Sernikowy król Gdańska - kolejna edycja konkursu „Mistrzowski sernik!” rozstrzyg

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
27 lipca w studio kulinarnym SKOMA w Gdańsku odbył się finał nadmorskiej edycji konkursu, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Zwycięzca zaskoczył swoim nietypowym wypiekiem nie tylko jury, ale i gości eventu.
Jest to już kolejny finał wydarzeń w ramach konkursu – tym razem odbył się on w Gdańsku i przez kilka tygodni okoliczne restauracje zgłaszały swoje pomysły na autorskie i nietuzinkowe przepisy na króla polskich ciast – sernik. Do konkursu mogły przystąpić, wysyłając swoje przepisy przez dedykowaną stronę konkursową, na której internauci również głosowali na najlepsze z nich. Te z największą liczbą głosów, zostały zaprezentowane przed jury konkursowym podczas finału w ostatnią środę.
W szranki stanęło 3 przedstawicieli gdańskich restauracji – dwie mistrzynie i jeden mistrz wypieków, reprezentujący restauracje Akita Ramen Trójmiasto, Kuźnia oraz Zakręcona Cafe.
Szefowie mieli godzinę na przygotowanie swoich propozycji. Pan Tomasz (Akita Ramen Trójmiasto) zaprezentował UFO Faza Sernik z dodatkiem herbaty matcha, skórką i sokiem z cytryny oraz mleczkiem kokosowym infuzowanym werbeną cytrynową, Pani Tatiana z restauracji Kuźnia postawiła na delikatny sernik nowojorski z kremową polewą Mascarpone i płatkami owsianymi, a Pani Paulina (Zakręcona Cafe) puszysty sernik bezglutenowy na kruchym spodzie z herbatników i nutami cytryny oraz pomarańczy.
Wyniki ogłoszone po krótkiej naradzie nie pozostawiły wątpliwości – I miejsce i voucher na kurs cukierniczy otrzymał Pan Tomasz z restauracji Akita Ramen Trójmiasto, który także otrzymał nagrodę publiczności. Drugie miejsce i blender kielichowy otrzymała Pani Tatiana z restauracji Kuźnia za Sernik Nowojorski, a trzecia nagroda, czyli zestaw ręcznie malowanych talerzy trafił do Pani Pauliny z Zakręcona Cafe i jej bezglutenowego ciasta.
Zwykło się mówić, że rodzajów sernika jest ponad tysiąc – są wśród nich i te gotowane, pieczone, na zimno, bardziej wytrawne, a czasem z nietypowymi dodatkami, na które ciężko samemu wpaść. Sernik to też topowe ciasto w rankingach Polaków, co dowiedli także uczestnicy gdańskiego finału konkursu.
Kolejne edycje sernikowej rywalizacji odbędą się Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Elżbieta Romanowska: Przez lata udało się pomóc wielu rodzinom zyskać nowy dom. Jesteśmy świadkami ich szczęścia
Prowadząca „Nasz nowy dom” przyznaje, że największą satysfakcję odczuwa w momencie, kiedy może zaprosić uczestników programu do wyremontowanego już domu i zobaczyć na ich twarzach radość. Wtedy wie, że misja została zakończona sukcesem. Takich pozytywnych zakończeń nie zabraknie również w jubileuszowym sezonie programu. Elżbieta Romanowska zdradza, że twórcy wprowadzili też kilka nowości, ale do czasu emisji pozostaną one niespodzianką.
Prawo
Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.
Media
Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.