Komunikaty PR

Sernikowy król Gdańska - kolejna edycja konkursu „Mistrzowski sernik!” rozstrzyg

2022-07-29  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

27 lipca w studio kulinarnym SKOMA w Gdańsku odbył się finał nadmorskiej edycji konkursu, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Zwycięzca zaskoczył swoim nietypowym wypiekiem nie tylko jury, ale i gości eventu.

 

Jest to już kolejny finał wydarzeń w ramach konkursu – tym razem odbył się on w Gdańsku i przez kilka tygodni okoliczne restauracje zgłaszały swoje pomysły na autorskie i nietuzinkowe przepisy na króla polskich ciast – sernik. Do konkursu mogły przystąpić, wysyłając swoje przepisy przez dedykowaną stronę konkursową, na której internauci również głosowali na najlepsze z nich. Te z największą liczbą głosów, zostały zaprezentowane przed jury konkursowym podczas finału w ostatnią środę.

 

W szranki stanęło 3 przedstawicieli gdańskich restauracji – dwie mistrzynie i jeden mistrz wypieków, reprezentujący restauracje Akita Ramen Trójmiasto, Kuźnia oraz Zakręcona Cafe.

 

Szefowie mieli godzinę na przygotowanie swoich propozycji. Pan Tomasz (Akita Ramen Trójmiasto) zaprezentował UFO Faza Sernik z dodatkiem herbaty matcha, skórką i sokiem z cytryny oraz mleczkiem kokosowym infuzowanym werbeną cytrynową, Pani Tatiana z restauracji Kuźnia postawiła na delikatny sernik nowojorski z kremową polewą Mascarpone i płatkami owsianymi, a Pani Paulina (Zakręcona Cafe) puszysty sernik bezglutenowy na kruchym spodzie z herbatników i nutami cytryny oraz pomarańczy.

 

Wyniki ogłoszone po krótkiej naradzie nie pozostawiły wątpliwości – I miejsce i voucher na kurs cukierniczy otrzymał Pan Tomasz z restauracji Akita Ramen Trójmiasto, który także otrzymał nagrodę publiczności. Drugie miejsce i blender kielichowy otrzymała Pani Tatiana z restauracji Kuźnia za Sernik Nowojorski, a trzecia nagroda, czyli zestaw ręcznie malowanych talerzy trafił do Pani Pauliny z Zakręcona Cafe i jej bezglutenowego ciasta.

 

Zwykło się mówić, że rodzajów sernika jest ponad tysiąc – są wśród nich i te gotowane, pieczone, na zimno, bardziej wytrawne, a czasem z nietypowymi dodatkami, na które ciężko samemu wpaść. Sernik to też topowe ciasto w rankingach Polaków, co dowiedli także uczestnicy gdańskiego finału konkursu. 

 

Kolejne edycje sernikowej rywalizacji odbędą się Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.