Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów w oleju z zi
Składniki:
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 4 marchewki
- 5 ugotowanych buraków
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g sera owczego (możemy użyć sera feta lub koziego)
- 1 duża cukinia
- ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
- ½ pęczka zielonych szparagów
- rozmaryn
- listki bazylii (czerwonej i zielonej)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Oliwę łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem Surowe warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Ze szparagów odrywamy twarde części. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy rozmarynem i ulubionymi przyprawami. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy ok. 30 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie zmieniamy na funkcję grilla. Dodajemy ser i cieciorkę. Pieczemy ok. 15 minut aż do zarumienienia. Dodajemy Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!. Przekładamy do miski lub bezpośrednio na talerze.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.