Komunikaty PR

Serniki z całego świata – od starożytnej Grecji po Japonię

2022-03-18  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Ulubione ciasto Polek i Polaków, obowiązkowa pozycja na uroczystościach rodzinnych i podczas świąt, a nawet i bez okazji. Jednak nowych sposobów przygotowania tego ciasta jest z każdym rokiem coraz więcej. Skąd wziął się sernik i kiedy powstał po raz pierwszy?

 

Najstarsze wzmianki o tym cieście pojawiły się jeszcze w starożytnej Grecji, ok. V wieku p.n.e. Pisał o nim grecki lekarz Aegimus. Był znany nie tylko z traktatu o ludzkim pulsie, ale i…miłości do sernika. Aegimus był autorem pozycji o tytule „Sztuka robienia sernika”. Ciasto to najczęściej serwowane było tylko dla elit i arystokracji, ale częstowano nim także olimpijczyków.

 

Pierwszy spisany (i zachowany) przepis na sernik pochodzi z 230 r. i jest dziełem Atenajosa z Naukratis. Ten grecki pisarz stworzył wiele prac o tematyce gastronomicznej, wspominając w nich m.in. o wcześniejszym dziele Aegimusa.

 

Sernik dookoła świata

 

Co ciekawe, sernik był też ciastem stosowanym do rytuałów religijnych w starożytnym Rzymie, a nazywany był libium

„2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 45 dkg chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”  – tak brzmiał jeden z pierwszych przepisów autorstwa Katona Starszego w jego pracy „De Re Rustica”.

 

Wraz z rosnącą potęgą Cesarstwa Rzymskiego sernik rozprzestrzeniał się po świecie. Był poddawany różnym modyfikacjom, które uwzględniały lokalne składniki i sposoby wypiekania. Dla przykładu, Henryk VIII, król angielski najbardziej lubił wersję sernika, która bazowała na moczonych przez kilka godzin w mleku kawałkach sera. Po odcedzeniu dodawane były jajka, cukier i masło.

 

Sernik po polsku

 

W Polsce sernik pojawił się prawdopodobnie w XVII w., dokąd trafił z Wiednia. Gdy Jan III Sobieski podbił austriacką stolicę przywiózł przepis do Krakowa, gdzie dodano do receptury ozdobną polewę w kraciasty wzór. Właśnie dlatego polska wersja sernika znana jest również jako sernik krakowski lub królewski.

 

Swoją współczesną formę sernik zawdzięcza Williamowi Lawrence’owi, który w 1873 r. przypadkowo odkrył sposób otrzymywania sera niedojrzewającego.

Najmłodszy przepis na sernik – japoński!

 

W latach 60. XX wieku Tomotaro Kuzuno, właściciel japońskiej restauracji odwiedził Berlin, gdzie spróbował słynnego niemieckiego Käsekuchen. Zakochał się w tym wypieku i sprowadził go do Japonii. Również w tym wypadku, przepis z czasem został zmieniony. Sernik z Dalekiego Wschodu konsystencją przypomina nieco suflet i mus, dzięki czemu jest bardzo delikatny i ma wielu miłośników.

 

A jaka jest Wasza ulubiona wersja sernika?
 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Nauka

Dog parenting jest skutkiem szerszych zmian społecznych. U źródeł rosnąca samotność i trudności w budowaniu relacji [DEPESZA]

Naukowcy z Uniwersytetu Loránda Eötvösa w Budapeszcie uważają, że dzięki specyficznym cechom wyglądu niektórych psów, zachowaniom komunikacyjnym zbliżonym do niemowląt i zależności od człowieka mogą one budzić w nas instynkt opiekuńczy porównywalny z tym, jaki wywołują dzieci. Obserwowane w bogatych i rozwiniętych krajach zjawisko dog parentingu budzi wiele kontrowersji, ale zdaniem naukowców nie ma ono wpływu na rodzicielstwo.

Podróże

Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły

Prezenter zaznacza, że co prawda wraz ze swoją żoną kupili dom w Hiszpanii, to jednak większość czasu spędzają w Polsce. Tutaj bowiem mają pracę, a ich córki chodzą do miejscowych szkół. Maciej Dowbor zdradza też, że dużo lepiej funkcjonuje mu się w naszym kraju. Tu realizuje większość swoich projektów zawodowych, natomiast możliwość wyjechania z dala od Warszawy pomaga mu się wyciszyć, odpocząć od zgiełku i nabrać do wszystkiego dystansu.