Komunikaty PR

Sezon grillowy w pełni. Zaskocz swoich gości nowymi smakami!

2022-06-28  |  14:20
Biuro prasowe

Lato, ogród, wakacje i… grill! Chyba niemal każdy z nas uwielbia ten sposób spędzania czasu. Grillowe klasyki, takie jak kiełbaski czy kaszanka, są nam dobrze znane, ale repertuar dań do przygotowania na ruszcie jest znacznie szerszy. Nowych wrażeń smakowych dostarczyć mogą chociażby pyszne, roślinne alternatywy, które jednocześnie inspirują do poszerzania kulinarnych horyzontów.

Planując letniego grilla dla rodziny lub przyjaciół przygotuj różnorodne dania, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie - także osoby, które nie jedzą mięsa, nie mają na nie ochoty lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Na sklepowych półkach znajdziesz alternatywne rozwiązania, które są nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe. Podane w odpowiedni sposób zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom!

Klasyki w roślinnej odsłonie

Nikt z nas nie wyobraża sobie grilla bez klasyków gatunku – kiełbasy i kaszanki. A co, gdyby zaserwować je w wersji… roślinnej? Takie produkty są pełnowartościowe, soczyste i dodatkowo przepyszne! Wyglądem, smakiem, teksturą przypominają mięsne opcje, dlatego przypadną do gustu nie tylko roślinożercom, ale każdemu, kto lubi testować nowości.

Roślinne opcje, takie jak kiełbaski czy kaszanka, sprawdzą się doskonale, jeśli chcemy częściowo lub całkowicie zrezygnować z mięsa w swojej diecie, ale lubimy jego smak. Odpowiednia kompozycja składników, przypraw oraz tekstura sprawiają, że często nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy coś jest mięsem, czy też nie. Dodatkowo stanowią one dobre źródło białka, które pozyskiwane jest z różnych roślin. Nie zawsze jest to kojarzona z produktami wegańskimi soja, ale również groch, ryż czy pestki dyni komentuje Dominika Kowalewska, kierownik ds. badań i rozwoju produktów na temat rozwoju technologii w OneDayMore.

Roślinne kiełbaski z grubo mielonym pieprzem i ziołami możemy grillować tradycyjnie na ruszcie lub przyrządzić je z warzywami i zapiec w folii. To opcja dla zwolenników klasyki z ciekawym twistem, którym znudziły się tradycyjne potrawy z grilla, a także proste i szybkie do przygotowania danie, w sam raz na nieplanowaną, letnią wizytę gości!

Kofty - turecki przysmak podany nieco inaczej

Kofta to tradycyjne danie popularne w Turcji, Grecji czy na Bałkanach. Jest to szaszłyk z mielonego mięsa doprawiony orientalnymi przyprawami. W Polsce potrawa zyskuje na popularności i ma wielu fanów. W wersji roślinnej możesz przygotować ją na kilka sposobów. Najbardziej domowy i czasochłonny to wykonanie koft od podstaw, np. z czerwonej ciecierzycy i kaszy bulgur. Po obróbce termicznej i przyprawieniu należy uformować masę w odpowiedni kształt i grillować. Możesz także zamiast tradycyjnego mięsa wybrać to roślinne - odpowiednio doprawione do złudzenia będzie przypominało mięsny smak dania. Jeśli skorzystasz z gotowych roślinnych koft dostępnych na rynku - przygotowanie posiłku zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Całość podaj z domowym dipem lub tzatziki, z opieczonymi warzywami przyprószonymi wyrazistymi przyprawami i solą morską, w pieczywie typu pita. Prosto z ogrodu zabierzesz swoich gości na greckie wakacje!

Hit każdej imprezy - szaszłyki

Szaszłyki smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno, a co jest ich dużą zaletą – można zjeść je bez brudzenia rąk, przechadzając się po ogrodzie czy tarasie. Podstawą są sezonowe, pełne smaku warzywa. Jeśli do całości dodasz zamarynowane wcześniej tofu lub gotowego, roślinnego gyrosa z pewnością stworzysz idealny, zaskakująco smaczny odpowiednik tego dania. Jako treściwy dodatek przygotuj młode ziemniaczki nadziewane farszem na bazie roślinnego mielonego z cebulką i pieczarkami. Ugotowane wcześniej w mundurkach i wystudzone ziemniaki wystarczy przekroić na pół, a następnie delikatnie wydrążyć wnętrze i wypełnić je ciepłym farszem. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do żaru. Nie pozostaje nam już nic innego, jak poczekać aż będący nośnikiem smaku tłuszcz, który w trakcie smażenia wchłonęły pieczarki, połączy wszystkie aromaty. Tak smakuje lato!

Burger z grilla - nie może go zabraknąć

Burgery nieczęsto goszczą na polskich grillach, jednak zdecydowanie warto to zmienić. Zamiast tradycyjnego mięsnego środka zaserwuj kotlet przygotowany na bazie soczewicy, kasz czy fasoli, który za każdym razem może smakować inaczej dzięki odpowiedniemu doprawieniu. Idealną sprawdzi się wędzona papryka, która doda dymnego, głębokiego charakteru. Warto sięgnąć również po sos sojowy, będący nośnikiem umami, czyli piątego, mięsnego smaku. O smaku całego dania decydują również dodatki. W tradycyjnej wersji do środka wsadzamy świeże, chrupiące warzywa, takie jak pomidor, cebula, ogórek czy sałata, które są idealną, letnią opcją. Wystarczy jednak zmienić składniki, aby całość smakowała zaskakująco i odmiennie. Dodaj nachosy, kremowe guacamole z dojrzałego awokado i ostry sos, aby zachwycić gości meksykańskim twistem i niesamowitym połączeniem faktur na języku. Możesz postawić także na soczysty roślinny kotlet w wersji klasycznej, który idealnie pasuje do pieczywa i zaserwowania jako standardowy burger lub podania w towarzystwie sałatki czy grillowanych warzyw. Będzie to mniej kaloryczna opcja, którą docenią z pewnością osoby dbające o sylwetkę i podaż kalorii.

Letnie miesiące i zbliżające się wakacje zachęcają do grillowania i spędzania czasu na zewnątrz z rodziną i przyjaciółmi. Dieta nie musi być nudna, a roślinne zamienniki mięsa są nie tylko pyszne, ale także wartościowe i lepsze dla planety. Odpowiednio podane będą świetnym urozmaiceniem diety i podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości.


OneDayMore polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na naturalnych surowcach w odpowiednich ilościach, tak aby spełniały one normy żywieniowe i/lub zdrowotne, pozytywnie wpływały na zdrowie, a tym samych wydłużały życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Farmacja

Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.

Ochrona środowiska

Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.