Sałatka warzywna inaczej
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Świąteczne potrawy zyskują wyjątkowy charakter, gdy wprowadzimy do nich odrobinę kreatywności. Klasyczna sałatka ziemniaczana, stały element bożonarodzeniowego menu, w tym roku może zachwycić w nowej odsłonie. Majonez Kielecki oraz Musztarda Kielecka od WSP „Społem” to doskonałe składniki, które umożliwiają przygotowanie oryginalnych wersji tej potrawy. Oto kilka inspiracji, które pozwolą odkryć tradycyjne smaki w zupełnie nowym wydaniu.
Z nutą chrzanu i pieczonych buraków
Pokrojone w kostkę, upieczone buraczki oraz łyżka Chrzanu Luksusowego WSP „Społem” wzbogacą smak sałatki. Połączenie ich z Majonezem Kieleckim oraz Musztardą Kielecką Sarepską nada daniu wyrazistości. Dodatkowo, całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub rukolą.
Śródziemnomorski twist
Suszone pomidory, czarne oliwki, pokruszona feta oraz świeże zioła takie, jak bazylia czy oregano, nadadzą potrawie południowego charakteru. Kremowy dressing z Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej Delikatesowej podkreśli harmonię składników tworząc wyjątkowy smak.
Z dodatkiem wędzonego łososia
Tradycyjna sałatka zyska elegancki, nieoczywisty charakter dzięki drobno pokrojonym kawałkom wędzonego łososia, kaparom, kilku kroplom soku z cytryny oraz garści posiekanego koperku. Do tego wariantu dania, można dodać Majonez Kielecki Lekki, zamiast klasycznego.
Z nutą curry i mango
Mieszając Majonez Kielecki z odrobiną pasty curry i jogurtu naturalnego, wprowadzimy do potrawy orientalny akcent. Można też użyć gotowego, Sosu kieleckiego amerykańskiego, który w swoim składzie ma curry, a także mieszankę przypraw takich, jak imbir, kolendra czy kozieradka. Ponadto, warto do pokrojonych w kostkę typowych dla tego dania lokalnych, sezonowych warzyw dodać jeszcze mango oraz uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. To propozycja dla osób poszukujących niebanalnych smaków.
Gwiazda świątecznego stołu
Każdą sałatkę warzywną można ozdobić dekoracją z rukoli, czerwonych porzeczek czy gwiazdek wyciętych z pieczonych warzyw. Te detale podkreślą bożonarodzeniowy charakter potrawy i sprawią, że będzie wyglądała zachwycająco.
Zainspiruj się produktami WSP „Społem”
Majonez Kielecki, Musztarda Kielecka, Ćwikła z chrzanem oraz Chrzan Luksusowy pozwolą na szybkie przygotowanie nie tylko sałatki ziemniaczanej, ale również wielu innych świątecznych potraw. Warto zajrzeć na stronę WSP „Społem” po więcej kulinarnych inspiracji: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.