Komunikaty PR

Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni

2022-04-27  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.

 

Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!

 

„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach

 

– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka. 

 

Przepis:

 

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 50 g roztopionego masła

  • 100 g ulubionych ciasteczek gluten free

  • 80 g orzechów laskowych

  • 0,5 łyżeczki imbiru

 

KONFITURA FIGOWY

  • 200 g suszonych fig

  • 200 ml soku z pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

 

MASA

  • 400 g twarogu półtłustego mielonego

  • 400 g gładkiego serka koziego

  • 4 szt. jaj

  • 80 g ksylitolu

  • 30 g roztopionego masła

 

BEZA

  • 3 szt. białka

  • 100 g ksylitolu

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

KONFITURA I PRZYBRANIE

  • 5 szt. świeżych fig

 

Krok 1: figi

Najlepiej zacząć od konfitury z fig.

Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.

 

Krok 2: spód

Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.

Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.

 

Krok 3: pianka i masa serowa

W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę. 

 

A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.

 

Krok 4: pierwsze pieczenie

Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.

 

Krok 5: beza

Czas na bezę! 

 

Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.

 

Krok 6: ponownie do pieca i gotowe

Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.

 

Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia. 

 

Smacznego!

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła Biuro prasowe
2024-08-19 | 15:30

Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła

Marka YoPRO, która w czerwcu br. dołączyła do portfolio Danone, zainaugurowała kolejną odsłonę kampanii marketingowej. W ramach właśnie rozpoczętych działań wysokobiałkowe
Żywienie 10 fascynujących faktów o francuskich serach
2024-08-19 | 14:30

10 fascynujących faktów o francuskich serach

Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W końcu, jak
Żywienie Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji
2024-08-19 | 11:15

Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji

Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Atrium Kasztanowa wyjątkowo smacznie. W dniach 23-25 sierpnia przed pilskim centrum handlowym staną mobilne restauracje oferujące potrawy z całego

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Agnieszka Hyży: Marzyłam o programie porannym, choć myślałam, że ten projekt już się nie wydarzy. Mam nadzieję, że format „Halo tu Polsat” wprowadzi na rynek nową jakość

Prezenterka mocno trzymała kciuki, by pomysł na program śniadaniowy w Polsacie stał się rzeczywistością, i teraz cieszy się, że może być jego częścią. Agnieszka Hyży poprowadzi „Halo tu Polsat” w duecie z Maciejem Rockiem. Jednocześnie kieruje słowa uznania i wdzięczności pod adresem dyrektora programowego stacji, Edwarda Miszczaka, bo ma świadomość, że gdyby nie on, to taki format nie trafiłby na antenę stacji, z którą jest związana. Wierzy też, że ich poranna propozycja przyciągnie widzów, którzy do tej pory oglądali „Dzień dobry TVN” bądź „Pytanie na śniadanie”.

Muzyka

Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii

Artystka dzieli teraz swój czas pomiędzy scenę, studio nagrań i parkiet taneczny. Pod koniec lipca miał premierę jej singiel „Daylight”, w którym zaprezentowała słuchaczom brzmienia z gatunku drum & bass. Utwór zapowiada zaplanowaną na wrzesień EP-kę zatytułowaną „Atom”, na której znajdą się tylko piosenki w języku angielskim. Jednocześnie trwają prace nad nową płytą artystki z polskimi kompozycjami. Już wkrótce Natalię Nykiel będzie można również oglądać w popularnym show Polsatu, a fani mogą liczyć na spotkanie z nią podczas koncertów plenerowych, festiwali i innych wydarzeń masowych, jakie latem odbywają się w różnych miejscach Polski.

Problemy społeczne

Co czwarta kobieta poniżej 20. roku życia doświadczyła przemocy ze strony partnera. Problem dotyczy nie tylko krajów o niskich dochodach i dużych nierównościach

Jedna czwarta kobiet w wieku 15–19 lat doświadczyła choć raz przemocy ze strony swojego partnera, a 16 proc. w ciągu ostatniego roku – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To zjawisko powszechne na całym świecie, choć – jak wskazuje WHO – największy odsetek występowania tego problemu notuje się w krajach o niższych dochodach i takich, w których występują duże nierówności płci, m.in. w dostępie do edukacji, warunków zatrudnienia czy wynagrodzenia.