i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z naszego doświadczenia doskonale sprawdzają się spieki ceramiczne marki DEKTON od Cosentino.

– Model  z blatem Cosentino zwrócił naszą uwagę szczególnie. To kuchnia,  w której zarówno blat, jak i pionową okładzinę szaf pokryto czarną powierzchnią spieku Dekton z wyrazistą rudą żyłą. Jak  wygląda zatem Wasza kuchnia w wersji premium?

Jarosław Goraj: Kuchnie CANA w zasadzie posiadają nieskończoną możliwość  konfiguracji, może to być kuchnia, w której powierzchnie pionowe wykończone są starą cegłą z pobliskiego rozbieranego  młyna, a całość przykrywa blat wykonany ze spieku DEKTON Umber Craftizens, który łączy tradycyjny kolor cegły z nowoczesną technologią. Szkło, ceramika, drewno, kamień – wszystko co w jakiś sposób nawiąże do architektury budynku, ogrodu czy też wnętrza, wykończone odpowiednio dobranym blatem Cosentino, daje nieograniczone możliwości, czyniąc architekta lub inwestora designerem.

– Co powinno się znaleźć w outdoorowej kuchni? Z czego może się składać oferowane przez Was wyposażenie?

Jarosław Goraj: W CANA mamy do zaproponowania outdoorowe odpowiedniki wszystkich urządzeń, które można znaleźć w swej domowej kuchni – począwszy od funkcjonalnych szuflad, zlewu, lodówki, chłodziarki, zmywarki a skończywszy na wyselekcjonowanych urządzeniach grzewczych: grill klasyczny, amerykański, argentyński, płyta azjatycka (teppanyaki), indukcyjna, gazowa. Wszystko to okraszone wyjątkowym designem i najwyższą jakością.

– Jakie trendy panują teraz w temacie kuchni ogrodowych?

 Jarosław Goraj: Wysokiej klasy kuchnie to luksusowy design i styl. Nie posiadamy produktów „z półki”, gotowych, skonfigurowanych modeli. Na tle światowej konkurencji jesteśmy jedynymi, którzy podążają za trendami we wzornictwie, tworząc niepowtarzalne wzory dla naszych klientów. Symbol elegancji – jodła francuska, wzory zaczerpnięte z ceglanych elewacji czy też nowoczesne struktury spieków Cosentino, prosto z naszych domowych wnętrz – to aktualne trendy w naszych ogrodach.

Więcej na www.cosentino.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wybierz swój front Biuro prasowe
2024-08-14 | 01:00

Wybierz swój front

Fronty meblowe to kluczowy element aranżacji każdej kuchni, łazienki czy mebli pokojowych. Ich wybór wpływa nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na funkcjonalność i
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera
2024-08-13 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Sosnowcu bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 16-17 sierpnia, profesjonaliści
Dom Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?
2024-08-13 | 13:00

Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?

Promieniowanie ultrafioletowe destrukcyjnie wpływa na drewniane elementy architektury ogrodu. I choć nie od razu widać, jak szkodliwe jest jego oddziaływanie, to z czasem negatywnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.