Komunikaty PR

Sezon na buraki

2024-11-22  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka – warzywa głęboko zakorzenionego w rodzimej tradycji kulinarnej. To doskonała okazja, aby przypomnieć sobie jego wszechstronność i znaczenie w lokalnej kuchni. Burak od pokoleń stanowi podstawę wielu potraw, takich jak barszcz czy ćwikła, będących symbolem polskiego smaku. Dzięki swojej uniwersalności można go wykorzystywać w wielu daniach – zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych lub produktów z tym warzywem, warto sprawdzić propozycje z Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”, które pomagają odkrywać na nowo ten wyjątkowy składnik.

Buraczane inspiracje

To warzywo jest nie tylko składnikiem świątecznych potraw, ale także inspiracja do odkrywania nowych kulinarnych możliwości, które warto wykorzystać w chłodniejszych miesiącach. Właśnie wtedy posiada najlepsze walory smakowe oraz najwięcej wartości odżywczych. Ponadto, zachwyca swoją wszechstronnością. Można z niego przyrządzić tradycyjny barszcz według przepisu babci przekazywanego z pokolenia na pokolenie w tajemnych zeszycie. Stanowi również pyszny dodatek na ciepło do obiadu, czy niezastąpiony składnik sałatki. Zwolennicy stylu vege wykorzystają go natomiast do przygotowania przekąsek, takich jak chipsy buraczane. Dla wielbicieli warzywnych smaków i zdrowego stylu życia doskonałym wyborem będzie sok z buraka, który idealnie komponuje się z jabłkiem lub marchewką.

Doskonały dodatek do potraw

Ćwikła z chrzanem od WSP „Społem” to kwintesencja polskiej tradycji. Łączy naturalną słodycz buraków z wyrazistą nutą Chrzanu Luksusowego, tworząc produkt idealny zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Produkt ten cechuje się wysoką zawartością korzenia chrzanu – w swoim składzie ma go aż 29%. Dzięki temu doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy wędlin, ale także jako składnik sałatek i kanapek. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło, wzbogacając posiłki o charakterystyczny, intensywny smak. Ćwikła od WSP „Społem” zachwyci zarówno miłośników klasycznych polskich smaków, jak i tych, którzy chętnie eksperymentują w kuchni.

Więcej o Ćwikle z chrzanem i innych produktach WSP „Społem” można przeczytać  na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.