Komunikaty PR

Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?

2020-07-01  |  09:16
Biuro prasowe
Do pobrania IP Mońki ( 0.47 MB )

Ser żółty.  Każdy z nas zjada go rocznie ok. 12-13 kg. Sery typu holenderskiego, typu szwajcarskiego – rodzime mleczarnie dostarczają nam szeroki wachlarz propozycji. Nic dziwnego, że tak często gości na naszym stole. Ale dlaczego właściwie warto mieć go zawsze w domu? Odpowiadamy!

Ser żółty jest zdrowy

Czy ser żółty jest faktycznie zdrowy? Zdecydowanie tak. Sery żółte stanowią źródło cennych składników takich jak: kwasy tłuszczone, białko, witaminy, czy minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk). Wszystkie wymienione składniki są z kolei niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej – układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Należy zaznaczyć, że z całej gamy przetworów mlecznych ser żółty jest najważniejszym źródłem wapnia (które wzmacnia kości i zęby). Dobrze przyswajalny wapń poprawi gęstość i wytrzymałość kości, a co za tym idzie spożywanie sera może uchronić nas przed osteoporozą.

Ser żółty wspiera politykę zero waste

Przeciętny Polak w ciągu roku marnuje około 235 kg jedzenia. Ser żółty pozwoli nam w sprytny sposób przygotować danie z produktów, które zostały w naszej lodówce. Niezależnie od naszych umiejętności istnieje potrawa, która wyjdzie praktycznie każdemu – zapiekanka serowa! Wszystkie odmiany serów żółtych odpowiednio przechowywane, długo utrzymają swoje właściwości i będą nadawać się do spożycia, zachowując swój smak i konsystencję. Dzięki temu idealnie połączą ze sobą szynkę, warzywa i aromatyczne zioła. Co istotne: - już w momencie zakupu należy decydować się na produkty wysokiej jakości, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Lubią go wszyscy

Ser żółty to dodatek, który podbił podniebienia Polaków. Jeśli chodzi o śniadania -  aż 84% z nas decyduje się na wybór pieczywa, do którego dodajemy m.in. ser żółty (np. Goudę od MSM Mońki). Być może jest to  związane z tym, że ser żółty Gouda ma bardzo łagodny smak i szerokie możliwości zastosowania. Charakteryzuje się sprężystym miąższem i nielicznymi, owalnymi otworami wielkości ziarna, a jego pobudzający aromat zachęci do jedzenia nawet niejadków.

Redukuje poziom stresu

Z badań wynika, że aż 98% Polaków odczuwa stres, a dwie na trzy osoby spotykają się z sytuacjami stresogennymi co najmniej raz w tygodniu. Jednym pierwiastków, które pomogą nam go zredukować, jest magnez. W czasach stresu jego niedobory odczuwa wielu z nas poprzez zmęczenie, lęk, bezsenność. A w jakim produkcie można go znaleźć? Między innymi w serze żółtym!  Co istotne, ser żółty doda nam także energii. Z kolei zawarta w nim serotonina poprawi nastrój.

Ser wyzwala kreatywność!

Nie musisz mieć dużych zdolności kulinarnych, aby wyczarować pomysłowe dania z serem w roli głównej.  Ser żółty to produkt na tyle uniwersalny, że świetnie sprawdzi się zarówno w przekąskach dla dzieci (np. serowych ludzikach) lub w daniach dla dorosłych (np. serowych paluchach). Można go jeść na zimno albo na ciepło – w zapiekankach lub foundue. Sprawdzi się także na oficjalnych rautach jako dodatek do wina oraz rodzinnych biesiadach.

Zatem jeśli akurat skończył Wam się zapas sera żółtego, to czas na wizytę w sklepie!

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Przesłanie UNICEF i WHO na Światowy Tydzień Karmienia Piersią Biuro prasowe
2020-08-04 | 17:00

