Sekret zdrowia Koreańczyków: pożywne potrawy
Odkrywaj witalność kuchni Koreańskiej
W Korei połączenie jedzenia i medycyny jest głęboko zakorzenione w kulturze, co najlepiej wyraża fraza "Yaksikdongwon" z tekstu medycznego z epoki Joseon, Donguibogam. Ta filozofia podkreśla znaczenie codziennych nawyków żywieniowych w utrzymaniu dobrego zdrowia. Z tego podejścia wywodzi się koreańska kuchnia Yakseon, skupiająca się na potrawach o właściwościach leczniczych, wspomagające dobre samopoczucie i regenerację.
Zupa z kurczaka z Żeń-szeniem: kulturowa ikona
Zupa z kurczaka z żeń-szeniem, znana na całym świecie, jest uosobieniem odżywczej kuchni koreańskiej. Podczas upalnych dni "Boknal", kiedy upał wydaje się nieznośny, Koreańczycy sięgają po to danie, aby poczuć ulgę. Przygotowywana z całego kurczaka, żeń-szenia, czosnku, daktyli i słodkiego ryżu, zupa ta uzupełnia poziom energii wyczerpany przez skwar. Jej warianty, takie jak zupa z kurczaka z żeń-szeniem i ziołami leczniczymi lub owocami morza, oferują różnorodne smaki i korzyści zdrowotne.
Dania z abalonów: skarb nutrientów z morza
Abalon, zwany "dzikim żeń-szeniem morza", obfituje w bogate składniki odżywcze i jest wszechstronnie wykorzystywany w kuchni koreańskiej. Owsianka z abalonów, ulubiona podczas chorób, oraz różnie przygotowane, takie jak grillowane czy w ryżu z garnka, oferują różne tekstury i smaki. Dzięki wysokiej zawartości białka i minerałów, abalon wspomaga regenerację i zwiększa wytrzymałość.
Grillowany węgorz: przysmak wzmacniający wytrzymałość
Grillowany węgorz, ceniony za smak i właściwości wzmacniające wytrzymałość, jest stałym elementem kuchni koreańskiej od czasów epoki Joseon. Bogaty w niezbędne składniki odżywcze, takie jak aminokwasy i witaminy, pomaga przywrócić energię i odporność. Podawany z imbirem i szczypiorkiem, jest wyśmienitym przysmakiem.
Zupa z ośmiornicy: eliksir ożywiający
Zupa z ośmiornicy, nazywana Yeonpotang, odgrywa istotną rolę w kuchni koreańskiej dzięki swoim zdrowotnym zaletom. Pełna minerałów, witaminy B2 i tauryny, ośmiornica wzbogaca zupę dodatkowymi korzyściami. Delektuj się jej przejrzystym wywarem i sprężystą konsystencją, co stanowi odświeżające doznanie przypominające absorpcję energii.
Podczas swojej podróży po Korei, rozważ włączenie tych pożywnych potraw do swojego planu. Zasilaj swoje przygody witalnością koreańskiej kuchni, wzbogacając swoje doświadczenia podróżnicze o odżywczą esencję tradycji i smaku.
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.