Sięgamy po dietę z pobudek racjonalnych – wynika z badań na zlecenie Barbora.pl.
Dłuższe i cieplejsze dni oraz wiosna za oknem sprzyjają pomysłom o rozpoczęciu diety lub zracjonalizowaniu sposobu żywienia. Wciąż najczęstszym powodem takiej decyzji jest chęć utraty wagi. Potwierdzają to wyniki badania opracowanego na zlecenie internetowego sklepu spożywczego Barbora.pl. Jednak coraz więcej osób deklaruje, że sięga po tego typu rozwiązania także ze względów zdrowotnych.
Czy stosujemy diety, z jakiego powodu i po jakie najczęściej sięgamy? To obszary poruszone w badaniu zrealizowanym na zlecenie Barbora.pl w styczniu tego roku. Jak pokazują wyniki, mężczyźni (39%) prawie tak samo często, jak kobiety (49%), stosują diety odchudzające. Wiek, dochody, wykształcenie ani status społeczny nie mają tu większego znaczenia.
Dlaczego narzucamy sobie dietetyczny reżim?
Wciąż ponad połowa, bo 65% ankietowanych, przyznaje, że powodem przejścia na dietę jest chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednak co ciekawe, częstym motywatorem takiej decyzji, jest zdrowie. Aż 42% badanych zadeklarowało, że chce po prostu zacząć zdrowo się odżywiać, 39% chce rozwiązać problemy zdrowotne, a 37% dąży do poprawy samopoczucia dzięki diecie. Tylko 6% ankietowanych zadeklarowało, że kieruje się modą na odchudzanie. Wyniki badania Barbora.pl potwierdzają zatem, że coraz więcej osób zdaje się być świadoma, jak duży wpływ na kondycję psychiczną i fizyczną ma sposób odżywiania.
Jaką dietę najczęściej wybieramy?
Wachlarz rodzajów diet jest bardzo szeroki – od popularnej diety keto (22%) przez bezmięsną (21%), śródziemnomorską (19%), wegańską (12%) czy aż po dietę typu paleo (4%). Każda kusi gwarancją natychmiastowego sukcesu i przyciąga coraz krótszym czasem potrzebnym do osiągnięcia rezultatu. Jednak fakt, że jedna dieta jest dobra dla jednej osoby, nie oznacza, że tak samo sprawdzi się w przypadku innej. W badaniu Barbora.pl co trzecia osoba deklaruje, że zamiast konkretnej diety wybiera post przerywany, a co czwarta korzysta z jeszcze innych sposobów. Zjawisko to może świadczyć o tym, że niechętnie poddajemy się ściśle określonym reżimom dietetycznym, a częściej wybieramy rozwiązania, w których sami decydujemy o tym, co i kiedy jemy.
Odchudzanie to jedno, a poprawa komfortu życia oraz stanu zdrowia to drugie. Wiele chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca typu II, nadciśnienie, otyłość czy depresja, jest wynikiem właśnie złego odżywiania, które nie dostarcza w odpowiedniej ilości wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego tak ważne jest podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych. Racjonalność w tej kwestii dotyczy takich działań jak: wybór konkretnych produktów, minimalizowanie żywności przetworzonej czy zachowywanie odstępów między posiłkami.
Zdecydowana większość dietetyków zgadza się z opinią, że najrozsądniejszym wyjściem jest wybór dobrych jakościowo i nieprzetworzonych produktów oraz słuchanie swojego organizmu. Jeśli zależy nam na poprawie kondycji fizycznej i zdrowotnej, warto postawić w swoim codziennym odżywianiu na takie produkty jak: świeże warzywa i owoce, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, cieciorka, soczewica, chude mięso, ryby morskie czy olej kokosowy.
- Wśród kluczowych kategorii produktowych, najchętniej wybieranych przez naszych klientów, są świeże warzywa i owoce. Widzimy, że coraz więcej osób wybiera zdrowe żywienie, pokazują to też badania. Podstawą zdrowego stylu życia jest spożywanie dobrej jakości produktów, dlatego tak ważny jest łatwy do nich dostęp. Jako internetowy sklep spożywczy dokładamy najwyższych starań, aby nasi klienci mieli jak największy wybór oraz możliwość robienia zakupów codziennie z bieżącą dostawą. Nasza strefa EKO w sklepie Barbora.pl jest przykładem wyjścia naprzeciw tym trendom. Dzięki współpracy z ekologicznymi lokalnymi przedsiębiorstwami w naszej ofercie znajdują się ekologiczne kasze, mąki, ryże, produkty dla dzieci, warzywa i owoce BIO oraz wiele innych – mówi Agnieszka Śliwka-Stachowiak, kierownik marketingu i PR, Barbora.pl.
W materiale wykorzystano wyniki badania, przeprowadzonego na zlecenie marki Barbora przez Instytut KOG w styczniu 2022 roku, N = 500.

Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe?

Najstarszy jarmark z żywnością w stolicy. Odbywa się od 16 lat

Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce
Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.
Handel
E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce

Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.
Media
Sylwia Gliwa: Kocham kino, szczególnie filmy dokumentalne. A telewizję oglądam maksymalnie raz w miesiącu

Aktorka podkreśla, że jest prawdziwą kinomaniaczką, a na wielkim ekranie najbardziej lubi oglądać dramaty i biografie. Jest też wielką fanką dobrych dokumentów, które ukazują realia otaczającego nas świata i problemy ludzi z różnych grup społecznych, przez co uczą widzów empatii, wyrozumiałości i spojrzenia na daną sprawę z zupełnie innej perspektywy. Takie filmy często są szokujące i bezkompromisowe, ale dzięki temu jeszcze bardziej wciągają.