Rozgrzewające napary i dania z Dalekiego Wschodu!
Jesień to czas, gdy szukamy ciepła nie tylko w przytulnych swetrach i kocach, ale także w smakach, które rozgrzeją nas od środka. Jeżeli chodzi o kulinarną podróż po ciepłe, pełne aromatów dania, to Azja jest niezrównanym przewodnikiem! W tym sezonie warto zwrócić uwagę na tradycyjne azjatyckie napary i potrawy, które nie tylko przyniosą ukojenie w chłodniejsze dni, ale także zaskoczą wyjątkowymi smakami!
Azjatycka kuchnia to prawdziwe źródło ciepła na jesienne dni. Aromatyczne przyprawy takie jak chilli, kurkuma czy imbir nie tylko nadają potrawom intensywny smak, ale także wspierają nas w chłodniejsze dni. Chili rozgrzewa i pobudza krążenie - jest idealnym składnikiem do rozgrzewających potraw. Imbir działa przeciwzapalnie oraz jest kluczowym dodatkiem pomagającym w walce z jesiennymi przeziębieniami. Z kolei kurkuma nie tylko nadaje potrawom pięknego koloru, ale również wspiera naszą odporność dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Połączenie tych smaków to idealny sposób, by ogrzać się, gdy za oknem robi się chłodniej.
Tajskie curry
Danie, które zachwyca na każdym poziomie – od zapachu, przez wygląd, aż po smak. Czerwone, zielone, a może żółte? Każda wersja charakteryzuje się unikalną mieszanką przypraw i pasty. Zielone curry jest najostrzejsze dzięki dużej ilości zielonych chili, żółte łagodniejsze z delikatnym smakiem kurkumy, a czerwone oferuje zrównoważoną ostrość z bogatym, aromatycznym smakiem czerwonych chili. Mleczko kokosowe nadaje całości delikatności, a trawa cytrynowa i kolendra tworzą intensywną mieszankę, która rozgrzewa nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Tom Kha
Połączenie delikatności mleczka kokosowego i intensywnych, cytrusowo-pikantnych akcentów galangalu, trawy cytrynowej oraz chili. Delikatne kawałki kurczaka idealnie wpasowują się w kremowy bulion, sprawiając, że jest to jedno z tych dań, które błyskawicznie rozgrzewa i koi zmysły, gdy za oknem zaczyna wiać chłodny wiatr.
Herbata z prażonym ryżem
Genmaicha, czyli herbata z dodatkiem prażonego ryżu, to coś, czego warto spróbować, jeśli szukasz czegoś innego niż klasyczne smaki herbaty. Jej lekko orzechowy, prażony aromat nadaje naparowi wyrazistości. Idealna na jesienne popołudnia, żeby się zrelaksować i wyciszyć.
Kawa po wietnamsku
Napar, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków. Mocno parzona kawa powoli przesiąkająca przez filtr, a następnie połączona ze słodkim, skondensowanym mlekiem, stanowi połączenie idealne na chłodne jesienne poranki. Jej gęsta, aromatyczna konsystencja i przyjemna słodycz dodają energii na cały dzień!
Od pikantnych zup, przez aromatyczne napary, aż po dania pełne przypraw – Azja oferuje mnóstwo kulinarnych skarbów, które warto odkryć w najchłodniejszej porze roku. Każdej z tych pozycji można skosztować w Wi-Taj na Placu Konstytucji 4 w Warszawie. Restauracja specjalizuje się w dostarczaniu warszawiakom wietnamskich i tajskich smaków bez wyjeżdżania w odległe zakątki świata!
___
Kontakt dla mediów:
Natalia Juszczak
Senior Marketing & PR Specialist
Agencja kreatywna Od kuchni
natalia.juszczak@odkuchni.co
tel: 883 921 264
Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.
www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja
Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Enej: Przygotowujemy się do świątecznej trasy koncertowej. Kiedyś tradycja kolędowania była naturalna, a dzisiaj młodzież się tego wstydzi
Za muzykami zespołu Enej niezwykle pracowite miesiące – premiera nowego albumu, imprezy promocyjne, dziesiątki koncertów. Ale i pod koniec roku Piotr Sołoducha i Mirosław Ortyński nie zamierzają próżnować. Już teraz przygotowują się bowiem do świątecznej trasy, podczas której będzie można usłyszeć autorskie aranżacje najpiękniejszych polskich i ukraińskich kolęd okraszone ciekawymi opowieściami.
Moda
Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać
Aktorka jest zwolenniczką recyklingu, dawania garderobie drugiego życia i korzystania z opakowań biodegradowalnych. Jak zauważa, kupując sobie często nowe ubrania i dodatki, czy to dla przyjemności, czy też podążając za trendami, zapominamy, że proces produkcji odzieży pochłania duże ilości wody i prądu, a transport jej do sklepów generuje ślad węglowy. Monika Miller przekonuje, że nie chce się przyczyniać do obciążania środowiska, dlatego kupuje z głową. Ma więc w szafie niewiele rzeczy, ale są one dobrej jakości i służą przez długi czas.
Edukacja
Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne
Polacy najbardziej boją się chorób nowotworowych, ale nie doceniają roli profilaktyki, która ma największe znaczenie dla skutecznego leczenia raka – wynika z badania „Polki i Polacy a choroby i zdrowie”. Dane Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,, wskazują, że problem niskiego uczestnictwa w badaniach przesiewowych związany jest raczej z przekonaniami oraz poziomem wiedzy na ich temat, a nie wydolnością systemu czy brakiem dostępu do badań. Zmianie tej sytuacji ma służyć kampania „Nie gadaj, tylko się zbadaj” uruchomiona przez PZU. Eksperci chcą zachęcać nie tylko do regularnych badań, ale też zmiany stylu życia na zdrowszy.