Rozpoczynamy sezon grillowy!
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Coraz wyższe temperatury na termometrze, słoneczne dni i wiosenna aura zachęca… czas więc zacząć sezon grillowy! Kiełbaski, skrzydełka z kurczaka i karkówka to znane klasyki, ale pojawia się sposobność aby przyrządzić na grillu też kilka nowych smakołyków – możliwości z pewnością nie brakuje, zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich.
Smaczne, aromatyczne dania z grilla to tylko połowa sukcesu. Warto wzbogacić je o równie pyszne dodatki. Świetnie sprawdzą się między innymi gotowane młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sałatki ze świeżych warzyw oraz wyraziste sosy, wśród których z pewnością powinny znaleźć się dobrej jakości ketchup i musztarda. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na Musztardy Kieleckie, dostępne w wygodnych plastikowych opakowaniach, które doskonale spisują się w warunkach plenerowych. Do tej pory w tym wydaniu dostać można było Musztardę Kielecką delikatesową oraz grillową, jednak już teraz do grona sosów w plastikowych opakowaniach dołącza Musztarda Kielecka sarepska. Szczególnie dobrze sprawdzi się ona jako składnik wszelkiego rodzaju marynat oraz dodatek do kiełbasek czy innych mięs z grilla.
Nowe oblicze marchewki
Marchewka nie należy do warzyw często przygotowywanych na grillu. Czas to zmienić! Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu, a jeśli wzbogacimy jej smak poprzez zastosowanie wyrazistej marynaty na bazie musztardy i miodu, powstanie naprawdę wyjątkowe danie.
Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg marchewek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym przekładamy do miski. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę/marynatę. Łączymy ze sobą miód, Musztardę Kielecką delikatesową (dostępna jest również w wygodnym plastikowym opakowaniu), sos sojowy, oliwę z oliwek oraz czosnek. Tak przygotowaną marynatą polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Przekładamy warzywa na aluminiową tackę i grillujemy aż będą prawie całkiem miękkie (ok. 20 minut), co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Gotowe marchewki polewamy marynatą (lub wodą), a w razie potrzeby dodatkowo solimy i posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub kolendry.
Aromatyczne szaszłyki
Szaszłyk z polędwicy wołowej w ciekawym wydaniu z azjatyckim twistem? To danie z pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli mięs z grilla. Grzechem było by nie spróbować! Potrzebne składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 3 cebule
- 2 papryki
- ananas w puszce
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej + więcej jako dodatek do gotowego dania
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 5 cm)
- 3 łyżki sosu sojowego
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Łączymy w misce Musztardę Kielecką sarepską, miód, oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir oraz sos sojowy. Polędwicę wołową kroimy w niewielkiej grubości plastry i dokładnie pokrywamy marynatą. Na tym etapie najlepiej odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Następnie kroimy cebulę w grube plastry, a paprykę i ananasa w dużą kostkę. Wszystkie składniki nakłuwamy na patyczek do szaszłyków naprzemiennie z polędwicą. Grillujemy krótko, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Podajemy z dodatkową porcją Musztardy Kieleckiej sarepskiej.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w opakowaniu plastikowym: ok. 4,26 zł brutto / 500g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl
Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.
Edukacja
Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.
Edukacja
Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.