Komunikaty PR

Sekret idealnie spienionego mleka – proste wskazówki dla kawoszy

2022-09-14  |  12:00
Biuro prasowe

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez swojej ulubionej kawy. Jej wyjątkowy smak, aromat i właściwości pobudzające pomagają pozytywnie rozpocząć nowy dzień, nawet poniedziałek. Jednym z najpopularniejszych urozmaiceń tego napoju jest oczywiście mleko, także spienione, które przywodzi na myśl kawiarnię pachnącą pysznym latte czy cappuccino. W jaki sposób spienić je idealnie?

Z mlekiem czy bez?

Mimo że istnieje wielu kawowych purystów, którzy nie tolerują picia kawy z dodatkami, to i tak może być ona przyrządzana na wiele różnych sposób, wedle indywidualnych preferencji. Dobrze smakuje w połączeniu z tonikiem, miodem, syropem klonowym czy kakao. Jednak najpopularniejszy towarzysz kawy to oczywiście mleko, a doskonały stopień jego spienienia nie jest zarezerwowany jedynie dla profesjonalistów. Idealnie spienione mleko można łatwo przygotować we własnym kuchennym zaciszu. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Na co zwrócić uwagę?

Mleczna pianka potrafi w wyjątkowy sposób urozmaicić klasyczną czarną kawę czy espresso. Wchodzi ona w skład licznych oryginalnych włoskich receptur parzenia kawy, jednak wiele osób unika etapu spieniania mleka, będąc w przekonaniu, że jest on trudny i czasochłonny. Nic bardziej mylnego. Zanim jednak przejdziemy do opisu metod tego procesu, warto zapoznać się z trzema podstawowymi zasadami, które zapewnią idealnie kremową konsystencję pianki.

Jednym z najistotniejszych elementów, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy spienianiu mleka, jest odpowiednia zawartość tłuszczu. Najlepszym wyborem pod tym względem będzie mleko zawierające od 3,2 do 3,5%. tłuszczu (np. mleko Łaciate). Mleko o niskiej zawartości tłuszczu nie spieni się tak dobrze, co w rezultacie da nam zbyt płynny „efekt”. Bardziej wymagający kawosze mogą również sięgnąć po specjalnie do tego celu przeznaczone mleka dla baristów. Dobrym przykładem takiego produktu jest Milatte od SM Mlekpol, ponieważ zawiera ono więcej białka niż zwykłe mleko, co jeszcze bardziej ułatwia jego spienianie i zapewnia znacznie lepszy, a także szybszy efekt.

Drugim czynnikiem, który decyduje o odpowiednim spienianiu mleka, jest jego temperatura. Postaraj się, aby wynosiła ona około 65°C. Dzięki temu pianka będzie gęstsza, a ponadto zachowa swoją strukturę na dłużej. Pamiętaj również o tym, by nie przegrzać mleka – to spowoduje całkowicie odwrotny efekt od oczekiwanego. Jeśli nie masz kuchennego termometru, którym szybko skontrolujesz temperaturę płynu, możesz spróbować delikatnie zanurzyć w nim palec. Gdy poczujesz lekki dyskomfort, będzie to znak, że mleko jest gotowe do spieniania. Oczywiście zachowaj przy tym należytą ostrożność. Jeśli jednak nie chcesz ryzykować – obserwuj mleko i wyłącz palnik na kilka chwil przed jego zagotowaniem. Po przygotowaniu mlecznej pianki koniecznie wykorzystaj ją od razu. Spienione mleko nie może czekać zbyt długo na zużycie, więc przygotowanie jego zapasu „na kilka razy” mija się z celem. Szybko zauważysz, że wraz z obniżaniem się temperatury piany – jej ilość i jakość gwałtownie spada.

Jakie są sposoby spieniania mleka?

W kawiarniach do spieniania mleka zazwyczaj używa się specjalnej dyszy spieniającej, która jest stałym elementem profesjonalnych ekspresów kolbowych. Gwarantuje ona świetny efekt, a w dodatku nie wymaga wcześniejszego podgrzania mleka, gdyż robi to za nas. Takie urządzenie w naszych domach to raczej rzadkość, większą popularnością cieszą się zwykłe ekspresy ciśnieniowe, które często wyposażone są w systemy spieniania mleka. Niestety, ich możliwości w tym zakresie nie zawsze są zadowalające, dlatego warto skorzystać z mniej oczywistych metod.

Niewiele osób wie, że świetnym domowym sposobem na spienienie mleka jest skorzystanie z French Pressu. W większości przypadków używamy go do parzenia kawy czy herbaty, natomiast spienione w nim mleko wcale nie odbiega zbytnio od tego, które dostajemy w naszej ulubionej kawiarni. Jak to zrobić? Zaczynamy od podgrzania mleka do odpowiedniej temperatury. Następnie ostrożnie przelewamy je do zaparzacza i zaczynamy energicznie ubijać do momentu, aż niemal podwoi swoją objętość. Na sam koniec warto kilkakrotnie stuknąć dnem naczynia o blat, aby pozbawić pianę zbędnych pęcherzyków powietrza.

Kolejny sposób za uzyskanie mlecznej pianki jest jeszcze prostszy. Wystarczy użyć pustego słoika, który z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Efekt może delikatnie odbiegać od tego z kawiarni, jednak przy odrobinie „wyrozumiałości” – z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zacznij oczywiście od podgrzania mleka, później przelej je do słoika, następnie zakręć i zacznij nim mocno potrząsać, aż do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Pamiętaj, że mleko podczas spieniania podwoi swoją objętość, dlatego nie przekraczaj połowy pojemności naczynia.

Zamiast słoika możesz użyć także tak zwanej różdżki do spieniania mleka, która dostępna jest w większości sklepów z RTV i AGD, a nawet w dużych dyskontach spożywczych, za dosłownie kilkanaście złotych. To bardzo proste – podgrzej mleko, po czym zanurz w nim urządzenie i wykonuj energiczne ruchy góra – dół, tak, aby przyspieszyć proces spieniania. Po chwili możesz już cieszyć się mleczną pianką jak z najlepszej kawiarni.

Okazuje się zatem, że istnieje wiele domowych sposobów na przygotowanie ukochanego latte i innych mlecznych kaw – wystarczy dobre mleko i odrobina wysiłku.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem kawy znajdziesz na: www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.