Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.
Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!
„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach
– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
SPÓD CIASTECZKOWY
-
50 g roztopionego masła
-
100 g ulubionych ciasteczek gluten free
-
80 g orzechów laskowych
-
0,5 łyżeczki imbiru
KONFITURA FIGOWY
-
200 g suszonych fig
-
200 ml soku z pomarańczy
-
1 laska cynamonu
MASA
-
400 g twarogu półtłustego mielonego
-
400 g gładkiego serka koziego
-
4 szt. jaj
-
80 g ksylitolu
-
30 g roztopionego masła
BEZA
-
3 szt. białka
-
100 g ksylitolu
-
łyżeczka mąki ziemniaczanej
KONFITURA I PRZYBRANIE
-
5 szt. świeżych fig
Krok 1: figi
Najlepiej zacząć od konfitury z fig.
Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.
Krok 2: spód
Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.
Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.
Krok 3: pianka i masa serowa
W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę.
A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.
Krok 4: pierwsze pieczenie
Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.
Krok 5: beza
Czas na bezę!
Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.
Krok 6: ponownie do pieca i gotowe
Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.
Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.