Komunikaty PR

Sezon na przetwory z Octem Kieleckim

2022-07-12  |  11:05
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów trwa od maja do późnej jesieni. Przez cały ten okres w sklepach i na straganach możemy znaleźć świeże owoce i warzywa, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do zrobienia dżemu lub konfitury. Można je jednak wykorzystać również do przygotowania marynat z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Powodów, aby sięgać po sezonowe składniki jest bardzo wiele. Po pierwsze są one smaczniejsze, tańsze i łatwiej dostępne. Wykorzystywanie takich produktów jest również bardziej ekologiczne – truskawki z krajowej uprawy nie wymagają tak długiego transportu, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest znacznie mniejszy. O czym należy więc pamiętać w nadchodzących miesiącach? W lipcu warto sięgnąć po czereśnie, fasolkę szparagową oraz kukurydzę. W sierpniu natomiast możemy przygotować przetwory z malin, agrestu, buraków ćwikłowych i białej rzodkwi.

To tylko niektóre z warzyw i owoców, z których można przyrządzić letnie przetwory. Pamiętajmy, że najważniejsze są dobrej jakości składniki i odrobina fantazji, dzięki której będziemy mogli stworzyć swoje własne, nowe połączenia smaków.

Szybkie przetwory – jak zrobić?

Do przygotowania smacznych przetworów możemy użyć niemal każdego warzywa czy owocu. Dobrym pomysłem są np. wiśnie lub czereśnie w zalewie octowej z odrobiną goździków i cynamonu czy kalafior w zalewie z dodatkiem curry i kurkumy. Warto pamiętać, że wybór dobrego octu ma naprawdę ogromne znaczenie. W końcu to właśnie w nim przez wiele miesięcy będą „odpoczywały” nasze sezonowe przysmaki. Świetnie sprawdzi się np. Ocet Kielecki, który w tym roku obchodzi 90 urodziny. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza najwyższej jakości składnikom oraz tradycyjnej metodzie wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Z tego powodu został wyróżniony prestiżowymi certyfikatami i nagrodami, takimi jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta.

Wielu osobom wydaje się, że zamarynowanie ulubionych warzyw i owoców w occie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobry przepis (lub trochę kreatywności!), a samo wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut! Świetną bazę inspiracji stanowi kanał Majonezu Kieleckiego na YouTube, gdzie znaleźć można m.in. przepisy na marynowane ogórki z chili, gruszki w zalewie octowej czy marynowane rydze i cebulę. Pomysłów jest całe mnóstwo!

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.