Przesłanie UNICEF i WHO na Światowy Tydzień Karmienia Piersią

Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dyrektor Generalny WHO   Hasłem Światowego Tygodnia Karmienia Piersią w 2020 r. jest „Wspieraj karmienie piersią na rzecz zdrowszej planety”. W nawiązaniu do tego hasła, WHO i UNICEF apelują do rządów państw o ochronę i promowanie dostępu kobiet do poradnictwa laktacyjnego. Jest to kluczowy element wsparcia karmienia piersią.   Karmienie piersią daje każdemu dziecku najlepszy możliwy start w życie. Zapewnia korzyści zdrowotne, odżywcze i emocjonalne zarówno dzieciom jak i matkom. Stanowi część zrównoważonego systemu żywnościowego. Choć karmienie piersią jest procesem naturalnym, nie zawsze jest łatwe. Matki potrzebują wsparcia - zarówno w rozpoczęciu jak i podtrzymaniu karmienia piersią.   Fachowe doradztwo laktacyjne zapewnia matkom i całym rodzinom wsparcie, którego potrzebują, aby optymalnie odżywiać swoje dzieci. Porady dotyczące karmienia piersią mogą pomóc matkom w budowaniu pewności siebie, przy jednoczesnym poszanowaniu indywidualnej sytuacji i wyborów. Pomagają także w pokonywaniu wyzwań i zapobieganiu praktykom, które mogą wpływać na optymalne karmienie piersią. Taką praktyką jest np. podawanie bez potrzeby dodatkowych płynów, pokarmów i substytutów mleka matki niemowlętom i małym dzieciom.   Zwiększenie dostępu do fachowego poradnictwa laktacyjnego może promować i wydłużyć czas karmienia piersią, z korzyścią dla niemowląt, rodzin i gospodarki. Tylko dzięki rosnącym wskaźnikom karmienia piersią każdego roku można uratować nawet 820 tysięcy dzieci i wygenerować dodatkowe dochody w wysokości 302 mld dolarów.   Profesjonalne poradnictwo w zakresie karmienia piersią może być udzielane przez pracowników medycznych, doradców laktacyjnych i matki, które już karmiły piersią oraz przeszły specjalne szkolenie. Może się to odbywać w różnych miejscach, zarówno osobiście jak i zdalnie: w placówkach medycznych lub klinikach, w ramach wizyt domowych lub programów społecznych. W czasie pandemii COVID-19 jeszcze ważniejsze jest znalezienie innowacyjnych rozwiązań, które zapewnią niezakłócony dostęp do tych podstawowych usług, a rodziny nadal będą mogły otrzymywać porady dotyczące karmienia piersią.   UNICEF i WHO apelują do rządów państw o: inwestowanie w dostęp każdej kobiety do fachowych porad laktacyjnych; szkolenie pracowników medycznych, w tym położnych i pielęgniarek w zakresie karmienia piersią; zapewnienie, że poradnictwo jest dostępne jako część rutynowych usług zdrowotnych i żywieniowych; współpracę ze społeczeństwem obywatelskim i stowarzyszeniami pracowników ochrony zdrowia w celu zapewnienia odpowiedniego doradztwa; ochronę pracowników medycznych przed naciskami ze strony przemysłu żywności dla niemowląt.   Wspólnie, dzięki zaangażowaniu i współpracy, umożliwimy każdej matce dostęp do fachowych porad laktacyjnych. Dzięki temu zapewnią one swoim dzieciom najlepszy możliwy start w życiu.
Żywienie Fit przepisy na mrożoną kawę
2020-08-03 | 13:00

Fit przepisy na mrożoną kawę

Kiedy rano nie możemy się zdecydować, czy bardziej brakuje nam zastrzyku kofeiny, czy porcji pełnowartościowego białka, warto sięgnąć po High Protein Iced Coffee Herbalife Nutrition. Ta
Żywienie Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!
2020-08-03 | 12:55

Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!

Linię wegańskich soków i smoothies HPP zasiliły kolejne dwie nowości. Veggie Juice i Chia Smoothie to świeże, w 100% naturalne, zimnotłoczone propozycje, które idealne

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Teatr

Olga Bończyk: Artyści zostali niezwykle boleśnie dotknięci przez pandemię. Większość z nas czuje się zapomniana i niechciana

Aktorka przyznaje, że na początku kwarantanny starała się zagospodarować wolny czas tak, by nie odczuwać niepokoju spowodowanego brakiem pracy. Skupiła się głównie na przyjemnościach i dbaniu o dom. Natłok zajęć całkowicie ją pochłonął. Jednak gdy przerwa od aktywności zawodowej zaczęła się niebezpiecznie przedłużać, pojawił się wewnętrzny niepokój. Obecnie Olga Bończyk przygotowuje się do premier spektakli, które już niedługo będą miały miejsce w nowo powstałej przestrzeni artystycznej – Scenie Relaks.

Media

Patrycja Strzałkowska: Podczas produkcji programów telewizyjnych manipuluje się wypowiedziami ludzi, żeby uzyskać efekt zadowalający producenta

Uczestniczka polskich reality show i autorka bestsellerów niedawno wydała kolejną, pełną erotyki powieść, która nosi tytuł „Show mojego życia”. Autorka zdradza w niej kulisy powstawania programów telewizyjnych oraz ujawnia manipulacje, które stosuje się w trakcie montażu nakręconego materiału. Patrycja Strzałkowska podczas tworzenia kontrowersyjnej historii korzystała ze swojego doświadczenia. Przyznaje, że praca nad telewizyjnymi projektami zazwyczaj wiąże się z licznymi wpadkami.

Transport

Polacy obawiają się drugiej fali pandemii. Co czwarty ogranicza wydatki, a ponad połowa wybiera polskie produkty i krajowe atrakcje turystyczne

48 proc. mieszkańców naszego kraju obawia się powrotu pandemii, a wśród kobiet odsetek ten wynosi 51 proc. – to wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie Dentsu Aegis Network Polska w czerwcu. Nastroje Polaków poprawiły się w porównaniu z początkowym okresem pandemii, jednak podczas zakupów jedna czwarta ogranicza wydatki, ponad połowa koncentruje się na produktach, które zaspokajają podstawowe potrzeby, a większość tych, którzy planują wakacje, spędzi je w Polsce.