Komunikaty PR

Sensoryczne ogrody - jaki mają wpływ na rozwój dzieci niewidomych?

2022-06-28  |  12:25
Biuro prasowe

Ogrody sensoryczne mają za zadanie oddziaływać na wszystkie zmysły człowieka w taki sposób, żeby odgrywały role terapeutyczne i edukacyjne. Znajdują się w różnych zakątkach świata m.in. Australii, USA czy Kanadzie. Ogrody sensoryczne w Polsce wciąż są rzadkością! Ogród Zmysłów dla dzieci niewidomych i ociemniałych z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Laskach również ma powstać w ramach programu CSR „Długie Oczy” firmy Shamir Polska. Podopieczni tego ośrodka odwiedzili ostatnio Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, by mogły choć na chwilę sprawdzić jak będzie wyglądał ich ogród w przyszłości.  

Idea powstawania ogrodów sensorycznych przystosowanych do potrzeb osób rozwija się na świecie od początku XX wieku. Po raz pierwszy ideę takiego ogrodu przedstawił na początku XX w. Hugo Kukelhaus. Ten niemiecki pedagog i psycholog, jeszcze przed wybuchem II wojny światowej zasłynął projektami zabawek dla niemowląt, których celem było poznawanie świata za pomocą zmysłów. W 1967 r. na wystawie Expo w Montrealu zaprezentował zestaw trzydziestu przedmiotów edukacyjnych, którymi można wyposażyć ogród.

Na świecie jest wiele ogrodów sensorycznych. Ciekawym przykładem może być „The Pioneer Court Community Garden" w Australii Południowej, który jest wspólnym dziełem mieszkańców Highbury.
W ogrodzie, który znajduje się w rezerwacie Highbury Aqueduct, rośnie mnóstwo drzew owocowych, warzyw i innych roślin. Odbywają się tam liczne targi i imprezy, podczas których prezentowana jest wysoka jakość produktów uprawianych przez mieszkańców. W Polsce ogrody sensoryczne wciąż są rzadkością. Pierwszy powstał niedawno, bo w 2014 roku w Muszynie. Park taki znaleźć można także
w Gdańsku Oliwie, Krakowie (Ogród Doświadczeń imienia Stanisława Lema), Owińskach (Park Orientacji Przestrzennej), Pruszkowie, w Warszawie na Ursynowie czy we Wrocławiu.  

Wpływ ogrodów sensorycznych na rozwój niewidomych dzieci

Według tyflopedagogów z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Laskach, każdy kontakt osób niewidomych lub niedowidzących z roślinami pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne i fizyczne. Tymi procesami zajmuję się hortiterapia czyli leczenie ogrodem. To wyróżniająca się metoda terapeutyczna, pozwalająca rozwijać intelekt, modyfikować samopoczucie oraz zwiększać sprawność motoryczną u osób z zaburzeniami ruchowymi i psychicznymi.

„W ogrodach sensorycznych wzrok jest zdominowany przez pozostałe bodźce, dlatego zarówno dzieci jak i dorosłe osoby niewidome mogą swobodnie odczuć i wyobrazić sobie krajobraz otaczającej ich natury. Nazywany również ogrodem zmysłów, ma na celu pobudzić percepcję otoczenia całym sobą.


To ważna aktywność dla dzieci z problemami wzroku, w taki sposób rozszerzają pozostałe zmysły.” – mówi Anna Chojnecka, tyflopedagog z Ośrodka w Laskach.

Podopieczni Towarzystwa Opieki nad Ociemniałymi w Laskach już niedługo będą mogli w przyszłości korzystać z wybudowanego tam Ogrodu Zmysłów, które powstanie w ramach programu CSR „Długie Oczy” firmy SHAMIR Polska, a którego celem jest poprawa jakości życia osób z problemami wzroku.

Pomysł Sensorycznego Ogrodu Zmysłów w Laskach powstał w maju 2021 r. Wtedy firma SHAMIR Polska oficjalnie ogłosiła rozpoczęcie projektu. Wszystkie elementy – sady, krzewy owocowe, kwiaty itp. – znajdą się w ogrodzie, aby dzieci mogły poczuć je dłońmi i stopami, powąchać czy posmakować, rozwijając w ten sposób swoje zmysły. Inicjatorzy budowy ogrodu zachęcają indywidualnych darczyńców do wpłat, które pomogą sfinalizować projekt. Każdy może dołączyć do zbiórki, więcej szczegółów można znaleźć na http://zbiorki.gov.pl/ pod numerem akcji 2021/1437/OR.

Więcej o akcji Długie Oczy na stronie www.dlugieoczy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Choroba Fabry’ego może skrócić życie nawet o 20 lat. Pacjenci żyją w bólu Biuro prasowe
2024-03-29 | 13:12

Choroba Fabry’ego może skrócić życie nawet o 20 lat. Pacjenci żyją w bólu

Choroba Fabry’ego uszkadza mózg i serce. Niespecyficzność objawów sprawia, że pacjenci czekają na diagnozę nawet kilkanaście lat. Symptomami są m.in. przeszywający
Zdrowie Przed świętami warto inaczej spojrzeć na cholesterol
2024-03-29 | 12:57

Przed świętami warto inaczej spojrzeć na cholesterol

Święta to wyjątkowy czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, wśród których jajka zajmują honorowe miejsce. Wiele osób, zwłaszcza z zaburzeniami
Zdrowie Patrząc oczami osób z autyzmem. Jak AI zmienia badania nad neuroróżnorodnością
2024-03-28 | 13:00

Patrząc oczami osób z autyzmem. Jak AI zmienia badania nad neuroróżnorodnością

Polski zespół badawczy, działający w ramach IDEAS NCBR, łącząc fenomenologię i psychiatrię obliczeniową, otwiera nowe horyzonty rozumienia doświadczeń osób z autyzmem.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.