Komunikaty PR

Rozgrzewająco na talerzu

2022-11-10  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Czosnek ma swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników – głównie ze względu na mocny, wyrazisty smak i zapach. Jest jednak znakomitym dodatkiem do wielu rozgrzewających dań, a jego mocny charakter złagodzimy stosując go nie jako główny akcent, a dodatek w postaci dipu czosnkowego.

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Szacuje się, że jego historia sięga Azji, gdzie był uprawiany już pięć tysięcy lat temu! Stamtąd przez Afrykę przywędrował do Europy. W starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji ceniono go ze względu na jego lecznicze właściwości - zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. W Polsce pojawił się między XII a XIII wiekiem. Dzisiaj czosnek jest stale obecny w naszej kuchni. Doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających dań. Zamiast czosnku możemy wykorzystać Sos Kielecki czosnkowy, który ma swój wyrazisty smak, a jednak jest łagodniejszą wersją tej przyprawy.

Pieczona ryba z ziołami

Ryby w naszej diecie powinny być obecne nie tylko ze względu na wartości odżywcze. Wzmacniają także układ odpornościowy, co jest szczególne istotne w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowane w piekarniku nie tracą swoich zalet, a dodatkowo znakomicie rozgrzewają po powrocie do domu. Do wykonania dania wystarczy:

  • porcja ulubionej ryby
  • masło
  • cytryna
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • Sos Kielecki czosnkowy
  • koperek.

Ucieramy masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Nacieramy rybę przygotowanym masłem, kładziemy na niej plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku. Odstawiamy ją 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.  W tym czasie dobrze jest przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy, który możesz dodatkowo wzbogacić świeżym, posiekanym koperkiem.

Rybę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami lub ćwiartkami cytryny i serwujemy z ulubionymi dodatkami – naszym dipem czosnkowym i chlebem, frytkami, ryżem etc.

 

 

Falafele – dla wegetarian i nie tylko

Falafele to jedno z najbardziej powszechnych dań na Bliskim Wschodzie, gdzie są popularne niczym nasze, rodzime pierogi.  To smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, których przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy stawiają w kuchni dopiero pierwsze kroki. Czego potrzebujemy?

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • woda gazowana,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sos Kielecki czosnkowy.

Dzień wcześniej ciecierzycę wsypujemy do dużej miski i zalewamy ją dużą ilością wody. Zostawiamy na noc, rano odlewamy wodę, płuczemy a następnie mielimy ją w malakserze. Dodajemy sól, sodę, czosnek i cebulę a pod koniec ucierania dorzucamy przyprawy oraz pietruszkę i kolendrę. Masa jest gotowa, gdy zaczyna się lepić. Formujemy małe, nieco spłaszczone kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. I to wszystko.

Podajemy je w chlebkach pita z dodatkiem ulubionych warzyw i oryginalnie z sosem Tahini lub w rodzimej wersji – z Sosem Kieleckim czosnkowym.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,40 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.

Farmacja

E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.

Inwestycje

Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.